Όλοι για τον Τολστόι

— Της Sally McGrane για το New Yorker. Απόδοση: Μαρία Τσάκος —

tolstoy-7c45316ed79c55733b99ac946f9f0232

Όταν η δισεγγονή του Λέοντος Τολστόι, δημοσιογράφος Fyokla Tolstaya, ανακοίνωσε* ότι το Κρατικό Μουσείο «Λέων Τολστόι» έψαχνε για εθελοντές για να κάνουν διόρθωση σε σαράντα έξι χιλίαδες οκτακόσιες σελίδες κειμένων τού προπάππου της ήλπιζε πως θα επιστράτευε αρκετή βοήθεια ώστε μια πρώτη διόρθωση να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες τρεις χιλιάδες και Ρώσοι (και όχι μόνο) —πολιτικοί μηχανικοί, επαγγελματίες στο χώρο τής πληροφορικής, δάσκαλοι, συνταξιούχοι, ένας εκπαιδευόμενος πιλότος, μια εικοσιτετράχρονη σερβιτόρα, και, και— προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. «Νιώσαμε αφάνταστη χαρά και έκπληξη», είπε η Tolstaya. «Είχαν τελειώσει τη διόρθωση μέσα σε δεκατέσσερις μέρες».

Έτσι, χάρη στη δουλειά όλων αυτών των εθελοντών, το σύνολο σχεδόν του κολοσσιαίου έργου του μεγάλου ρώσου συγγραφέα —μυθιστορήματα, ημερολόγια, γράμματα, θρησκευτικά φυλλάδια, φιλοσοφικά δοκίμια, ταξιδιωτικά χρονικά και παιδικές αναμνήσεις— θα είναι σύντομα προσβάσιμο στο Διαδίκτυο (η αγγλική μετάφραση τής ιστοσελίδας είναι προς το παρόν «υπό κατασκευή»), σε εύχρηστο φορμά που θα μπορεί ο καθένας να κατεβάζει δωρεάν. «Ξέρουμε φυσικά πως υπάρχουν ήδη στο διαδίκτυο κάποια μυθιστορήματα», είπε η Tolstoya. «Τα περισσότερα, όμως, από τα γραπτά του δεν υπάρχουν και οι υπεύθυνοι του μουσείου αποφασίσαμε πως αυτό πρέπει να αλλάξει.

»Το μουσείο θέλει να κάνει άνοιγμα στους ανθρώπους, και ειδικά στους νέους, για να βοηθήσει να φτάσει σ’ εκείνους η κληρονομιά που άφησε ο Τολστόι», πρόσθεσε. «Αποφασίσαμε να τους το κάνουμε πιο εύκολο —συμβατό με iPad, με e-reader, με Kindle».

300px-Lev_Nikolayevich_Tolstoy_1856
Φωτογραφία τού Τολστόι από τον Sergei Lvovich Levitsky, το 1856

Η επετειακή ενενηντάτομη έκδοση με τα άπαντά του που εκδόθηκε στη Ρωσία στο διάστημα από τη δεκαετία τού 1920 ώς και του 1950, είχε ήδη σαρωθεί και ψηφιοποιηθεί από την Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη. Παρ’ όλα ταύτα, η μετατροπή των αρχείων PDF σε εύχρηστο ψηφιακό φορμά ήταν πρόκληση. Και αυτό για τον ακόλουθο λόγο: Παρότι η ABBYY, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην «μετάφραση» έντυπου κειμένου σε ηλεκτρονικά αρχεία, προσέφερε τις υπηρεσίες της δωρεάν, το κόστος διόρθωσης αυτού του τεράστιου όγκου κειμένων ήταν απογορευτικό. Από την άλλη πλευρά, το να χρεώνουν για την υπηρεσία το θεωρούσαν αδιανόητο. «Προς το τέλος τής ζωής του, ο Τολστόι είπε “Δε θελω να πληρώνουν για να με διαβάζουν. Θέλω να προσφέρω στον κόσμο το έργο μου”», λέει η Tolstoya. «Ήταν σημαντικό για μας να το τηρήσουμε αυτό. Ήταν επιθυμία δική του».

Και έτσι σκέφτηκαν να απευθυνθούν στον κόσμο, προσθέτει. «Συνάδει με τις ιδέες του ίδιου τού Τολστόι το να το πετύχουμε με τη βοήθεια ανθρώπων από όλο τον κόσμο —vsem mirom —, ακόμα και το πιο δύσκολο εγχείρημα στον κόσμο μπορεί να έρθει εις πέρας με τη βοήθεια όλων».

Τα πρώτα έργα, τα οποία έχουν ήδη περάσει από τριπλή σχολαστική διόρθωση, ανέβηκαν ήδη στο διαδίκτυο⋅ οι υπόλοιποι τόμοι θα προστεθούν με χρονολογική σειρά μέσα στον επόμενο χρόνο. O William Nickell, καθηγητής στην έδρα σλαβικών γλωσσών και λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου σχολίασε πως η ψηφιοποίηση και η ανάρτηση στο ίντερνετ των έργων του Τολστόι θα βοηθήσει σημαντικά το έργο των μελετητών του. «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως ήταν αναμενόμενο ότι οι Ρώσοι θα έβρισκαν τρόπο να το κατορθώσουν αυτό —επειδή είναι λαός που αγαπάει φοβερά τη λογοτεχνία και υπάρχουν πολλοί που θα προσφέρονταν να κάνουν αυτή τη δουλειά (τη διόρθωση). Και είναι καταπληκτικό το ότι βρέθηκε τρόπος να ξεπεράσουν ένα εμπόδιο που από μόνη της η τεχνολογία δε θα μπορούσε να λύσει».

* Σημείωση dim/art: Η ανακοίνωση έγινε τον Ιούνιο του 2013 και το πρότζεκτ πήρε το όνομα All Tolstoy in One Click. Οι εθελοντές που συμμετείχαν δεν ήταν μόνο Ρώσοι ή πολίτες χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά άνθρωποι από πολλές χώρες που μιλάνε τη ρωσική γλώσσα. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 που ήταν και η 185η επέτειος από τη γένηση του Τολστόι, ανέβηκε στο διαδίκτυο για πρώτη φορά η ιστοσελίδα http://www.tolstoy.ru , αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του ρώσου συγγραφέα. Την ίδια μέρα εγκαινιάστηκε το Κρατικό Μουσείο ΛέωνΤολστόι.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία

Βιβλίο < Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.