Αθήνα, μια πόλη «ανοιχτή»

—του Νίκου Βατόπουλου—

Μια πόλη, κάθε πόλη, πρέπει να παραμένει ανοικτή, να λειτουργεί, να κυκλοφορεί κόσμος, χρήμα, σκέψη. Να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Να υπάρχουν πηγές χαράς. Ακόμη και κάτι απλό, όπως η φωταψία στην πρόσοψη του «Ρεξ» στην Πανεπιστημίου, χαιρετίστηκε ως μία ακόμη νίκη της Αθήνας. Ο κόσμος θέλει να πάρει πίσω την πόλη, κάθε βήμα, έστω και μικρό, μεγεθύνεται και επενδύεται με προσδοκίες για το παρακάτω.

Το «Ρεξ» ακόμη και αν δεν επιθυμεί κανείς να το επισκεφθεί ως θεατρική σκηνή, εκπέμπει σήμα ψυχολογικής τόνωσης στους περαστικούς, με τη νέα, καθαρή πρόσοψη και το φως που το λούζει τη νύχτα και που αυτό αντανακλάται στον δρόμο, στα αυτοκίνητα, στα δέντρα, «κυλάει» στην Πανεπιστημίου και αλλάζει τη διάθεση των ανθρώπων.

Η αίσθηση από το φως, που τόσο λείπει από τη νυχτερινή Αθήνα, είναι μία μεγάλη πτυχή κάθε πόλης, όπως είναι και ο ήχος, η επίδραση της μουσικής. Σημειώνω με χαρά την παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, αύριο [σήμερα] Κυριακή, στις 12, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Συντάγματος και μέσω Ερμού θα καταλήξει στο Μοναστηράκι, πλημμυρίζοντας την πόλη και τις καρδιές των ανθρώπων με υπέροχες μελωδίες. Είναι η συνεργασία του Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, με σκοπό να δώσουν αέρα γιορτής στην αυριανή [σημερινή] Κυριακή, με τα καταστήματα ανοιχτά και την πόλη ζωντανή. Εστω και για μια βόλτα.

Στην Αθήνα, ζητούμενο είναι η κίνηση. Ανθρώπων, εμπορευμάτων, ιδεών. Εχθρός της πόλης είναι η ακινησία, το μπλοκάρισμα, η αρνητική σκέψη που βλέπει παντού αντιπάλους. Αν υπάρχει ένα πράγμα στην Αθήνα που μπορεί να κερδηθεί πριν από την οικονομική ανασυγκρότηση, αυτό είναι η προσέγγιση της κοινής λογικής, που αυτομάτως θα απελευθερώσει τα κανάλια για το δικαίωμα στη χρήση της πόλης. Μείζονα θέματα στην Αθήνα, η χρήση του δημόσιου χώρου, το δικαίωμα να λειτουργεί κανείς σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, η συναίσθηση ότι πρέπει να συνυπάρξουμε. Γι’ αυτό κάθε τι που συμβάλλει ώστε η Αθήνα να είναι μια πόλη πιο φωτεινή, πιο χαρούμενη, πιο ανοιχτή είναι κέρδος. Από το φωτισμένο «Ρεξ» ώς την μπάντα του Δήμου, υπάρχει ένας δρόμος για την επανάκτηση της πόλης. Ξεκινάει από τη βελτίωση της προσωπικής διάθεσης.

Πηγή: Η Καθημερινή

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Copy-paste

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.