ΕΞΟΔΟΣ στις τέχνες 16.5.2013

-της Τάνιας Σιμοπούλου-

 

Πέμπτη 16 εως 19 Κυριακή Μαΐου

Κλειστό γήπεδο Π.Φάληρο

Art Athina

 

αρτ ατηινα

Ξεκίνησε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, η Art-Athina είναι σήμερα μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα με 18.000 επισκέπτες. Σημείο συνάντησης για τη διεθνή καλλιτεχνική δημιουργία, η Art-Athina φέρνει κοντά σημαντικές Ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, πολιτιστικούς φορείς, επιμελητές, συλλέκτες, κριτικούς τέχνης και, σαφώς, το φιλότεχνο κοινό.

αρτ ατηινα ινωιωωω

Επικοινωνία

info@art-athina.gr,

2109214335

2109221254

Σάββατο 18 Μαϊου , Κυριακή 19 Μαϊου 2013

Πλάκα

Αχ Αθήνα, σ¨αγαπώ!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή της, και καλεί τους Αθηναίους να γιορτάσουν μαζί της στις 18 & 19 Μαΐου 2013στην Πλάκα.

«40 Χρόνια, μια Γιορτή!» Ένα συναρπαστικό πολιτιστικό διήμερο με συναυλίες, καλλιτεχνικά δρώμενα, ξεναγήσεις, χορούς, εκθέσεις, καντάδες και πλούσιο παιδικό πρόγραμμα, για το κοινό όλων των ηλικιών. Μία μοναδική ευκαιρία να συνδεθούμε με την ιστορία μας και να αντλήσουμε δύναμη από τον πολιτισμό μας.

Μία γιορτή στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στα μνημεία, τις πλατείες και τα σοκάκια της Πλάκας!

Συναυλία του Δ.Σαββόπουλου εντός της Ρωμαΐκής Αγοράς, πορεία με τα φαναράκια, και Παπαδιαμάντεια Ολονυχτία, δια στόματος Λ.Κονιόρδου.

banner_mikro_C8

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 18-19 Μαΐου 2013


Σάββατο 18 Μαΐου   
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς
» 11 πμ – 3 μμ: Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού.» 11 πμ – 7 μμ: Μνημείο Λυσικράτους, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Τζισδαράκη Τζαμί, Λουτρό των Αέρηδων (Χαμάμ), Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Κτήριο ΕΛΛΕΤ – Αρχαία οδός Τριπόδων, Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (οδός Θεωρίας). 
» 11 πμ – 12 μμ και 12 μμ – 1 μμ: Ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Διογένους 1-3, από τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα και τη μουσικολόγο Χρύσα Κουλουράκη (ομάδες έως 25 ατόμων).
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
» 11πμ – 8 μμ: Έκθεση Ζωγραφικής «Ματιές στην Πλάκα»στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ – Τριπόδων 28, με έργα προς πώληση.
» 11πμ – 8 μμ: Φωτογραφική Έκθεση των δράσεων της ΕΛΛΕΤ, στο Κτήριο της οδού Τριπόδων 28 
ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 
» 11 πμ – 12 μμ: Παραδοσιακοί χοροί & τραγούδια από τα παιδιά του 74ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
» 11 πμ – 3 μμ: Παιχνίδια Αρχαίων – «Κουτσό» & «Παίζω με Καρύδια» στο Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14.» «Οι Περιπέτειες του Αναπλαγυαλούχα», από την ΕΛΛΕΤ, στο Παιδικό Μουσείο.
Προγράμματα των 45 λεπτών για παιδιά απο 4-12 χρόνων (έως 13 παιδιά σε κάθε πρόγραμμα).
11 πμ – 11:45 πμ: Ηλικίες 4 – 8
12:15 μμ – 1 μμ: Ηλικίες 4 – 8
1:30 μμ – 2:15 μμ: Ηλικίες 9 – 12
» 11:30 πμ – 12:45 μμ: «Ζωγραφίζω την Πλάκα» στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9. Τα παιδιά ζωγραφίζουν και οι ζωγραφιές τους εκτίθενται στο Μουσείο. 
» 12 μμ – 1 μμ: «Κουδούνια – κουδουνάκια. Ήχοι μαγικοί» για παιδιά 6-12 ετών, στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Διογένους 1-3.
» 12 μμ – 1:30 μμ: «Τι κρύβει αυτή η Πόρτα;» – Ξεναγήσεις για οικογένειες από τους μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου σε ιστορικά κτήρια της Πλάκας. Αφετηρία: Οικία Σεφέρη, Κυδαθηναίων 9.
» 12 μμ – 2 μμ: Γαϊτανάκι από τους μαθητές της Σχολής Χιλλ. Πορεία: Σχολή Χιλλ, οδός Αδριανού, Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
» 8 μμ – 9 μμ: «Ο Καραγκιόζης και η Ανακύκλωση» από τον Ηλία Καρελλά, στο Μνημείο Λυσικράτους.ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
» 1 μμ – 2 μμ: Κέρασμα από τους κατοίκους της Πλάκας στο Μνημείο Λυσικράτους και στους Αέρηδες.
» 1 μμ – 2 μμ: Μουσικό Δρώμενο στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, με τη χορωδία και την ορχήστρα μαθητών του Μουσείου. 
» 5 μμ – 7 μμ: Ελληνική Μουσική της Οθωμανικής Περιόδου, στο Λουτρό των Αέρηδων. 
» 7 μμ – 8:30 μμ: Συναυλία «Μουσικές Μνήμες από την Παλιά Αθήνα» με την ορχήστρα νυκτών εγχόρδων «Άττικα», στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων.  
» 9:30 μμ – 11 μμ: Συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στη Ρωμαϊκή Αγορά.(προπώληση εισιτηρίων: γραφεία ΕΛΛΕΤ 210-33 16 955 / viva.gr 11876 / βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου).
» 11 μμ: Πορεία με Φαναράκια, από τη Ρωμαϊκή Αγορά στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. » (Σάββατο Μεσάνυχτα): «Παπαδιαμαντική Αγρυπνία» με τη Λυδία Κονιόρδου και τον Σωκράτη Σινόπουλο, στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου.Κυριακή 19 ΜαΐουΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ από κορυφαίους αρχαιολόγους και ιστορικούς
» 11 πμ – 3 μμ: Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού.

» 11 πμ – 7 μμ: Μνημείο Λυσικράτους, Παλαιό Πανεπιστήμιο, Τζισδαράκη Τζαμί, Λουτρό των Αέρηδων (Χαμάμ), Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς, Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, Κτήριο ΕΛΛΕΤ – Αρχαία οδός Τριπόδων, Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (οδός Θεωρίας). 

» 11 πμ – 12 μμ και 12 μμ – 1 μμ: Ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Διογένους 1-3, από τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα και τη μουσικολόγο Χρύσα Κουλουράκη (ομάδες έως 25 ατόμων).

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
» 11πμ – 8 μμ: Έκθεση Ζωγραφικής «Ματιές στην Πλάκα»στο Κτήριο της ΕΛΛΕΤ – Τριπόδων 28, με έργα προς πώληση.

» 11πμ – 8 μμ: Φωτογραφική Έκθεση των δράσεων της ΕΛΛΕΤ, στο Κτήριο της οδού Τριπόδων 28ΠΑΙΔΙΚΕΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ 
» 12 μμ – 1:30 μμ: Τα Ενδημικά Φυτά της Μήλου στην αυλή της ΕΛΛΕΤ – μαθαίνουμε, μεταφυτεύουμε και τα παίρνουμε μαζί μας!

» 6 μμ – 7 μμ: «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη», αφήγηση παραμυθιών με μουσική από την Νίκη Κάπαρη και τον Γιάννη Ψειμάδα, Πλατεία Ραγκαβά (μεταξύ των οδών Στράτωνος & Επιχάρμου). ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
» 11 πμ – 12 μμ: Παραδοσιακοί Χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων

, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Άγαλμα Μακρυγιάννη.
» 12 μμ – 1 μμ: Καντάδες από τον Σύλλογο Αθηναίων στην οδο Διογένους (πλατεία Πλατάνου).
» 1 μμ – 3 μμ: Μουσική γιορτή στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων με τραγούδια και χορούς απ΄όλη την Ελλάδα.  
» 7 μμ – 8 μμ: «Σωκράτης Τώρα», παρουσίαση της απολογίας του Σωκράτη από τον Γιάννη Σιμωνίδη, άνοιγμα Μουσαίου & Πανός / Γκρεμισμένο Τζαμί.
» 8:30 μμ – 9:15 μμ: Μελωδίες των Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζηδάκη από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Άγαλμα Μακρυγιάννη.  

Πλάκα  18 – 19/5  Δωρεάν οι περισσότερες εκδηλώσεις – πληροφορίες: http://ellet.gr/40hroniaprogramma

εως την Παρασκευή 31 Μαϊου 2013

«The Box» (Δορυλαίου 12, πλ. Μαβίλη)

Ανδρέας Εμπειρίκος: Με τον φακό του ποιητή

Μια άλλη σημαντική καλλιτεχνική πτυχή του υπερρεαλιστή λογοτέχνη

εμεπρικιος

Ηταν ο πρώτος ψυχαναλυτής στον ελλαδικό χώρο και ο εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975), ο ποιητής της «Υψικαμίνου» (1935) και της «Ενδοχώρας» (1945), ο συγγραφέας του τολμηρού ερωτογραφήματος «Ο Μέγας Ανατολικός» (1990-1992), ήταν επίσης συστηματικός φωτογράφος «με τη δεξιοτεχνία και την επιμονή μανιακού», όπως σχολίαζε ο φίλος και κουμπάρος του Οδυσσέας Ελύτης.

Φωτογραφίζει ήδη πριν από τον Πόλεμο, με μια Super Ikonta, αλλά ασχολείται πιο συστηματικά με τη φωτογραφία μετά το 1951, όταν αναγκάζεται να διακόψει το επάγγελμα του ψυχαναλυτή και πηγαίνει στο Παρίσι. Αφενός μεν τότε έχει περισσότερο χρόνο γιατί ως ψυχαναλυτής από το 1935 εργαζόταν πολλές ώρες, αφετέρου δε η φωτογραφία λειτουργεί θεραπευτικά και τον παρηγορεί για την εγκατάλειψη της ψυχανάλυσης, υποστηρίζει ο Γιάννης Σταθάτος, που επιμελήθηκε το λεύκωμα με φωτογραφίες του, «Φωτοφράκτης» (εκδ. Αγρα, 2001). Την άποψη συμμερίζεται και ο γιος του ποιητή Λεωνίδας Εμπειρίκος, που σχολιάζει ότι ο πατέρας του δεν θα ήταν ο φωτογράφος που γνωρίζουμε σήμερα αν δεν άφηνε την ψυχανάλυση.
εμεπιρικιοσσσσσσσ
Περίπου 40.000 φωτογραφίες (αρνητικά, εκτυπώσεις και κόντακτ) βρίσκονται στο Αρχείο Εμπειρίκου που κατέχει ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, ενώ φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Εμπειρίκο προπολεμικά βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη. Σαράντα πέντε από αυτές θα παρουσιαστούν στο «The Box» (Δορυλαίου 12, πλ. Μαβίλη), έναν νέο χώρο που φιλοξενεί τις εφαρμοσμένες τέχνες, στην έκθεση με τίτλο «Ο φακός του ποιητή – Φωτογραφίες από το Αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου», η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 8 μ.μ.
«The Box» (Δορυλαίου 12, πλ. Μαβίλη)
Η έκθεση θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 31 Μαΐου. Ωρες λειτουργίας: Δευτ. – Σάββ. 12 μεσ. – 8 μ.μ., Κυρ. 11 π.μ. – 5 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.