Όλοι μαικήνες για τη Νίκη

Η «Νίκη της Σαμοθράκης» έχει ανάγκη από χρήματα για να ανακτήσει την ομορφιά της

—Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Μετάφραση για το dim/art: Αθηνά – Χριστίνα Μιχαλακέα

 

L'escalier Daru et la Victoire de Samothrace
L’escalier Daru et la Victoire de Samothrace

Η «Νίκη της Σαμοθράκης», από τα αστέρια του Λούβρου, θα κατέβει από το βάθρο της για να γίνει ξανά όμορφη: Από την ερχόμενη Τρίτη δεν θα είναι επισκέψιμη. Το κοινό όμως μπορεί να εκφράσει την αγάπη του, κάνοντας μια δωρεά για τη συντήρησή της.

Το Λούβρο ξεκινά από την Τρίτη μια εκστρατεία για δωρεές από ιδιώτες, με την ελπίδα να συγκεντρώσει 1.000.000 ευρώ ως τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να καλύψει εν μέρει τη χρηματοδότηση εργασιών αποκατάστασης του τεράστιου χώρου γύρω από το άγαλμα και της σκάλας που οδηγεί σε αυτό, της Escalier Daru.

Έμβλημα του Λούβρου, μαζί με την Τζοκόντα και την Αφροδίτη της Μήλου, το μαρμάρινο αυτό άγαλμα της ελληνιστικής περιόδου, δεσπόζει από το 1883 στην κορυφή της κλίμακας που συνέλαβε ο Ναπολέων Γ΄.

Από την Τρίτη, η «Νίκη της Σαμοθράκης» θα παραμένει κρυμμένη από μια σκαλωσιά, ώστε να ετοιμαστεί για την ανύψωσή της, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ludovic Laugier, μηχανικός υπεύθυνος για τη συντήρηση των ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων στο μουσείο του Λούβρου.

Μια εβδομάδα αργότερα θα τοποθετηθεί σε θάλαμο συντήρησης, σε γειτονικό χώρο. Θα επιστρέψει στο σπίτι της το καλοκαίρι του 2014.

Με την ευκαιρία αυτή, το Λούβρο θα εγκαινιάσει την ανακαίνιση της μεγάλης αίθουσας που κατακλύζεται κάθε χρόνο από επτά εκατομμύρια ανθρώπους (περίπου το 70% των επισκεπτών). «Θα προχωρήσουμε χωρίς να διακόψουμε στιγμή αυτή τη μεγαλειώδη προσέλευση», υπογραμμίζει ο Laugier. Οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν ως το Μάρτιο του 2015.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ. Το Λούβρο έχει ήδη συγκεντρώσει 3.000.000 από μεγάλους χορηγούς (Nippon Television Holdings, Fimalac, Bank of America, Merrill Lynch).

Του λείπει όμως ακόμα 1.000.000, ποσό που το μουσείο ελπίζει να συγκεντρώσει μέσα από αυτό το κάλεσμα για ιδιωτικές δωρεές, στο πλαίσιο της καινούριας καμπάνιας “Toutes mécènes” («Όλοι μαικήνες»), διάρκειας τεσσάρων μηνών.

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις καλούνται να καταθέτουν ηλεκτρονικά της δωρεές τους, στα www.louvresamothrace.fr ή www.tousmecenes.fr από την Τρίτη, ή και ταχυδρομικά. Οι δωρεές είναι απαλλαγμένες από άμεσους φόρους.

Προφυλάξεις

Η «Νίκη της Σαμοθράκης» κατεβαίνει τη σκάλα για να προστατευθεί από πιθανούς βομβαρδισμούς. Noel de Boyer, 1939.
Η «Νίκη της Σαμοθράκης» κατεβαίνει τη σκάλα για να προστατευθεί από πιθανούς βομβαρδισμούς. Noel de Boyer, 1939.

Οι προηγούμενες καμπάνιες του Λούβρου (το 2010 για να αγοραστούν «οι Τρεις Χάριτες» του Cranach, το 2011 για την αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών «θησαυρών» του Καΐρου και το 2012 για την απόκτηση μεσαιωνικών αγαλματιδίων από ελεφαντοστό) στέφθηκαν όλες από επιτυχία.

Η αποκατάσταση της «Νίκης της Σαμοθράκης», που χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ., θα γίνει με κάθε προφύλαξη, υπό την επίβλεψη επιτροπής ειδικών από όλο τον κόσμο, τονίζει ο Laugier.

Το άγαλμα, που βρέθηκε το 1863 ανάμεσα σε ερείπια στο ελληνικό νησί της Σαμοθράκης, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, απεικονίζει τη Νίκη, τη θεά-αγγελιαφόρο της νίκης. Μεταφέρθηκε στο Λούβρο το 1880 και το 1884 τοποθετήθηκε σε μια βάση σε σχήμα πλώρης από γρανίτη, που με τη σειρά της ακουμπούσε σε ένα βάθρο. Το άγαλμα έχει ύψος 2.75 μέτρα. Το συνολικό ύψος φτάνει τα 5.57 μέτρα και το βάρος τους 30 τόνους κατά προσέγγιση.

«Είναι ένα άγαλμα φτιαγμένο αριστοτεχνικά από μια ανώνυμη ιδιοφυΐα. Τα φτερά της θεάς είναι έτοιμα να ανοίξουν. Η ανάσα της θάλασσας ανασηκώνει το φόρεμά της», επισήμανε τον Ιανουάριο ο Jean-Luc Martinez, ο νέος διευθυντής του Λούβρου, πού έχει διατελέσει και διευθυντής του τμήματος με τις ελληνικές, ετρουσκικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες. Είναι ένας από τους επιβλέποντες της αποκατάστασης.

Το κεφάλι του αγάλματος δεν βρέθηκε ποτέ, αλλά το ένα από τα δύο χέρια της βρέθηκε μετά από έρευνες. Το δεξί φτερό του αγάλματος επανατοποθετήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, όπως και ο αριστερός μαστός. Οι προσθήκες αυτές δεν είναι φανερές.

Το Λούβρο πρόκειται να καθαρίσει το άγαλμα που είναι πια αρκετά λερωμένο, σχεδόν καφέ, κυρίως εξαιτίας της παλαιότητας του ασβέστη που το καλύπτει. Αυτό θα επιτρέψει να γίνει φανερή η αντίθεση ανάμεσα στο λευκό παριανό μάρμαρο του αγάλματος και στο γκρίζο γρανίτη της βάσης.

Πηγή:  la Croix

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά < Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.