Η άγραφη ιστορία του Κολωνακίου

Ένα σεμινάριο εγκαινιάζει την Τρίτη το έργο της τοπικής Ομάδας Προφορικής Ιστορίας. Το ενδιαφέρον του κοινού θα δημιουργήσει στο μέλλον και νέες ομάδες σε άλλες αθηναϊκές συνοικίες

—του Δημήτρη Ρηγόπουλου—

barberiko1900

 

Πριν από λίγα χρόνια, μια δημοσιογραφική υποχρέωση μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω τον Σπύρο Μερκούρη, αδελφό της Μελίνας. Για καλή μου τύχη αυτός ο ευγενικός κύριος με κάλεσε στο σπίτι του, επί της οδού Τσακάλωφ. Μέχρι εκείνη την ημέρα δεν ήξερα πως η όμορφη νεοκλασική οικία από την οποία είχα περάσει αμέτρητες φορές ήταν το πατρικό τους σπίτι. Ο Σπύρος Μερκούρης, φιλικός και σε εξαιρετική διάθεση, με παρέσυρε σε μια συναρπαστική συζήτηση με φόντο την Αθήνα των παιδικών τους χρόνων. Μέσα σε λίγα λεπτά είχα μπροστά μου το Κολωνάκι της δεκαετίας του ’30. Και γρήγορα αναλογίστηκα πόσες ιστορίες από τους ανθρώπους αυτής της γενιάς κινδυνεύουν να χαθούν, αφού δεν γράφτηκαν πουθενά, δεν τις κατέγραψε κανένας.

Αυτήν την ξεχασμένη σκέψη θυμήθηκα διαβάζοντας για το σεμινάριο επιμόρφωσης εθελοντών που διοργανώνει από την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιανουαρίου η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κολωνακίου. Μέχρι χθες ήξερα μόνο για την αντίστοιχη ομάδα της Κυψέλης που έχει αναπτύξει σχετική δραστηριότητα τα τελευταία δύο χρόνια. Τι ωραία! Ο «ιός» της προφορικής ιστορίας εξαπλώνεται!

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει έξι δίωρα μαθήματα. Θα διδάξουν η Τασούλα Βερβενιώτη (ιστορικός), η Μαρία Θανοπούλου (κοινωνιολόγος), ο Νίκος Καββαδάς (αρχιτέκτονας) και ο Αλέξανδρος Παπαχριστόπουλος (σκηνοθέτης). Το σεμινάριο είναι δωρεάν και οι εκπαιδευόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν τρεις συνεντεύξεις.

Αθρόα προσέλευση

Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν τόσο μεγάλη, που οι προβλεπόμενες θέσεις έχουν ήδη συμπληρωθεί. Εξι ημέρες πριν από την έναρξη του κύκλου, οι συμμετοχές ήταν υπερδιπλάσιες, με αποτέλεσμα το έργο της επιτροπής να καταστεί δύσκολο. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περιμέναμε», μου εξηγεί η δικηγόρος Μαριάννα Παπαδημητρακοπούλου, μέλος της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Κολωνακίου.

«Εκτός από την αθρόα προσέλευση, μας εξέπληξε ευχάριστα το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων που ζήτησαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Είχαμε πολλούς καθηγητές και αρχιτέκτονες». Η κ. Μαριάννα Παπαδημητρακοπούλου επισημαίνει ότι σταδιακά δημιουργείται μια «δεξαμενή» ανθρώπων που δείχνουν ενδιαφέρον για την προφορική ιστορία και μελλοντικά ίσως επανδρώσουν αντίστοιχες ομάδες από άλλες αθηναϊκές συνοικίες. «Στο δικό μας κάλεσμα», προσθέτει, «δεν ήρθαν μόνο κάτοικοι του Κολωνακίου, αλλά Αθηναίοι και από άλλες γειτονιές. Οπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι που είχαν μια πιο στενή σχέση με την περιοχή μας απέκτησαν ένα προβάδισμα».

Από τα Χανιά

Το 2009, με στόχο την ίδρυση ενός Μουσείου Προφορικής Ιστορίας στα Χανιά, δημιουργήθηκε μια πρώτη ομάδα από εθελοντές. Αυτή ήταν η ληξιαρχική πράξη γέννησης του ελληνικού «κινήματος» προφορικής ιστορίας. Τρία χρόνια αργότερα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οργάνωσε στον Βόλο συνέδριο με τίτλο «Γεφυρώνοντας τις γενιές: Διεπιστημονικότητα και αφηγήσεις ζωής στον 21ο αιώνα. Προφορική Ιστορία και άλλες Βιο-ιστορίες». Μετά το τέλος του συνεδρίου, ιδρύθηκε η Ένωση Προφορικής Ιστορίας με ιδρυτικά μέλη τις ομάδες των Χανίων και της Κυψέλης.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κολωνακίου «γεννήθηκε» σαν ιδέα σε ένα προηγούμενο σεμινάριο, αυτό της αντίστοιχης ομάδας της Κυψέλης. Ο σπόρος φυτεύτηκε ανάμεσα σε μέλη της Κίνησης Πολιτών Κολωνακίου, που αριθμεί 150 μέλη. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη η οποία τους βοήθησε στα πρώτα βήματα.

Είναι τυχαίο που το ενδιαφέρον για την προφορική ιστορία ανθεί μέσα στην κρίση; «Δεν νομίζω», απαντάει η κ. Μαριάννα Παπαδημητρακοπούλου. «Παρακολουθώντας την πολιτιστική ζωή της Αθήνας, διαπιστώνω ότι την εποχή της ύφεσης όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται σε πιο πνευματικές ενασχολήσεις. Είναι κι αυτό ένα κέρδος σε μια εποχή με τόσα προβλήματα και πόνο».

Πηγή: Η Καθημερινή

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Copy-paste

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.