Μαγκρίτ: Το Μυστήριο του Συνηθισμένου

— To MoMA συγκεντρώνει σε παγκόσμια πρώτη τα σημαντικότερα σουρεαλιστικά έργα του βέλγου καλλιτέχνη —

Μια μεγάλη έκθεση που συγκεντρώνει τα έργα τού Ρενέ Μαγκρίτ ανοίγει σήμερα για το κοινό, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η έκθεση έχει τίτλο Magritte: The Mystery of the Ordinary, 1926-1938 («Μαγκρίτ: Το Μυστήριο του Συνηθισμένου») και εξετάζει την εξέλιξη του συνολικού έργου τού καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια αυτών των δώδεκα χρόνων, την πιο σημαντική, ουσιαστικά, περίοδό του και εκείνην κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε την τεχνική και την καθοριστική στρατηγική τής αποδόμηση τής οικείας εικόνας: να κάνεις «καθημερινά αντικείμενα να βγάζουν δυνατές τσιρίδες», όπως έλεγε ο ίδιος. Τα χρόνια αυτά ο Μαγκρίτ είναι στενά συνδεδεμένος με το κίνημα των Σουρεαλιστών το οποίο και ανέδειξε  με το έργο του δίνοντάς του νέα κατεύθυνση.

the-loversLes amants (The Lovers) (1928)

Η έκθεση συγκεντρώνει 80 πίνακες, κολάζ και αντικείμενα καθώς και μία επιλογή από φωτογραφίες, περιοδικά και έργα που έκανε ως γραφίστας στην πρώιμη εποχή του (δείτε εδώ μια πρόσφατη ανάρτηση του dim/art για τις διαφημιστικές αφίσες του), και κατορθώνει να ρίξει μια φρέσκια ματιά στο ξεκίνημα της εντυπωσιακής καριέρας του Μαγκρίτ ως μοντέρνου ζωγράφου και καλλιτέχνη του Σουρεαλισμού. Εκτός από έργα που έχει το ίδιο το MoMA στη μόνιμη συλλογή του, η έκθεση συμπεριλαμβάνει και μεγάλο αριθμό από έργα του που τα παραχώρησαν, ειδικά για την έκθεση, άλλα μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές από όλο τον κόσμο.

magritte-2-1L’assassin menacé (The Menaced Assassin) (1927)

Η πρώτη συγκεντρωτική παρουσίαση των πρώιμων σουρεαλιστικών έργων του Μαγκρίτ ξεκινά με τους πίνακες και τα κολάζ που δημιούργησε στις Βρυξέλλες από το 1926 ώς το 1927, πριν και μετά από την πρώτη του ατομική έκθεση στην Galerie Le Centaure η οποία απετέλεσε την αφετηρία της καριέρας του ως ο κύριος βέλγος εκπρόσωπος της σουρεαλιστικής ζωγραφικής. Ακολουθεί τον Μαγκρίτ στο Παρίσι όπου έζησε ανάμεσα στον 1927 και το 1930 για να βρίσκεται στην καρδιά του σουρεαλιστικού κινήματος, και καταλήγει το 1938, τη χρονιά που έγραψε το La Ligne de Vie, το σημαντικό αυτοβιογραφικό κείμενο στο οποίο καταγράφει την καριέρα του ως καλλιτέχνης του Σουρεαλισμού.

magritte-3La durée poignardée (Time Transfixed) (1938)

Όπως και όλοι οι σουρεαλιστές, ο Μαγκρίτ επεδίωξε να ανατρέψει αυτό που ο ίδιος αντιλαμβανόταν ως την καταπίεση του ορθολογισμού της αστικής κοινωνίας. Η τέχνη του είναι κάποιες φορές ωμή και συχνά ενοχλητική και γεμάτη ανακολουθίες. Αμφισβήτησε όλες τις συμβάσεις τής λεκτικής και οπτικής αναπαράστασης χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η σμίκρυνση αντικειμένων, ο αναδιπλασιασμός και η επανάληψη, ο αντικατοπτρισμός και η απόκρυψη, όλα τους κατ’ εξοχήν μοτίβα της σουρεαλιστικής τέχνης.

magritte-8Le Model Rouge (The Red Model) (1935)

Magritte13

MAGRITTE

magritte-2Ο αγαπημένος πίνακας τού dim/art, το  «Αυτό δεν είναι πίπα »,

στον τοίχο του MoMA

Magritte: The Mystery of the Ordinary, 1926–1938, Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη, 28 Σεπτεμβρίου 2013–12 Ιανουρίου 2014

Πηγή: Art Daily

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία

Εικαστικά < Κάτι συμβαίνει αλήθεια εδώ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.