Εκδοτικός κολοσσός

Συγχώνευση Penguin και Random House με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου που υπήρξε ποτέ

—του Mark Sweney, The Guardian. Μετάφραση για το dim/art: Αθηνά Μιχαλακέα—

φωτό: Leon Neal/AFP/Getty Images

Από εδώ και στο εξής θα εκδίδει τις Πενήντα αποχρώσεις του γκρι και τους Αδελφούς Καραμαζώφ του Ντοστογιέφσκι· τις συνταγές και τις χειροτεχνίες της Pippa Middleton, αλλά και το τελευταίο βιβλίο μαγειρικής της Nigella Lawson. Ο πιο διάσημος εκδοτικός οίκος της Βρετανίας, οι εκδόσεις Penguin, επιβεβαίωσαν τη συγχώνευσή τους με τον υπό γερμανική διοίκηση οίκο Random House, δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο που υπήρξε ποτέ, ο οποίος θα εισπράττει κέρδη από το ένα τέταρτο περίπου των βιβλίων που πωλούνται συνολικά.

Τα νέα, όμως, αναστάτωσαν αμέσως ορισμένους στην επιχείρηση, οι οποίοι έχουν ήδη δει χιλιάδες βιβλιοπωλεία να κλείνουν, καθώς οι αναγνώστες στρέφονται με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς στο Amazon, για τυπωμένα αλλά και για ηλεκτρονικά, πλέον, βιβλία.

O Andrew Franklin, ιδρυτής των Profile Books, που έχει εκδώσει τίτλους μεταξύ των οποίων το Eats, Shoots and Leaves της Lynne Truss, αναφέρει ότι η συμφωνία συνιστά «όνειδος» για το χώρο των εκδόσεων, προβλέποντας παράλληλα ότι η Penguin θα χάσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. «Ο μύθος λέει ότι αν ενωθούν δύο μεγάλες εταιρίες, δημιουργείται μία ακόμα μεγαλύτερη. Στην πραγματικότητα αυτό θα οδηγήσει στην πλήρη απορρόφηση της Penguin».

«Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα υποκαταστήματα Tesco μοιάζουν μεταξύ τους. [Οι μεγάλοι εκδότες] επιθυμούν να προωθούν  την ποικιλία και τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά στην πράξη το αποτέλεσμα είναι άλλο».

Οι εκπρόσωποι των συγγραφέων φάνηκαν πιο αισιόδοξοι. Η Kate Pool, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Βρετανικής Εταιρίας Συγγραφέων, αναφέρει ότι, εφόσον το νέο εγχείρημα διατηρήσει την υπόσχεσή του πως θα συνεχίσει να επενδύει σε περιεχόμενο και τίτλους, σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις, τότε οι συγγραφείς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

«Αν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, τότε θα αποδειχθεί ότι κατά βάθος δεν επηρεάζεται τόσο ριζικά ο μέσος συγγραφέας. Αν οι εκδότες δυσκολεύονται υπερβολικά γιατί έχουν αλλάξει οι περιστάσεις, τότε θα πρέπει να προσφέρουν ως αντίβαρο αυτό που πάντα γνωρίζουν να κάνουν καλά: ευνοϊκές συμφωνίες σχετικά με πνευματικά δικαιώματα, περισσότερες διευκολύνσεις».

«Δεδομένου του πόσες αναταραχές αντιμετωπίζει η βιομηχανία των εκδόσεων, αυτό δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό».

Ο εκδοτικός οίκος Penguin ιδρύθηκε το 1935 από τον Allen Lane, με στόχο να κάνει δημοφιλή την ανάγνωση, πωλώντας σε χαμηλή τιμή βιβλία που απευθύνονταν στο μέσο αναγνώστη. Η 77-ετής ανεξάρτητη ιστορία του έφτασε στο τέλος της μετά από επί πέντε μήνες παρασκηνιακών συζητήσεων μεταξύ των δύο εταιριών. Η εταιρία-αποτέλεσμα της συγχώνευσης, υπό την ονομασία Penguin Random House, συνιστά ένα συλλογικό εγχείρημα, στο οποίο ο γερμανικός όμιλος Bertlesmann, που ελέγχεται από την οικογένεια Mohn ,θα διατηρήσει το 53% των μετοχών. Ο όμιλος Pearson, που κατέχει επίσης τους Financial Times, θα κρατήσει την ισορροπία, παρέχοντας εγγυήσεις ότι οι δύο πλευρές θα παραμείνουν ενωμένες για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η εταιρία υπολογίζεται ότι θα έχει £2.5 δις έσοδα και £175 εκατομμύρια από κέρδη.

Παρόλα αυτά, ο Franklin δεν πιστεύει ότι η δημιουργία μιας τόσο ισχυρής δύναμης θα πλήξει ανεξάρτητους «παίχτες», που αποτελούν το 44%  της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. «Όταν έχεις πραγματικά μεγάλες εταιρίες, παραδόξως αφήνεις περισσότερο χώρο για μικρότερους, αλλά εξυπνότερους “παίχτες”», επισημαίνει. «Κοιτάξτε στον κινηματογράφο ή τη μουσική βιομηχανία: συχνά, οι κολοσσοί ζορίζονται, όχι οι ανεξάρτητοι».

Ο John Makinson, ο επικεφαλής της Penguin, που θα ηγηθεί του διοικητικού συμβουλίου της νέας εταιρίας, αναφέρει ότι η λογική πίσω από τη συγχώνευση ήταν και οι δύο εκδότες να βοηθηθούν στη μετάβαση από το τυπωμένο στο ηλεκτρονικό βιβλίο.

Σήμερα, το Amazon πουλά 114 ebooks για κάθε 100 τυπωμένα βιβλία, υποβοηθούμενο από το δημοφιλές πρόγραμμα Kindle. «Όλοι ανησυχήσαμε ότι, καθώς ο κόσμος προτιμά όλο και περισσότερο τις ψηφιακές δομές, τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο, όσο και τη διανομή, ο κόσμος των εκδόσεων θα περιοριζόταν, θα εκδίδονταν λιγότερα βιβλία, θα παίρνονταν λιγότερα ρίσκα», τονίζει ο Makinson. «Ελπίζουμε να μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα σε αναγνώστες και συγγραφείς».

Ο όμιλος Pearson απέρριψε επίσης μία δελεαστική πρόταση της τελευταίας στιγμής από τον Rupert Murdoch, στο “News Corp” του οποίου ανήκει ο ανταγωνιστικός εκδότης Harper Collins, εν μέρει εξαιτίας του γεγονότος ότι εμπορικός αντιπρόσωπος της Penguin εμπλέκεται σε φορολογικές υποθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκονται και τα 2/3 των επιχειρήσεών του.

Ο οίκος Penguin Random House  θα βρίσκεται υπό τη διεύθυνση του Markus Dohle, προέδρου και γενικού διευθυντή του Random House Worlwide. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα γίνει με άλλους επιφανείς εκδότες, για να μην παραλείψουμε και τον Dame Gail, πρόεδρο και γενικό διευθυντή της Random Books. Και οι δύο εταιρίες υποσχέθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι δύο ιδιοκτήτες είναι πεπεισμένοι ότι, παρ’ όλο που θα ελέγχουν περισσότερο από το 25% της αγοράς βιβλίου παγκοσμίως, ρυθμιστικοί παράγοντες θα διαμορφώσουν τη συμφωνία. Στη Βρετανία, το μερίδιο και τον δύο εταιριών προσεγγίζει το 30%.

Πηγή: The Guardian

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.