Ρετρό #41- Το κανάλι του Παναμά

PanamaCanal Jimmy Carter Library 1914

15 Αυγούστου 1914. Το SS Ancon γίνεται το πρώτο πλοίο που περνάει από το κανάλι του Παναμά (αν κρίνουμε από τη φωτογραφία, μάλλον γίνεται το δεύτερο πλοίο διότι, τυπικά, το ρυμουλκό που προηγείται εγκαινιάζει το κανάλι, αλλά ας μην κολλάμε στις λεπτομέρειες). Οι εργασίες για το άνοιγμα της διώρυγας είχαν ξεκινήσει το 1881 από τους Γάλλους —οι οποίοι όμως εγκατέλειψαν λόγω δυσκολιών— και ολοκληρώθηκαν από τους Αμερικανούς, που ανέλαβαν το 1904. Η δημιουργία της διώρυγας είχε και έχει τεράστια σημασία για την ποντοπόρο ναυτιλία, καθώς συντόμευσε σημαντικά το ταξίδι από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό και από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ στη Δυτική (και αντιστρόφως), καταργώντας τον αναγκαστικό περίπλου του Κέιπ Χορν, του νοτιότερου άκρου της Νοτίου Αμερικής. 1.000 πλοία διέπλευσαν το κανάλι την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του, ενώ στις μέρες μας διέρχονται περίπου 15.000 ετησίως. Η Κυβέρνηση του Παναμά, στην οποία περιήλθε από τους Αμερικανούς η εκμετάλλευση του καναλιού το 1999, πρόκειται να ολοκληρώσει το 2015 μια διάνοιξη του πλάτους της διώρυγας που αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των διερχομένων πλοίων και, κατά συνέπεια, τα έσοδα στα ταμεία της χώρας.

—Πηγή: US Library of Congress. Επιλογή φωτογραφίας / κείμενο: Μαρία Τσάκος—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο dim/art.

* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage 

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.