ΕΞΟΔΟΣ στις τέχνες 17.1.2014

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, 8:00μ.μ

Οι Ιθάκες τι σημαίνουν – 20 Έλληνες σύγχρονοι ποιητές

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

ιθακες τι σημαινουν

Στο Αμφιθέατρο Théo Angelopoulos  του Γαλλικού Ινστιτούτου, διοργανώνεται μια βραδιά αφιερωμένη στην σύγχρονη ελληνική ποίηση. Αφορμή θα αποτελέσει η παρουσίαση της δίγλωσσης ανθολογίας “Οι Ιθάκες τι σημαίνουν – 20 Έλληνες σύγχρονοι ποιητές / Ce que signifient les Ithaques – 20 poètes grecs contemporains”. Πρόκειται για μια έκδοση της Biennale Internationale en Val-de-Marne, με επιλογές και μεταφράσεις  είκοσι ελληνικών ποιημάτων από την Μαριλώρ Coulmin Κουτσαύτη.

 «Η έκδοση μιας δίγλωσσης ανθολογίας ελληνικής ποίησης, σε μια τόσο δραματική για τη χώρα περίοδο, αποτελεί πράξη υποστήριξης και αλληλεγγύης, έναν τρόπο να διασφαλίσει κανείς ότι η φωνή των Ελλήνων ποιητών δεν θα χαθεί στο θόρυβο των χαλασμάτων, έναν τρόπο να ακουστεί η ελληνική γλώσσα μέσα στην ευρωπαϊκή νύχτα που πέφτει, τροφοδοτώντας τη φωτιά ενώ περιμένουμε το χάραμα, τη ροδοδάχτυλη αυγή, τη χαραυγή καλύτερων ημερών».

Μερικά από τα ποιήματά τους, που παρουσιάζονται στην ανθολογία, θα διαβάσουν οι ποιητές : Τίτος Πατρίκιος, Γιώργος Σκουρογιάννης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιάννης Κοντός, Ντίνος Σιώτης, Μιχάλης Γκανάς, Αθηνά Παπαδάκη, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Γιώργος Χρονάς, Γιώργος Μαρκόπουλος, Γιώργος Χουλιάρας, Αναστάσης Βιστωνίτης, Aντώνης Φωστιέρης, Δήμητρα Χριστοδούλου, Θανάσης Χατζόπουλος, Θανάσης Τριαρίδης.

Η ανάγνωση θα γίνει στα ελληνικά με ταυτόχρονη προβολή γαλλικών μεταφράσεων με υπότιτλους. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η φιλόλογος Ειρήνη Παπακυριακού.

Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και διοργανώνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2014

«Φωτογραφικά Ζεύγη»

Ελληνοαμερικανική Ένωση

papadatou-tania_tiny--2

nikh-goyzoyash-1--2

papadatou-tania-1--2

Στα «Φωτογραφικά Ζεύγη» παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου», των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται με κάποιο τρόπο. Μπορεί να είναι συγγενείς ή αχώριστοι φίλοι. Μπορεί το θέμα της φωτογραφίας τους να είναι κοινό, ή και η καλλιτεχνική τους προσέγγιση να είναι όμοια. Μπορεί όμως να συνδέονται και μέσα από την ουσιαστική διαφορά μιας φαινομενικά όμοιας δουλειάς.
Η έκθεση αυτή παρουσιάζει φωτογραφίες της  Νίκης Γουζούαση και της Τάνιας Παπαδάτου. Οι δύο φωτογράφοι συνδέονται με προσωπική φιλία και όχι απλώς εκθέτουν μαζί, αλλά και συχνά ταξιδεύουν και φωτογραφίζουν παρέα. Η παράθεση (και αντιπαράθεση) της δουλειάς τους, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η Νίκη Γουζούαση πλάθει, σχεδόν κυριολεκτικά, έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι, τα σπίτια, οι σκιές, τα αντικείμενα συνθέτουν ένα κυβιστικό αυθύπαρκτο έργο, ενώ η Τάνια Παπαδάτου χρησιμοποιεί τη φωτογραφική φόρμα για να εντοπίσει και να εστιάσει το ενδιαφέρον της πάνω στους ανθρώπους που εντάσσει στις εικόνες της. Έτσι η καθεμιά τους δίνει μια πολύ προσωπική εκδοχή του ίδιου κόσμου που αντικρίζει και μεταμορφώνει ο φακός τους.
Την σειρά επιμελείται ο θεωρητικός της φωτογραφίας και ιδρυτής του «Φωτογραφικού Κύκλου», Πλάτων Ριβέλλης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 17.1.2014 στις 7:30μ.μ. στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Έως την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου  (10:00 – 22:00)

Παζάρι βιβλίου

στην Πλατεία Κοτζιά

180 Έλληνες εκδότες με 500.000 βιβλία όλων των κατηγοριών και για όλες τις ηλικίες παρουσιάζουν βιβλία των τελευταίων πέντε ετών που δύσκολα θα βρείτε πια στα βιβλιοπωλεία,με μειωμένες τιμές που αρχίζουν απο – 30% επι της αρχικής τιμής έως και 50 λεπτά.

Το ΅Παζάρι Βιβλίου 2014΅ θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στην Πλατεία Κοτζιά και θα διαρκέσει είκοσι ημέρες, καθημερινά και Σάββατα και Κυριακές από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

παζαρι

Το παζάρι βιβλίου διοργανώνεται από τα εκδοτικά σωματεία:Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) και το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.).

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου έως Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων»

Ολόκληρο το έργο του στην ταινιοθήκη της Ελλάδος

theo agg

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ολόκληρο το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τις 23 έως τις 29 Ιανουαρίου 2014 και καλεί το κοινό να δει το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού μέσα από τα μάτια των νέων.

Τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα προλογίσουν μουσικοί και νέοι σκηνοθέτες, καθώς και φοιτητές και σπουδαστές από τις ακόλουθες σχολές: Τμήμα Ε.Μ.Μ.Ε. και Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή Σταυράκου, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, New York College κ.ά.

Τι έχει να πει για το Τοπίο στην Ομίχλη ο Αλέξης Καλοφωλιάς από τους Last Drive; Πώς θα προσεγγίσει Το μετέωρο βήμα του πελαργού η Ελίνα Ψύκου; Πώς ήταν η εμπειρία να βλέπει Αγγελόπουλο στο Λονδίνο τη δεκαετία του ΄90 για τον Γιάννη Σακαρίδη και τι έχει να πει για την Σκόνη του χρόνου; Γιατί είναι σημαντικοί Οι κυνηγοί για τον Γιώργο Ζώη; Τι σημαίνει η Αναπαράσταση για την Εύα Στεφανή και τι Το βλέμμα του Οδυσσέα για τον Κωστή Ζουλιάτη;

Θα προβληθεί ολόκληρη η φιλμογραφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα οι τρεις μικρού μήκους ταινίες του δημιουργού, Lumière et compagnie: Ulysse / Lumière et compagnie: Οδυσσέας (1995, 52’’), Chacun son cinèma: trois minutes / Ο καθένας και το σινεμά του: τρία λεπτά (2007, 3’ 12’’), Céu inferior | Sous-ciel | Sky below (2011, 5’ 50’’).

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014, στις 19.00

O Daniel Mendelsohn συζητά με τον Δημήτρη Παπανικολάου

Στέγη Γραμμμάτων και Τεχνών – Κύκλος «Κ.Π. Καβάφης»

mendelson_artwork_med.jpg

papanikolaou

Ο πανεπιστημιακός, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, και μεταφραστής στα αγγλικά του συνόλου του έργου του Κ.Π. Καβάφη, Daniel Mendelsohn, συζητά με τον Δημήτρη Παπανικολάου, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εταίρο του κολλεγίου St. Cross, σε μια ξεχωριστή βραδιά για τον Αλεξανδρινό ποιητή, το πολυσχιδές, πολυδιάστατο έργο του και τη συνεχιζόμενη επίδρασή του.
Η συζήτηση θα προσεγγίσει το καβαφικό έργο αναδεικνύοντας τον πολυδύναμο, πολύμορφο χαρακτήρα του και την εκ νέου εκτίμηση της σημασίας του.
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση από το sgt.gr σε ελληνικά ή αγγλικά.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, στις 7:30 μ.μ.

Παρουσίαση βιβλίου ΅Σφετεριστές και Τέχνη΅

Ο «ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» και οι εκδόσεις «ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ» σας προσκαλούν την στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κακαδιάρη:
«Σφετεριστές και Τέχνη -Η ζωγραφική τον 10ο αιώνα στο Βυζάντιο.»

ιωνικος δεσμος

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Κώστας Ασημακόπουλος, συγγραφέας-σκηνοθέτης, ο Κωσταντίνος Βασσης πρέσβης επί τιμή, και ο Δημ. Καραμβαλης συγγραφέας-ποιητής.
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας,Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (πλησίον σταθμού Η.Σ.Α.Π Νέας Ιωνίας).Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.