ΕΞΟΔΟΣ στις τέχνες, 1.11.2013

— Επιμέλεια: Τάνια Σιμοπούλου —

Παρασκευή 1.11 έως Κυριακή 3.11. 2013, στις 9.15

Σκίτσα της Αθήνας – Ακυβέρνητη Πολιτεία

μια παράσταση για την πόλη.

normal_SLIDER_2

Ο Ακύλλας Καραζήσης, ο μουσικός Λόλεκ και δέκα μικροί Αθηναίοι πολίτες παρουσιάζουν ένα θέαμα που κινείται ανάμεσα στο νοτκιμαντέρ και το μουσικό jam session. Στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Αθήνα, που ετοιμάζει ο θεατρικός οργανισμός ΑΚΡΟΠΟΛ σε επιμέλεια Θοδωρή Γκόνη. Για τρείς παραστάσεις μόνο. Την Παρασκευή 1.11, το Σάββατο 2.11 και την Κυριακή 3.11 στο Θέατρο Βασιλάκου.

ακυβερνητη πολιτεία

Σε πρόσφατη συνέντευξή του δηλώνει:  «Πήρα την ιδέα από τον Θανάση Βαλτινό. Ο Βαλτινός γράφει ένα είδος ημερολογίων, ή ένας είδος μυθοποιημένου ντοκιμαντέρ, αν δε το χαρακτηρίζω λάθος. Εγώ σταχυολόγησα ημερολογικά ότι υπάρχει για την Αθήνα κείμενα του Βαλτινού, του Σεφέρη από διάφορες εποχές, από τη δεκαετία του 30 και του 40 και λίγο αργότερα και από άλλους, όπως τον Χρήστο Βακαλόπουλο, τον Λευτέρη Πούλιο, τον Πουλικάκο, θραύσματα από τα ημερολόγια του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, ποιήματα του Σίμου του Υπαρξιστή, ένα ποίημα του Καρυωτάκη. Είναι σπαράγματα συνομιλιών και εικόνων, ένα αθηναϊκό παζλ,  των τελευταίων 40 χρόνων. Είναι ντυμένο από τη μουσική του Λόλεκ, ο οποίος είναι συνεχώς επάνω στη σκηνή και συνθέτει έναν μουσικό καμβά επάνω σε αυτά τα ημερολόγια.  Το χαρακτηριστικό που μας συνδέει είναι ότι είμαστε άνθρωποι που ζούμε στην Αθήνα. Είμαστε 3 ηθοποιοί και έχουμε μια πρώην ξεναγό, έναν φοιτητή θεατρικής σχολής, έναν αρχιτέκτονα, μια μαθήτρια, ένα γκαρσόνι, μια δασκάλα θεάτρου και άλλη μια ινδικού χορού, μια παραμυθού. Είναι οι δέκα Αθηναίοι που με την παρουσία τους «εικονογραφούν τον παρόντα χρόνο της πόλης».Ετσι συγκροτείται ένα ψηφιδωτό από αθηναϊκές συνομιλίες, από αθηναϊκά στιγμιότυπα, περιγραφές δρόμων, καταγραφές σπιτιών και καταστημάτων, μέσα από ολόκληρες εποχές».  

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ / ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ακύλλας Καραζήσης ΜΟΥΣΙΚΗ: Lolek ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρία Πανουργιά ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Μιχάλης Αθανασιάδης, Έλενα Γιατρά, Σοφία Ιωάννου, Ακύλλας Καραζήσης, Κατσής Γιώργος, Άρης Λάσκος, Μάνια Μαράτου, Μαρία Πανουργιά, Μαριλένα Ρασιδάκη ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΙΝΔΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ / ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Μάτα Μάρρα

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ Προφήτου Δανιήλ 3- 5 Κεραμεικός, τηλ. 210.3470707

Πέμπτη 31/10 έως Τετάρτη 6/11

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα~698778-253-1(1)

Η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός ενός μεγάλου ταξιδιού σε 65 πόλεις της Ελλάδας και 10 του εξωτερικού, που το Φεστιβάλ θα πραγματοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Απο την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προβάλλει τις βραβευμένες ταινίες του φετινού Ελληνικού και  Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας, το σύνολο των ελληνικών φετινών διαγωνιζόμενων ταινιών και μαζί, ένα μοναδικό αφιέρωμα σε γερμανικές ταινίες μικρού μήκους για παιδιά και ενήλικες. Φέτος, στην Δράμα, προβλήθηκαν 39 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις συνολικά 184 που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα. σε πείσμα της οικονομικής δυσπραγίας.

H μεγάλη πρωταγωνίστρια φέτος είναι η οικονομική κρίση που μοιάζει να μονοπωλεί την θεματική μιας μεγάλης μερίδας των δημιουργών -είτε ως κεντρικός πυρήνας των ιστοριών τους, είτε ως φόντο σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσιστικά εγκλήματα, χρέη και κατασχέσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις, ΜΑΤ, μετανάστευση, εργασιακή εκμετάλλευση. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία, ομοφυλοφιλία), χωρίς να λείπουν και κάποιες εκπλήξεις, όπως η ταινία με ηρωίδα μια μεταγλωσσική κωφή.

Οι βραβευμένες ταινίες του ελληνικού προγράμματος πρόκειται να προβληθούν την πρώτη και την τελευταία μέρα της εκδήλωσης.

απο 1.11. έως 10.11.2013, στη Θεσσαλονίκη

«ανατροπή»

tiff54

Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά την 1η Νοεμβρίου με τη θεματική της«ανατροπής». Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία με το Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοίτου Τζιμ Τζάρμους, ενώ θα τελειώσει με την προβολή της ταινίας Νεμπράσκα του Αλεξάντερ Πέιν.

Συνολικά, 150 ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Δεκατέσσερις θα είναι οι ταινίες που θα συμμετάσχουν στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, οκτώ οι ελληνικές, ενώ δεκάδες άλλες θα προβληθούν στο πλαίσιο των Ανοιχτών Οριζόντων, των αφιερωμάτων, του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αφίσα του Φεστιβάλ έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς, του οποίου η ταινία Miss Violence θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη.

tiff

Στην πόλη θα βρεθούν οι γάλλοι δημιουργοί Αλέν Γκιροντί και Κλέρ Σιμόν για τα ειδικά αφιερώματα που θα γίνουν στο έργο τους, η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία Μέλι, υποψήφια για το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και οι βαλκάνιοι δημιουργοί Κορνέλιου Πορουμπόιου και Ρεχά Ερντέμ (με αφορμή το επετειακό αφιέρωμα «Ματιές στα Βαλκάνια: 1994-2013»).

Επτά ταινίες του σύγχρονου αργεντίνικου κινηματογράφου θα προβληθούν στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος που πραγματοποιείται στην κινηματογραφία της χώρας.

Ανάμεσα στις ταινίες που αναμένονται με ενδιαφέρον είναι

wild duck

Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη, Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου -συμμετέχουν και στο ελληνικό τμήμα και στο διεθνές διαγωνιστικό, Η Αφροδίτη με τη Γούνα του Ρομάν Πολάνσκι, Ο Παράδεισος της Ελπίδας του Ούλριχ Ζάιντλ.

Ολεάννα, Θέατρο Εμπορικόν

oleanna

Θεωρείται ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα του κορυφαίου συγγραφέα το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης προκαλώντας πληθώρα συζητήσεων, ενώ το 1993 σκηνοθετήθηκε με εξαιρετική επιτυχία από τον σπουδαίο Χάρολντ Πίντερ.

Ο λόγος για το θρυλικό, πια, έργο «Ολεάννα» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού Ντέιβιντ Μάμετ που ανεβαίνει στο θέατρο Εμπορικόν, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη με τον Δημήτρη Καταλειφό και τη Λουκία Μιχαλοπούλου. Και, βέβαια, η περίπτωση Ντέιβιντ Μάμετ είναι ξεχωριστή τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο, αφού πρόκειται για έναν από τους διασημότερους συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες, που γνώρισε την παγκόσμια καταξίωση για το ενδιαφέρον του πάνω στη σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ γλώσσας και συμπεριφοράς.

Και πράγματι, αν και στην «Ολεάννα» παρακολουθούμε μια ιστορία φαινομενικά απλή, στην πορεία αποδεικνύεται ιδιαζόντως περίπλοκη αναδεικνύοντας όλες τις παθογένειες της εννοούμενης ως «σωστής συμπεριφοράς». Μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον που μοιάζει δημοκρατικό και ελεύθερο, ο Μάμετ τοποθετεί έναν καθηγητή και μία φοιτήτρια σε μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ τους. Μία μάχη μέχρι εσχάτων ανάμεσα στη φοιτήτρια και τον καθηγητή της, με αφορμή το αμφιλεγόμενο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

katal1

Εξουσία
Ο συγγραφέας, όμως, δεν μένει αποκλειστικά στα γεγονότα. Δεν στοχεύει μόνο στην παρουσίαση των καταστάσεων ή των πράξεων των ηρώων του, αλλά προχωρεί βαθύτερα. Εκείνο που επιδιώκει είναι να καταστήσει τους θεατές κοινωνούς των συναισθημάτων, των πιο μύχιων σκέψεων, αλλά και των απώτερων κινήτρων των δύο μονομάχων. Κάπως έτσι προκύπτει το καίριο ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι μιας μόνης, αντικειμενικής και αληθινής πραγματικότητας.

Η ανάγκη και των δύο για εξουσία και ασφάλεια καθιστά αδύνατη την επικοινωνία και την κατανόηση. Η σκληρότητα της πραγματικότητας, τους μεταμορφώνει σε θηρία και η πολιτισμένη δημοκρατία που τους περιβάλλει αποδεικνύεται ελλειμματική. Ενα αριστουργηματικό έργο που καλεί τον θεατή να σκεφτεί και να πάρει θέση απέναντι σε θεμελιώδη ερωτήματα της σημερινής εποχής.

αποσπάσματα απο το κείμενο του Γιώργου Βαιλάκη στην Ημερησία

       

Πληροφορίες: από τις 4 Μαρτίου στο θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή, τηλ. 2103211750. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα-Τρίτη:21:00, Κυριακή:17:45. Τιμές εισιτηρίων: 17 ευρώ, φοιτητικό:12 ευρώ, ανέργων 10 ευρώ (με προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας).