Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μόμπι Ντικ και η πίπα

—του Γιώργου Τσακνιά—
Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron είναι λάτρης του Μόμπι Ντικ. Τόσο πολύ, που αποφάσισε να συμμετάσχει στο «Μόμπι Ντικ, η Μεγάλη Ανάγνωση» — ένα online project στο οποίο 135 φανς του κλασικού μυθιστορήματος του Herman Melville (1819-1891), «επώνυμοι» και «ανώνυμοι», διαβάζουν από ένα κεφάλαιο έκαστος, δημιουργώντας ένα audio book το οποίο διατίθεται δωρεάν στο internet και μπορεί οποιοσδήποτε να το ακούσει online ή να το κατεβάσει στον υπολογιστή του.

Ο Μόμπι Ντικ, μια ιστορία για τις εμμονές και τα όρια του ανθρώπου, είναι το μεγάλο αμερικάνικο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα — μεγάλο όσο και ο Μόμπι Ντικ, η φάλαινα την οποία κυνηγάει επί πολλές εκατοντάδες σελίδες ο καπετάνιος Αχάμπ και που έδωσε το όνομά της στο βιβλίο, μεγάλο όχι μόνο μεταφορικά, λοιπόν, αλλά και κυριολεκτικά: ως εκ τούτου, εμπίπτει απολύτως στην κατηγορία του «κλασικού», όπως την όρισε ένας άλλος κορυφαίος αμερικανός λογοτέχνης, λίγο μεταγενέστερος του Melville, ο Mark Twain (1835-1910): «Κλασικό είναι το βιβλίο που όλοι θέλουν να είχαν διαβάσει αλλά κανείς δεν θέλει να διαβάσει». (Κακώς, ας μας επιτραπεί να σχολιάσουμε, επικαιροποιώντας το ευφυολόγημα του Twain: τα κλασικά μυθιστορήματα του 19ου —ρώσικα, γαλλικά, αγγλικά, αμερικάνικα— ήταν εξίσου υπερμεγέθη με πολλά τούβλα, ενίοτε με εξώφυλλο σε αποχρώσεις του ροζ ή του γκρι, που βλέπει κανείς στην εποχή μας να λιάζονται το καλοκαίρι στην άμμο, δίπλα στο αντηλιακό και στο άδειο ποτήρι του φραπέ, κατά κανόνα όμως ήταν απείρως πιο ενδιαφέροντα.)

Όσον αφορά την ανάγνωση του David Cameron, ο Guardian, για να είμαστε ειλικρινείς, τη θάβει: ο βρετανός πρωθυπουργός διαβάζει «με αρκετή σαφήνεια, αλλά χωρίς ενθουσιασμό — για την ακρίβεια, είναι πιο βαρετός και από ρολόι. Φαίνεται πως πρόκειται για έναν τρόπο ανάγνωσης που έχει αναπτύξει προσπαθώντας να βάλει τα μικρά Καμερονάκια για ύπνο». Με το γνωστό αμείλικτο βρετανικό χιούμορ, ο συντάκτης του Guardian καταλήγει: «Συνολικά, η απόδοση του κειμένου δεν είναι δα και ελεεινή, απλώς είναι ελεεινά βαρετή».

Το κεφάλαιο που διαβάζει ο βρετανός πρωθυπουργός είναι το υπ. αριθ. 30 του βιβλίου και φέρει τον τίτλο «Η πίπα». Αν και αφορά τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, είναι ωστόσο ζήτημα χρόνου να το πληροφορηθεί ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και να επιληφθεί του θέματος.

http://www.mobydickbigread.com/

One comment

  1. Θάψιμο κανονικό. Αλλά αν ακούσει κάποιος το απόσπασμα θα ανακαλύψει ότι δεν είναι και τόσο βαρετός. Δεν είναι θεατρικός, δεν έχει πάθος αλλά δεν χρειάζονται αυτές οι ποιότητες στην ανάγνωση του Μόμπι Ντικ: Έχει υπερβολή και πάθος σε συσκευασία «θαλάσσιου κήτους», όπως ακριβέστατα μας πληροφορεί το tag του άρθρου.

    Αν πίστευα και τα στερεότυπα θα έλεγα «πρωθυπουργός της Βρετανίας, the head of Her Majesty’s Government, τι να περιμένεις;».

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.