ΕΞΟΔΟΣ στις τέχνες 11.2.2013

-της Τάνιας Σιμοπούλου-

Τρίτη 12 Φεβρουαριου 2013

The Hub

Άρθουρ Μπέντζαμιν: ένας μάγος των μαθηματικών

στο Hub Science

POSTER-Arthur-Benjamin-FINAL

Έχει καταχωρηθεί στη λίστα του Princeton Review με τους 300 κορυφαίους πανεπιστημιακούς καθηγητές των ΗΠΑ, ενώ το Reader’s Digest τον έχει χαρακτηρίσει ως τον «καλύτερο μάγο των μαθηματικών». Μέσα από τις διαλέξεις αλλά και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε ντοκιμαντέρ του BBC αλλά και σε εκπομπές του NBC και του CNN, τα τελευταία 30 χρόνια χιλιάδες θεατές από όλο τον κόσμο έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις του Άρθρουρ Μπέντζαμιν. Την Τρίτη 12/2 ο καθηγητής του Harvey Mudd College της Καλιφόρνια και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα βρίσκεται στο Hub για να κάνει τα μαθηματικά… μαγικό παιχνίδι δείχνοντάς μας πώς να προσθέτουμε και να πολλαπλασιάζουμε αριθμούς με το μυαλό πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι με κομπιουτεράκι, πώς να βρίσκουμε τι μέρα πέφτει οποιαδήποτε ημερομηνία και άλλα μαθη-μαγικά κόλπα.

Ο Άρθουρ Μπένζαμιν είναι καθηγητής μαθηματικών στην Καλιφόρνια και την Οξφόρδη και… επαγγελματίας μάγος, θα μας δείξει πώς να κάνουμε αριθμητικές πράξεις γρηγορότερα απ’ ό,τι με κομπιουτεράκι, όπως και άλλα νοητικά κόλπα

The Hub Αλκμήνης 5 & Σφηττιών 3 (στάση μετρό Κεραμεικός) Τηλ.: 2103411009

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Κέντρο Ελέγχου Tηλεόρασης, Κυψέλη

Εργαστήρι του Τίτου Πατρίκιου – είσοδος ελεύθερη

76588-patrikios

Ένας καλλιτέχνης καλείται να ανοίξει τα χαρτία του, το εργαστήρι του  και να  μιλήσει για το σχέδιο πάνω στο οποί ο δουλεύει και που δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει: το μυθιστόρημα για το οποίο ψάχνει την τελευταία σκηνή, την ταινία που βρίσκεται στο τελευταία στάδιο των γυρισμάτων, το ποίημα από το οποίο λείπει ακόμα μια λέξη.

Μια σειρά συναντήσεων εμπνευσμένη από το σχεδόν ομότιτλο βιβλίο του Ismail Kadare

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο Τίτος Πατρίκιος, ανοίγει για δύο ώρες την πόρτα του εργαστηρίου του και μας λιμά για την ποιητική γραφή, για τις μικρές συνήθειες που τη συντροφέυουν (τα «όργαναγραφής»: «ανώνυμα στυλό» ή «μαρκαδοράκια ,ε τα΄σοχινη απαλή γραφίδα») για τις λέξεις και τις εκπλήξεις που επιφυλάσσουν , για τη «χρησιμότητα της σιωπής» – για τον ποιητή ως τεχνίτη και για τη δυσκολία που συναντάει όποιος, κάθε φορά, που προσπαθεί να μιλά.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεόρασης, Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη, 2130040496

www.polychorosket.grhttp://xn--mxahi4ajr.gr/?p=2338

Ξεκίνησε και συνεχίζεται εως Τετάρτη 28 Μαϊου 2013

Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες

HECUBA, HEKÁBĒ, HECABE, HÉCUBE, ΕΚΑΒΗ PROJECT» ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ  Είσοδος ελεύθερη

 hecuba_hekábē_hecabe_hécube_Ekabi_project_sto_festibal_Politismon_sto_Thiseion_11

Από τις 4 Φεβρουαρίου του 2013 έκανε πρεμιέρα στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες μια διοργάνωση της εταιρείας παραγωγής Highway Productions σε συνεργασία με το Σ.Π.Α.Μ.Ε. (Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών στην Ελλάδα) με τίτλο Hecuba, Hekábē, Hecabe, Hécube, Εκάβη project σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι και με τη συμμετοχή ηθοποιών από τρεις διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Ουγκάντα, Ελλάδα).

Η παράσταση με ελεύθερη είσοδο εντάσσεται στο πλαίσια του «Φεστιβάλ Πολιτισμών» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

hecabe
Η τραγωδία Εκάβη του Ευριπίδη είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο χτίζεται η παράσταση. Στο Hecuba, Hekábē, Hecabe, Hécube, Εκάβη project μπλέκονται περίτεχνα ξένες γλώσσες με την ελληνική, η παράσταση είναι πλημμυρισμένη από ήχους από αλβανικά και αφρικάνικα κείμενα, τραγούδια ξενιτιάς και μοιρολόγια ελληνικά, αλβανικά, αφρικάνικα. Το αποτέλεσμα είναι ένα μουσικό πολυπολιτισμικό γαϊτανάκι τέχνης, ένα θεατρικό κέντημα υφασμένο με τόσο διαφορετικά αλλά τόσο ίδια, τελικά, υλικά.

Μια ομάδα μεταναστών συναντιούνται στη σκηνή του θεάτρου «Θησείον»· τέσσερα πρόσωπα, που μόλις διέσχισαν τα νερά του Ελλήσποντου, βιώνουν μια καθαρτήρια τελετή περάσματος κι ολοκληρώνουν την εμπειρία τους με ένα συμπόσιο, όπου τη θέση της τροφής ενέχει ο ίδιος ο λόγος του Ευριπίδη. Η Εκάβη του Ευριπίδη δεν είναι μια τυχαία επιλογή, αλλά προήλθε από την αδήριτη ανάγκη όλων των συμμετεχόντων της παράστασης να εκφραστούν με όχημα το «τραγικό» που φέρει το συγκεκριμένο έργο. Έργο στο οποίο οι ήρωες, Έλληνες και μη (άλλως βάρβαροι), αφού παλέψουν λυσσαλέα, ως τη διαστροφή, με το σώμα και τη γλώσσα του Άλλου, του Ξένου, του αδιαμφισβήτητου Εχθρού, αλλάζουν και μεταμορφώνονται. Στο έργο είναι έκδηλη η ανάγκη για μια νέα ταυτότητα ή απλά για μια αναγνώριση, μια πραγματική συνάντηση με έναν παραμελημένο, κι ωστόσο βαθύτερο και ουσιαστικότερο εαυτό.
Η παράσταση, μέσα από την ανθρώπινη ματιά των συντελεστών, αναζητά μια απάντηση στην αγωνία που γεννά ο φόβος του άλλου, του ξένου, του μετανάστη. Μια απάντηση ωστόσο που όλα συνηγορούν πως δεν μπορεί παρά να υπάρχει βαθιά μέσα μας.

Στην παράσταση, εκτός από μονόλογοι της Εκάβης του Ευριπίδη, ακούγονται αποσπάσματα από το ποίημα Τρώες του Κ.Καβάφη, το Αφρικανικό παραδοσιακό παραμύθι «Μusura», το Αφρικάνικο παραδοσιακό τραγούδι «Malaica» («Άγγελέ μου»), το «Μυθιστόρημα» του Γεώργιου Σεφέρη, το Δημοτικό Αλβανικό ποίημα «Για πού κίνησες να πας» («Ku Je Nisur e do t’ vesh»), το Δημοτικό Αλβανικό ποίημα-Μοιρολόι Γάμου «Η Μάνα δε μ’ αφήνει» («Nuu me le nenaja»), το Αλβανικό ποίημα Κάτω Ιταλίας-Δημοτική Παραλογή «Μωρέ όμορφε Μωριά» («Moj e Bukura More»), το Αλβανικό παραδοσιακό μοιρολόι θανάτου/θρήνου και το Αλβανικό μοιρολόι γάμου «Έπιασα ένα αηδόνι με δροσιά» («Zura nje birbil me vese»).

Συντελεστές:
Μετάφραση αποσπασμάτων από την Εκάβη Σπύρος Ευαγγελάτος
Μετάφραση ξένων κειμένων στα ελληνικά και ελληνικών κειμένων σε ξένες γλώσσες

Η ομάδα της παράστασης:
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί Ένκε Φεζολλάρι
Δραματολόγος Ναταλί Μηνιώτη
Σκηνικά-Κοστούμια Άση Δημητρολοπούλου
Βοηθοί σκηνοθέτη Μαριάνθη Γραμματικού, Μαρίνα Κανελλοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής Κατερίνα Μπερδέκα
Βοηθός παραγωγής Κάτια Λάττα
Οργάνωση παραγωγής Μαρίλια Σταυρίδου

Παίζουν:
Ανδρονίκη Μερτίρη, Στέφανος Μουαγκιέ, Βέφη Ρεδή, Κωστής Σειραδάκης.

Υπεύθυνος προγράμματος -Παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Θησείο, Τηλ. 210 3255444

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου  και κάθε Παρασκευή εως 26 Απριλίου 2013

Μουσείο της Ακρόπολης

Βραδιές μουσικής του κόσμου

MOYSEIO AKROPOLIS eikastikos_shediasmos_tasos_georgioy_2

Με μια σειρά εκδηλώσεων με επιλεγμένα και ασυνήθιστα μουσικά σύνολα υποδέχεται τους επισκέπτες του το Μουσείο Ακρόπολης από τις 15 Φεβρουαρίου 2013 έως το Πάσχα, δίνοντάς τους την ευκαιρία είτε να ακούνε μουσικές μελωδίες στον εξώστη του δευτέρου ορόφου, είτε να απολαμβάνουν τη μουσική και συγχρόνως τη θέα των αγαλμάτων στην αρχαϊκή αίθουσα:

Παρασκευή 15 / 2, στις 7 μ.μ., «Παραδοσιακά τραγούδια από την Ιρλανδία»:

Μια πρωτότυπη μουσική συνάντηση με τραγούδια από την Ιρλανδία, μια χώρα με μεγάλη μουσική παράδοση. Τραγούδια στην ιρλανδική και την αγγλική γλώσσα, με ‘τροπικές’ αρμονίες και πεντατονικές κλίμακες. Τραγούδια για την αγάπη, την ξενιτειά, την ποιμενική ζωή και τη χαρά. Ερμηνεύουν: Labri Giotto (Λαμπρινή Γιώτη) (πιάνο, τραγούδι) και Γιώργος Τσιμπουξής (κιθάρα). Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη τηςΙρλανδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ιρλανδία.

Παρασκευή 1/3/13, στις 7 μ.μ., «Claude Debussy: ο ποιητής του μοντερνισμού

Παρασκευή 15 /3 , στις 7 μ.μ., «Μουσικά αριστουργήματα της Πολωνίας»:

Παρασκευή 12 /3, στις 7 μ.μ., «Μουσικό ταξίδι με προορισμό την Ισπανία»:

Παρασκευή 26 /3, στις 7 μ.μ., «Το φλάουτο του Πανός: Η ελληνική αρχαιότητα στoν γαλλικό ρομαντισμό

Κάθε Παρασκευή, το Μουσείο Ακρόπολης παραμένει ανοιχτό έως τις 10 μ.μ. και το εστιατόριο έως τις 12 τα μεσάνυχτα με ένα ξεχωριστό μενού βασισμένο σε κλασικές και παραδοσιακές συνταγές, μέσα από την πλούσια ποικιλία προϊόντων που προσφέρει ο τόπος μας.
Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/vradies-moysikis-toy-kosmoy

Σαββατο 16 Φεβρουαρίου 2013, στις 3 μ.μ.

ΜETΡΟ Συγγρού-Φιξ (Έξοδος: Συγγρού-Δράκου)

Contemporary greek design, νέοι σχεδιαστές και δημιουργοί

Alternative tours of Athens ~ Free Tour #2

‘Νέοι δημιουργοί μας υποδέχονται στα εργαστήρια/ μαγαζιά τους’

Η δευτερη καθιερωμένη μηνιαία ανοικτή βόλτα μας, θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα Βy local !
Πάμε ΑΤΑ, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τους βy Local Αthens, τον οδηγό πόλης που ειδικεύεται στα χειροποίητα αντικείμενα.
Στην δεύτερη μηνιαία δωρεάν βόλτα μας θα γνωριστουμε από κοντά με ταλαντούχους Αθηναίους σχεδιαστές και θα τους βρούμε εν δράσει στα εργαστήριά τους!
Κόσμημα, έπιπλο, αξεσουάρ και πολλές ενδιαφέρουσες δημιουργίες, με κατάληξη έκπληξη σε ένα πάρτυ εγκαινίων.

Εργαστήρια-Showrooms :
Tintinabulum , Fabrika Arts and Crafts , Ψιτ
Sous Sol, Christina Skouloudi Design Studio, El.Marneri Gallery
Hellenic Art & Design, Matalou at home

**
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013 , Ώρα: 3:00 μ.μ.,
ΜETΡΟ Συγγρού-Φιξ (Έξοδος: Συγγρού-Δράκου)
Θέμα: Contemporary greek design, νέοι σχεδιαστές και δημιουργοί

Περιορισμένος αριθμός θέσεων!
Κάντε κράτηση στο info@atathens.org

πληροφορίες :
W: www.atathens.org ~ T: 0030 210 3226713

http://www.facebook.com/events/127465524092743/

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, στις 21.00

ΕΤ1

Πρεμιέρα για «Ντοστογιέφσκι»

ntostogiefksi 2

Μια νέα σειρά από τη Ρωσία κάνει πρεμιέρα στην ΕΤ1. Η σειρά αφηγείται τη ζωή του διάσημου συγγραφέα Ντοστογιέφσκι και τιτλοφορείται » Κόλαση και Παράδεισος: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι».

Η υπόθεση ξετυλίγεται σε οκτώ ωριαία επεισόδια και η παραγωγή είναι του 2011.

«Το κλασικό έργο του Κοτινένκο βασίζεται στην ασυνήθιστη ζωή του μυστηριώδους και τραγικού Ρώσου συγγραφέα Ντοστογιέφσκι, μια μελέτη στην αντίθεση! Πασίγνωστος στους λογοτεχνικούς κύκλους, ο Ντοστογιέφσκι υπήρξε επίσης πάμφτωχος. Καταφρονημένος από την εξουσία απολάμβανε τη χάρη της ανεξαρτησίας. Αξιαγάπητος και ζηλιάρης, πότε σε μεγάλη ευθυμία και πότε να υποφέρει, ο άνθρωπος Ντοστογιέφσκι υπήρξε ένα ζωντανό παράδειγμα του παράδοξου.

ntostogiefksi

Σκηνοθεσία: Βλαντιμίρ Κοτινένκο Παίζουν: Ευγκένι Μιρόνοφ, Κουλπάν Καμάτοβα, Βαλεντίνα Ταλίζινα, Όλγα Σμιρνόβα, Νταρια Μοροζ, Κατερινα Βασίλιεβα».

Η σειρα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή στις 21:00.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.