Με το ίδιο μακό

—του Γιάννη Παπαθεοδώρου για τη στήλη Ανώμαλα ρήματα 

$(KGrHqNHJE!FDz49LG5NBQ9IiGnNDQ~~60_3

Η πρόσφατη είδηση πέρασε στα ψιλά αλλά αξίζει σίγουρα να σχολιαστεί σε αυτή τη στήλη: σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε πρώην μέλος της οργάνωσης, ο βουλευτής κ. Παναγιώταρος εισέπραττε χιλιάδες ευρώ από το εμπόριο των περίφημων μαύρων T-shirt με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής. Στην ερώτηση του ανακριτή για το ποιος προμήθευε τον ιματισμό της οργάνωσης, ο μάρτυρας απάντησε πως υπήρχε κατάστημα που είχε αναλάβει να τυπώνει τα συγκεκριμένα μπλουζάκια, με κύρια περιοχή προέλευσής τους την ανατολική Ασία. Στις ετικέτες τους, 83627άλλωστε, οι περισσότερες μπλούζες ανέγραφαν ρητά τη χώρα παραγωγής: «Made in Pakistan». «Όπως τόνισε ο μάρτυρας, η εντολή στα μέλη της οργάνωσης ήταν να αφαιρούν τις συγκεκριμένες ετικέτες —για να μην τις δει κανείς— ενώ πλήρωναν από 10 έως και 50 ευρώ για να τις προμηθευτούν. Χρήματα τα οποία, σύμφωνα με την κατάθεση, πήγαιναν στον κ. Παναγιώταρο».[1]

Εννοείται πως η στήλη αυτή δεν σχολιάζει το φάκελο της σχετικής δικογραφίας ∙ πόσο μάλλον όταν η ανακριτική διαδικασία συνεχίζεται. Ωστόσο η μικρή λεπτομέρεια της ετικέτας στο χρυσαυγίτικο T-Shirt προσθέτει νομίζω μια ενδιαφέρουσα πινελιά στο πολιτισμικό ψηφιδωτό του νέο-ρατσισμού. Η εγκληματική οργάνωση που έδερνε και μαχαίρωνε Πακιστανούς ντυνότανε —σύμφωνα με τη μαρτυρία— με μπλουζάκια «μαύρης εργασίας», φτιαγμένα από κάποιους άλλους μακρινούς  Πακιστανούς «υπανθρώπους». «Οι αντιφάσεις του καπιταλισμού», που θα έλεγε κι ο παππούς Κάρολος, υπερβαίνουν ακόμη και τις πιο στερεοτυπικές φαντασιώσεις της νέο-ναζιστικής φυλετικής καθαρότητας. Κάπου στη μέση της διεθνοποιημένης παραγωγικής αλυσίδας, ο αφέντης και ο δούλος, τα μέσα και ο σκοπός, ο Έλληνας και ο ξένοςgreek-crisis-t-shirt έχουν αλλάξει ρόλους, αρκετές φορές.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο μέσα στο εθνικιστικό κιτς. Αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στην Πλάκα για να συνειδητοποιήσει πως πίσω από τα τσολιαδάκια made in Taiwan, τις «αρχαιοελληνικές» μπλούζες, τα τσαρούχια και τα ταγάρια made in China, η ναρκισσιστική επιθυμία της «ανώτερης φυλής», της «εθνικής ιδιαιτερότητας» και του «περιούσιου λαού» περνάει πλέον μέσα από τους δαιδάλους της παγκοσμιοποιημένης αγοράς εργασίας. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να ανατρέπει «τις παραγωγικές δυνάμεις αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις», έγραφε ο Μαρξ, που από νωρίς είχε καταλάβει πως η διεθνική κίνηση του κεφαλαίου μεταβάλλει τα σύνορα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι τα μεταβάλλουν οι ίδιοι οι πόλεμοι. Ολόκληρη η ιστορία της αποικιοκρατίας άλλωστε είναι μια απτή απόδειξη για το funny_greek_baklava_tee_shirt-r96bfd4404a744c169df073088d55f548_f0czi_324γεγονός ότι η νεοτερική Ευρώπη αντάλλαξε συχνά τις λευκές της μάσκες με το μαύρο δέρμα, στα παζάρια της ανοιχτής αγοράς.

Μερικές φορές το να δέρνεις Πακιστανούς είναι πράγματι πιο εύκολο από το να αφαιρείς την πακιστανική ετικέτα στη μαύρη μπλούζα. Με το πρώτο τελειώνεις εύκολα∙ το δεύτερο είναι πάντα μια ενοχλητική λεπτομέρεια που σου θυμίζει πως σε ντύνουν και σε στολίζουν κάποιοι μελαψοί «κολασμένοι της γης» που μισείς. Στο μυαλό του φασίστα, ο Πακιστανός είναι πάντα το εύκολο θύμα∙ στο σβέρκο του φασίστα, η ετικέτα της μπλούζας αναιρεί συμβολικά την επίδειξη της δύναμής του. Η ενδιάμεση λύση βρέθηκε μάλλον στη διοργάνωση ενός περίεργου μαφιόζικου παρα-εμπορίου με μεταπραττισμό, ποσοστά, «προστασίες» και «αυθόρμητους» ελέγχους στις λαϊκές αγορές. Φαίνεται πως τελικά λαθρεμπόριο δεν κάνουν μόνο οι «βρώμικοι μετανάστες που κλέβουν τις δουλειές των Ελλήνων» αλλά και οι καθαρόαιμοι Έλληνες που ανήκουν στο κόμμα του υπόδικου κ. Μιχαλολιάκου.  Το μαύρο χρήμα έχει πολλούς δρόμους.  Και πολλές αγορές.keep_calm_and_dont_be_a_malaka_pet_tshirt-ree8c2572a03c46ebbe9915a42ac38709_v9w7f_8byvr_324«Με το ίδιο μακό και με κέφι κακό», η Χρυσή Αυγή οδηγείται σταδιακά και σταθερά στη δικαιοσύνη. Απέναντι από τη ΓΑΔΑ στην οδό Αλεξάνδρας εμφανίστηκε ήδη πάντως η πρώτη ενδυματολογική παρέκκλιση των υποστηρικτών της. Παρά την αρχική «γραμμή», πολλοί θερμοκέφαλοι νέο-ναζιστές διαδηλωτές φορούν πλέον μόνο μαύρες μπλούζες χωρίς άλλα διακριτικά γνωρίσματα∙ μερικές φορές, η μαύρη μπλούζα δεν φέρει καν το λογότυπο «Χρυσή Αυγή». Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του κόμματος πέφτουν.  Μένει να δούμε αν η νέο-ναζιστική απειλή θα αποκρουστεί πολιτικά από το δημοκρατικό τόξο του τόπου μας ή αν η Χρυσή Αυγή θα πληρώσει ακριβά τη made in Pakistan ετικέτα των «μαύρων ταμείων» της. (Ας θυμηθούμε πως ο Αλ Καπόνε καταδικάστηκε τελικά για φοροδιαφυγή). Για αυτή τη μείζονα ιδεολογική σύγκρουση, πάντως, θα θέλαμε οι εχθροί της δημοκρατίας να είναι γνήσιοι πολιτικοί αντίπαλοι και όχι απλοί μικροπωλητές φτηνών προϊόντων και ελπίδων.  Τόσο το χειρότερο, αν είναι και τα δύο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.