Biosphere 2: Η κιβωτός της ερήμου

─ Ο πιο αστάθμητος παράγοντας σε κάθε επιστημονικό πείραμα: ο Άνθρωπος ─

Πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, μια ομάδα από επιστημόνες, επιχειρηματίες και  φιλοσόφους συνδύασαν τις ιδέες και τα μέσα που διέθετε ο καθένας τους για να δημιουργήσουν τη μοναδική  όσο και διαχρονική μαρτυρία μιας ασυνήθιστης σύλληψης: η επιστήμη και η έρευνα, έχοντας γίνει τόσο υπερβολικά εξειδικευμένες ώστε κάθε νέα ανακάλυψη να είναι επίπονη και οριακή,  χρειάζονταν μιαν επιστροφή σε μεγάλα ιδεώδη, χρειάζονταν άλματα πίστης. Η ομάδα αυτή, λοιπόν, θέλησε να εξερευνήσει κάτι που λίγοι είχαν θίξει ώς εκείνη τη στιγμή: πράγματα όπως την κλιματική αλλαγή και τον αποικισμό του διαστήματος. Και αποφάσισαν να εξερευνήσουν αυτές τις ιδέες μέσα σε έναν γεωδαιτικό θόλο επιφάνειας τριών στρεμμάτων που θα έπαιζε τον ρόλο ενός ζωντανού εργαστηρίου με το όνομα Biosphere 2, και που θα αναπαρήγε τις συνθήκες ζωής του πλανήτη μας. Από το  1987 ώς το 1991 κατασκεύασαν εκ του μηδενός μια πραγματική κιβωτό μέσα στην αμερικάνικη έρημο. Οκτώ άνθωποι κλείστηκαν εκεί μέσα για δύο χρόνια, εξασφαλίζοντας μόνοι την τροφή τους, παράγοντας οι ίδιοι το μεγαλύτερο ποσοστό του οξυγόνου που είχαν ανάγκη και ανακυκλώνοντας τα απορρίματά τους. Ήταν ένα αξιόλογο πείραμα. Παρά ταύτα δεν είχαν συνυπολογίσει τη μόνη παράμετρο που ήταν μάλλον και η προφανέστερη: τον ίδιο τους τον εαυτό. Προσωπικές αλλά και επαγγελματικές εσωτερικές διαμάχες, μια καταστροφική έλλειψη συντονισμένου επικοινωνιακού σχεδίου καθώς και η υπαρξιακή σύγχυση συντέλεσαν στην τραγική τροπή που πήρε το όλο εγχείρημα. Η Sally Silverstone ήταν η επιτόπου υπεύθυνη και συναρχηγός εκείνης της αρχικής αποστολής, που ήταν και η μόνη που ολοκληρώθηκε. Η Linda Leigh ήταν η ειδικός-υπεύθυνη για την έρημο. Στο βίντεο παρουσιάζεται η δική τους ιστορία, που ταυτόχρονα είναι η ιστορία του Biosphere 2 και της σημασίας του για έναν πλανήτη όπου η κλιματική αλλαγή και τα ταξίδια —έστω και χωρίς επιστροφή— στον Άρη δεν αποτελούν πλέον είδηση.  Είναι μια μικρού μήκους ταινία για μια μεγάλη ιδέα, και για τις δύο γυναίκες που βοήθησαν —κι εξακολουθούν να βοηθούν— να κρατηθεί αυτή η ιδέα ζωντανή.

Sally Silverstone

Sally Silverstone: «Το Biosphere 2 ήταν τόσο πιο μπροστά από την εποχή του που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσουμε τι ακριβώς προσπαθούσαμε να κάνουμε».

Sally Silverstone: «Δεν υπάρχει αυτό που λέμε “επιτυχία” ή “αποτυχία” σε ένα επιστημονικό πείραμα. Αν κάτι δεν πήγε καλά, αλλά γνωρίζουμε το λόγο γιατί δεν πήγε καλά, δεν αποτύχαμε».

Linda Leigh

Linda Leigh: «Δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι θα ζούσαμε μέσα σε μία ουτοπία. Σε ό,τι αφορά τη φύση ήταν ένας πραγματικός παράδεισος. Από κει και πέρα, υπήρχαμε κι εμείς: τα ανθρώπινα όντα».

Linda Leigh: «Περάσαμε πραγματικά δύσκολες ώρες. Πολλοί δε μιλούσαμε μεταξύ μας, γίναμε δύο ομάδες με αντίθετες γνώμες για το πώς θα έπρεπε να διοικήσουμε τον θόλο. Οι περισσότεροι από μας πεινούσαμε διαρκώς. Δυσκολευόμασταν ακόμα και να ανεβούμε δύο σκαλοπάτια χωρίς να κάνουμε στάση για να πάρουμε μια βαθιά εισπνοή».

02

Επίλογος

Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού, μια δεύτερη αποστολή επιχειρήθηκε αλλά ανακλήθηκε μετά από έξι μήνες λόγω διχογνωμίας για τον ορθό τρόπο διοίκησης του εργαστηρίου. Το Biosphere 2 λειτουργεί σήμερα ως ερευνητικό κέντρο για το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η Sally “Sierra” Silverstone συνεχίζει το ερευνητικό της έργο ανά τον κόσμο για λογαριασμό του Ιδρύματος «Biosphere».

Η Linda Leigh είναι ιδιοκτήτης μιας φάρμας παραγωγής λιπάσματος λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Biosphere 2.

* * *

***

logo

Τα Avant/Garde Diaries είναι ένα online περιοδικό συνεντεύξεων, που δημιουργήθηκε το 2011 με πρωτοβουλία της Mercedes-Benz. Παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων από όλο τον κόσμο, ποικίλων ιδιοτήτων ή επαγγελμάτων, που η σκέψη και η δράση τους χαρακτηρίζεται από έμπνευση και πρωτοτυπία, ανθρώπων οι οποίοι με θετικό τρόπο ανταποκρίνονται ή και πρωταγωνστούν σε μια εποχή δραματικών αλλαγών αλλά και μεγάλων ευκαιριών.

 

 

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Avant/Garde Diaries

 

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

 

 

 

 

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.