Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν αποσπάσματα από κείμενα τού Ευρυπίδη καθώς και ερμηνεία κειμένων του Αριστοτέλη από άγνωστο μελετητή.
Τα κείμενα αυτά βρέθηκαν σε περγαμηνές οι οποίες κατά τον μεσαίωνα είχαν σβηστεί και ξαναγραφτεί. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της πολυφασματικής απεικόνισης, οι επιστήμονες τού PALAMEDES Project (Πρόγραμμα «Παλαμήδης»)*, ενός προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια τού Γκέτινγκεν και της Μπολόνιας, κατόρθωσαν να διαβάσουν τα αρχικά κείμενα των παλίμψηστων αυτών περγαμηνών, η μία εκ των οποίων βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του ελληνο-ορθοδόξου Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ ενώ η άλλη στην Γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι.
Το χειρόγραφο στην Ιερουσαλήμ προέρχεται από τη περίφημη Βιβλιοθήκη τού Αγίου Τάφου. Στο επάνω στρώμα υπάρχουν Προφητικά Βιβλία της ελληνικής Παλαιάς Διαθήκης που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Κάτω από αυτό βρίσκονται παλαιότερα κείμενα από χειρόγραφα του μεσαίωνα που παραθέτουν έργα τού Ευρυπίδη και του Αριστοτέλη δίπλα σε θεολογικές πραγματείες. «Το χειρόγραφο της Ιερουσαλήμ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μαρτυρίες τού έργου τού Ευρυπίδη», εξηγεί ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, Felix Albrecht, καθηγητής στην έδρα θεολογίας τού Πανεπιστημίου τού Γκέτινγκεν. Στο χειρόγραφο εμφανίζεται το κείμενο του Ευρυπίδη και γύρω από αυτό σημειώσεις.
Στο χειρόγραφο που βρίσκεται στο Παρίσι έχουν διατηρηθεί κατάλοιπα από φιλοσοφικό κείμενο που χρονολογείται από το τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα, και πρόκειται για ερμηνεία του αριστοτελικού έργου από άγνωστο μελετητή. Περιέχει πολύ υψηλής ποιότητας σχέδια τα οποία, λόγω της παλαιότητάς τους, αποτελούν σημαντική μαρτυρία τής κειμενικής παράδοσης αυτού τού είδους φιλολοσοφικής ερμηνείας. «Η ανακάλυψη αυτών των κειμένων είναι ανεκτίμητης αξίας για την ιστορία της φιλοσοφικής διδασκαλίας της τελευταίας περιόδου της αρχαίοτητας», λέει η Dr. Chiara Faraggiana di Sarzana τού Πανεπιστημίου της Μπολόνιας η οποία και ανακάλυψε το χειρόγραφο.
*Το Πρόγραμμα Παλαμήδης είναι μια συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο τού Γκέτινγκεν και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΜΙΕΤ).
Πηγή: Medievalists
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά
