Από τη Ρόδο στο Λούβρο

Τα πλέον χαρακτηριστικά ευρήματα των ανασκαφών στη Ρόδο, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα Μουσεία της Ευρώπης, θα παρουσιαστούν από κοινού σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Λούβρο.

Η σημαντική περιοδική έκθεση με τίτλο «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί πύλη από και προς την Ανατολή. Από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού έως τους αρχαϊκούς χρόνους» θα περιλαμβάνει ευρήματα ροδιακών ανασκαφών του 19ου αιώνα που μεταφέρθηκαν, μέσα από νόμιμες ή παράνομες οδούς, στο Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο του Λούβρου, στο Εθνικό Μουσείο Δανίας και στα Κρατικά Μουσεία Βερολίνου. Επίσης, θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Τέχνης της Βέρνης και το Cabinet des Médailles της Εθνικής Πινακοθήκης του Παρισιού, καθώς και 108 έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και την ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

 
 

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί η Ρόδος ως «πύλη» από και προς την Ανατολή και ο ρόλος της στη διαμόρφωση της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού, από το τέλος των προϊστορικών έως τις αρχές των ιστορικών χρόνων, καθώς και η σημασία του νησιού στην ανασκαφική έρευνα. Το κεντρικό της νόημα, ωστόσο, βρίσκεται αλλού: στην έμμεση αναφορά στις πρώτες αρχαιολογικές έρευνες στο νησί, νόμιμες (με έγκριση των τούρκικων αρχών) αλλά και παράνομες, που εμπλούτισαν με εκθέματα μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού.

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης, με τίτλο «Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία», αναφέρεται στην ανασκαφική δραστηριότητα ξένων και Ελλήνων στη Ρόδο από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα. Εξέχουσα θέση θα έχουν τα ευρήματα που σήμερα κοσμούν το Μουσείο της Κοπεγχάγης και προέρχονται από τις ανασκαφές των Δανών στις αρχές του 20ού αιώνα στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, στον αρχαϊκό οικισμό στη Βρουλιά στη νότια Ρόδο, καθώς και στο γεωμετρικό/αρχαϊκό νεκροταφείο στην Εξοχή.

 
 

Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρόδος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στη διάδοση και αφομοίωση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής, τα οποία επηρέασαν και τον ελληνικό πολιτισμό.

 
 

Τέλος, η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην παραγωγή των ροδιακών εργαστηρίων κεραμικής και μικροτεχνίας και, κυρίως, στους γνωστούς αρχαϊκούς ρυθμούς κεραμικής, που παλαιότερα αποδίδονταν στη Ρόδο και οι οποίοι έχει αποδειχθεί πλέον ότι αποτελούν προϊόντα των μεγάλων ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας.

Η έκθεση, που διεξάγεται με έξοδα του Μουσείου του Λούβρου, θα έχει διάρκεια από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 10 Μαρτίου 2015. Είναι, δε, πολύ πιθανόν, με έξοδα των διοργανωτών, να μεταφερθεί και στην Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Copy-paste

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.