Με ωριμότητα στην κρίση

—της Όλγας Σελλά—

81kys4aw7fspzv07mm3hΣε μια εποχή, όπου στους δημόσιους φορείς τίθεται επιτακτικό το αίτημα μιας συγκροτημένης οικονομικής πολιτικής, μιας σωστής και συνετής διαχείρισης των χρημάτων του Δημοσίου, μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Εχουμε ξαναπεί ότι «είναι προτιμότερο να διασώζονται οι άνθρωποι παρά τα ντουβάρια». Αυτό σημαίνει προστασία των θέσεων εργασίας. Για τους λόγους αυτούς, αναστέλλεται προσωρινά η καλλιτεχνική δραστηριότητα του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών. Σε καμία περίπτωση δεν συρρικνώνεται η καλλιτεχνική δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, άρα ούτε το προσωπικό του. Απλά θεωρείται πλέον ζημιογόνα υπερβολή η συμμετοχή του ΚΘΒΕ σε έναν τέτοιο φορέα που απαιτεί πάνω από 300.000 ευρώ τον χρόνο. Κανείς μας δεν μπορεί και δεν δικαιούται να προκαλεί την κοινωνία και τον δοκιμαζόμενο Ελληνα πολίτη γιατί αυτός πληρώνει το ανωτέρω ποσό μέσω της φορολογίας του.

Είναι ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της δεύτερης κρατικής θεατρικής σκηνής στη χώρα. Που, ομολογώ, μου έφερε αμφίθυμα συναισθήματα. Η μία πλευρά είναι ο αποχαιρετισμός σε μια απώλεια — διαφορετική, πάντως απώλεια. Η άλλη πλευρά ήταν έκπληξη και ανακούφιση για το ότι, επιτέλους, οι κρατικοί φορείς αρχίζουν, φαίνεται, ν’ αντιμετωπίζουν υπεύθυνα και ώριμα την κατάσταση.

Αν αυτή η στάση είναι προμήνυμα για το κατά πόσον μας έχει αλλάξει η κρίση, τότε το 2013 μπήκε με το δεξί. Παρότι και το 2012 είχαμε αρχίσει να έχουμε δείγματα δυσανεξίας σε υπερβολές και αλαζονείες, που ίσως και να προβλήθηκαν υπέρμετρα ως οι μόνες υπεύθυνες αυτής της κατάστασης που αφορά όλους, και που ο καθένας έχει τις μικρές ή μεγαλύτερες ευθύνες του. Η ανακοίνωση του ΚΘΒΕ δείχνει ότι δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε όλους τους υπερβολικούς τρόπους διεκδικήσεων που εθιμικώ δικαίω ασκούνταν μέχρι σήμερα από επαγγελματικές ομάδες ή φορείς. Οι πολίτες, οι υποδοχείς των διαμαρτυριών, του κόστους τους στην καθημερινή μας ζωή και οι τελικοί κριτές πράξεων και μέτρων έχουμε γίνει πιο αυστηροί, λιγότερο μελό, ιεραρχούμε άλλες προτεραιότητες. Είναι η καλή πλευρά αυτής της περιπέτειας.

imageΤο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει ήδη θεσμοθετήσει, με μεγάλη επιτυχία, δράσεις που συνάδουν με τις ανάγκες των ανθρώπων και των καιρών. Έχει δημιουργήσει το «Θέατρο Κατ’ Οίκων», επισκεπτόμενο όσους δεν μπορούν να κινηθούν, τις παραστάσεις τού «Εκείνος κι εκείνος» σε καφέ της πόλης, και τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», όπου οι ηθοποιοί σκηνοθετούν και ερμηνεύουν αγαπημένα θεατρικά κείμενα και οι θεατές αντί για εισιτήριο προσφέρουν αγαθά που διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα.

Ναι, ο άλλος δρόμος από την γκρίνια και την αδιέξοδη διαμαρτυρία είναι η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η φαντασία.

Πηγή: Η Καθημερινή
Το site του ΚΘΒΕ εδώ.

SKHNH-S-KARANTINOS1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.