Ο Χρυσαυγίτης είναι Χρυσαυγίτης είναι Χρυσαυγίτης

Το ρόδο είναι ρόδο είναι ρόδο
Γερτρούδη Στάιν

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Αυτές τις μέρες σκέφτομαι τους ανθρώπους που κρατούν τα πρακτικά στην προανακριτική για τη Λίστα Λαγκάρντ. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους — να πρέπει να περνάνε μέσα από τα χέρια τους τόσες χυδαιότητες. Φυσικά, δεν είναι αυτοί (και αυτές μην κατηγορηθώ για σεξισμό) τα μόνα θύματα, αφού το κύριο χαρακτηριστικό της μόλυνσης, της κάθε είδους μόλυνσης, είναι ότι αψηφά σύνορα,τοίχους, μάντρες, απαγορεύσεις και εξαπλώνεται όπου υπάρχει χώρος. Όπου υπάρχει υποδοχέας. Κι εκεί, πολλαπλασιάζεται.

Δύο πράγματα μπορεί να παρατηρήσει κανείς, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, σχετικά με τις «εργασίες» της προανακριτικής, με βάση όσα διέρρευσαν εσχάτως: το πρώτο, ότι κανένα από τα πρόσωπα του κακόγουστου θεατρικού που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ δεν φαίνεται να κόπτεται ιδιαίτερα για το ζητούμενο, δηλαδή για την ανίχνευση του τι συνέβη. Οι διάλογοι δείχνουν μια πρόθεση σαφώς παρελκυστική, αυτοαναφορική, στοχευμένη αποκλειστικά ad hominem, ένα τσίρκο προσωπικής εμπάθειας. Το τι θα προκύψει ως πόρισμα απ’ όλο αυτό θα το δούμε. Αν και πιθανότατα δεν θα είναι ένα το πόρισμα, αφού οι εκπρόσωποι των κομμάτων μάλλον έχουν προσέλθει (και) σε αυτή την επιτροπή με ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

Το δεύτερο στοιχείο, κατά τη γνώμη μου εξόχως αποκρουστικό, είναι η μόλυνση που υπαινίχθηκα πιο πάνω. Η Βουλή, ή μάλλον το πολιτικό σύστημα συνολικότερα, και η κοινωνία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα και αλληλοτροφοδοτούμενα δοχεία, τώρα περισσότερο παρά ποτέ, χάρη στην πληθώρα των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκινώντας, λοιπόν, λίγα χρόνια πριν, από το ήδη ανατριχιαστικό «Όλοι ίδιοι είναι», που έγινε το πρώτο εφαλτήριο για την πολιτική άνοδο της Χρυσής Αυγής (του μόνου κόμματος που διαφήμισε με τόση ένταση τα δήθεν «αντισυστημικά» χαρακτηριστικά του), και έχοντας διανύσει ένα μεγάλο διάστημα χωρίς σοβαρή, ενιαία αντίσταση στη Χρυσή Αυγή και τον απροκάλυπτο φασισμό της, φτάσαμε σήμερα στον πάτο: ο πάτος είναι εκεί όπου οι επίσημοι εκπρόσωποι κομμάτων σε μια καίριας σημασίας πολιτική έρευνα, αποκαλούν αλλήλους «Χρυσαυγίτες» και «Κασιδιάρηδες», με το ακροατήριό τους να πιάνει αμέσως τον τόνο και να ακολουθεί με άγρια χαρά. Όλοι είναι Χρυσαυγίτες για τους άλλους. Άρα, κατά κάποιο τρόπο, είμαστε όλοι Χρυσαυγίτες. Αυτό προκύπτει απότην επωδό της κ. Κωνσταντοπούλου (απευθυνόμενης στον Βενιζέλο) «Είστε τόσο ίδιος με τον Κασιδιάρη», αυτό προκύπτει από το τελευταίο άρθρο του Πρετεντέρημε τίτλο «Ζωή Κασιδιάρη», αυτό προκύπτει από τα υβρεολόγια που κοσμούν τις τελευταίες μέρες τους, στρατευμένους και μη, τοίχους στο facebook.

Είμαστε, λοιπόν, όλοι Χρυσαυγίτες, σύμφωνα με την τρέχουσα, βαριά διαταραγμένη αρχή της ταυτότητας — ένα είδος χαλασμένου τηλέφωνου, μια διαδικασία πολλαπλών αυτόματων μεταφράσεων της έννοιας «φασίστας» σε διάφορες ιδιολέκτους, μέχρι να γίνει το περιεχόμενό της αγνώριστο και έτσι να υιοθετηθεί και να εγκατασταθεί, σαν ιός, στο λεξιλόγιό μας. Και η αρχική, η αληθινή έννοια να στριμωχτεί σε μια υποσημείωση του λήμματος. Σαν να μη μας αφορά πια, σαν να είναι δευτερεύουσας σημασίας. Γιατί το «ουσιώδες» είναι η εκάστοτε αψιμαχία, τα λίγα εκατοστά στη μάχη των επικοινωνιακών χαρακωμάτων. Και όποιον πάρει ο χάρος.

Αλλά «Κασιδιάρης» είναι μόνο ο Κασιδιάρης. Ο Βενιζέλος είναι «Βενιζέλος» και η Κωνσταντοπούλου, «Κωνσταντοπούλου». Ας μπούμε, εν τέλει, στον κόπο να ορίσουμε και αυτές τις έννοιες. Θα τις χρειαστούμε — ήδη τις χρειαζόμαστε. Έχουμε ανάγκη να καθαρίσουμε την εικόνα, να νετάρουμε, μήπως δούμε επιτέλους πού βρισκόμαστε, ποιοι είναι Αυτοί, σε τι μας εξυπηρετούν, μήπως και πάμε, τέλος πάντων, παρακάτω.

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.