Η τέχνη είναι ελεύθερη — αλλά όχι στην Ουγγαρία

—της Julia Michalska. Μετάφραση για το dimart: Γιώργος Τσακνιάς—

web-jmi-fekete

Στις 15 Δεκεμβρίου, δώδεκα περίπου ακτιβιστές κατάφεραν να εισβάλουν στη γενική συνέλευση της Ουγγρικής Ακαδημίας Τέχνης (ΜΜΑ). Πρόκειται για την άκρως συντηρητική ένωση καλλιτεχνών, την οποία ίδρυσε η δεξιά κυβέρνηση του Viktor Orban. Οι ακτιβιστές ανέβηκαν στη σκηνή και ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Η ΜΜΑ είναι μια κλειστή λέσχη, η τέχνη είναι ελεύθερη». Τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ακολούθησε βίαιη απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο διαρκώς αυξανόμενος έλεγχος τον οποίον ασκεί στο πεδίο του πολιτισμού η ΜΜΑ έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουγγαρία. Τον Νοέμβριο, ο  Gabor Gulyas παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Mucsarnok, του σημαντικότερου χώρου που προάγει τον σύγχρονο πολιτισμό στη Βουδαπέστη. Ο Gulyas δήλωσε πως «αδυνατεί πλέον να δουλεύει ανεξάρτητα», μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι, από το νέο έτος, η ΜΜΑ αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη διοίκηση του Mucsarnok. Ο Gulyas, που κι ο ίδιος είχε διοριστεί από τον Orban μόλις το 2011, πρόσθεσε πως «είχε ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί».

Αφορμή για την απόφαση να περάσει το Mucsarnok υπό τον έλεγχο της ΜΜΑ υπήρξε η έκθεση με τίτλο: «Τι σημαίνει να είσαι Ούγγρος;» Ο οδγοντάχρονος πρόεδρος της ΜΜΑ Gyorgy Fekete χαρακτήρισε την έκθεση «εθνική βλασφημία». Σύμφωνα με το ουγγρικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA), προαπαιτούμενο για να γίνει κανείς δεκτός ως μέλος στη ΜΜΑ είναι «η αφοσίωση στο έθνος, ένα συγκεκριμένο «εθνικό φρόνημα”». Ο Fekete, σε μια συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Demokrata, δήλωσε ότι δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη καλλιχτέχνες που ασκούν διεθνώς κριτική στην ουγγρική κυβέρνηση.

Η Ακαδημία (ΜΜΑ) ιδρύθηκε το 1992 ως ιδιωτικός σύλλογος. Το 2011 μεταμορφώθηκε σε δημόσιο φορέα, με μια διαδικασία που, σύμφωνα με την AICA, «στερείτο της στοιχειώδους διαφάνειας». Η κυβέρνηση προίκισε τη ΜΜΑ με έναν γενναίο προϋπολογισμό (γύρω στα 114 εκ. δολάρια) και με πολυτελή γραφεία. Σύμφωνα πάντα με την AICA, από την 1/1/2013 η ΜΜΑ θα συμμετέχει στον διορισμό διευθυντών μουσείων και στη λήψη αποφάσεων που αφορούν κρατικές χρηματοδοτήσεις στο πεδίο του πολιτισμού.

Πηγή: The Art Newspaper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.