Η Αθήνα της επόμενης μέρας

—Του Νίκου Βατόπουλου—

Αυτή η ονειρική Ομόνοια με τις ακακίες Κωνσταντινουπόλεως στις μελέτες του Rethink Athens (που παρουσιάζονται στη Στοά Αρσάκη) έχει κλέψει καρδιές. Ίσως γιατί έχει κοστίσει τόσο πολύ στους Αθηναίους η -κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού- παραμόρφωσή της, που πολλοί στέκονται σε αυτήν τη φωτορεαλιστική απεικόνιση κουνώντας το κεφάλι. Υπάρχει ένα κράμα επιθυμίας, ανυπομονησίας και δυσπιστίας. Και υπάρχει βάση για την καλλιέργεια αυτής της αμφιθυμίας, καθώς οι Αθηναίοι πολλά έχουν ακούσει και έχουν δει ελάχιστα. Η αναμόρφωση του αθηναϊκού κέντρου, σύμφωνα με το Rethink Athens, έχει προκαλέσει, από τότε που ανακοινώθηκε, τα πιο αντιφατικά συναισθήματα.

Αν το εξηγήσει κανείς σε κάποιον που δεν έχει καμία εμπειρία από την Αθήνα, θα παραξενευτεί αν δεν γνωρίζει την ελληνική ψυχολογία. Γιατί η παρέμβαση αυτή στο κέντρο είναι κάτι πέραν της «πεζοδρόμησης» της Πανεπιστημίου (που είναι απλώς αποκλεισμός των Ι.Χ.). Είναι μια παρέμβαση που επηρεάζει βαθιά το κέντρο της πόλης. Προσωπικά κρατώ πάνω απ’ όλα τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του εγχειρήματος και την επιδίωξη για βελτίωση του αθηναϊκού μικροκλίματος. Είναι μείζον. Θα επιδράσει στην ψυχολογία και την οικονομία.

Όλα αυτά μένει να τα δούμε εν μέσω μιας αθηναϊκής κατάστασης που βρίσκεται στο μεταίχμιο της προσμονής για την επόμενη μέρα. Στην Αθήνα συνυπάρχουν σήμερα τρεις ψυχολογικές προσεγγίσεις για το μέλλον της πόλης. Η μία είναι αυτή των αισιόδοξων και ρεαλιστών που επενδύουν στην αξία κάθε μικρής πέτρας που αθροίζεται στο θετικό ισοζύγιο. Η άλλη είναι αυτή των αρνητών κάθε απόπειρας εξόδου από το καζάνι της κρίσης, καθώς και των ηττοπαθών και ψυχογενώς απαισιόδοξων. Και η τρίτη προσέγγιση είναι αυτή των «τρελών», που ρίχνουν στο τραπέζι ιδέες για τομές μέσα στην πόλη που θα φέρουν τα πάνω-κάτω. Πολλές αλλαγές στην Ιστορία έγιναν από τη σύζευξη της πρώτης και της τρίτης κατηγορίας, αλλά η δεύτερη κατηγορία, που στην Αθήνα μόνο αριθμεί αρκετές δεκάδες χιλιάδες, δεν έχει συμβάλει ποτέ σε τίποτα. Το αντίθετο.

rethink-athens1

Η πόλη χρειάζεται κινήσεις. Η ακινησία της Αθήνας επί τόσα χρόνια έχει γεννήσει θηλάκους επώασης νοσηρών συμπεριφορών και έχει επιτρέψει τη διάτρηση του κοινωνικού ιστού. Το οικονομικό αδιέξοδο του μέσου μικροκαταστηματάρχη, που αποτελεί ιστορικά τη ραχοκοκαλιά της αθηναϊκής οικονομίας, έχει επιδράσει αρνητικά όχι μόνο στη λειτουργία της πόλης αλλά και στη συμπεριφορά των κατοίκων. Η «μυρωδιά» του αέρα αγγίζει όλους.

Παρά τα τραύματά της, η Αθήνα, και παρά τις τεράστιες ολιγωρίες και τα σφάλματα στην κατανόηση και ιεράρχηση των φαινομένων, αλλάζει «αέρα». Το νιώθει κανείς μαζί με αυτήν την πρώιμη άνοιξη, καθώς όλο και πιο πυκνά είναι τα μηνύματα που προέρχονται από όσους ακολουθούν τον ρυθμό της πρώτης «κατηγορίας», εκείνης των ρεαλιστικά αισιόδοξων. Μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων έχει επενδύσει σκέψη για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Αν και οι «απαισιόδοξοι» έχουν ακόμη δυνατή φωνή, δεν μπορούν να μη συμφωνήσουν και αυτοί ότι ο αέρας στην Αθήνα του 2014 είναι καλύτερος από τον αέρα του ’13 ή του ’12.

Η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να εξαιρεί από το δυναμικό της τους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν υπέρ της πόλης. Και αυτό υπακούει στη λογική της συνέργειας και της αξιοποίησης κάθε δυναμικού στοιχείου, ακόμη και με ιδεολογικές διαφορές σε ισχύ. Είναι ένας πλούτος η ύπαρξη πολλών και διαφορετικών «παραποτάμων» σε μια μητρόπολη σαν την Αθήνα, που νοσεί βαριά αλλά που έχει αποφασίσει πλέον ότι δεν αρκούν τα γιατροσόφια. Θα υπάρξει μια αυτόματη διαλογή «φυσικής εξέλιξης».

Πηγή: Η Καθημερινή

* * *

Η έκθεση «Rethink Athens» θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η φιλοξενία της έκθεσης στα 19 καταστήματα της στοάς Αρσακείου (η στοά περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου και Αρσάκη) γίνεται με την παραχώρηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Πληροφορίες
Στοά Αρσακείου, (είσοδος από Πανεπιστημίου 47 – 49, από Σταδίου 44 – 46 και από Αρσάκη 4-6, πρόσβαση ΑΜΕΑ από Στοά του Βιβλίου). Ημέρες / ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα έως Κυριακή / 09:00 – 21:00 (είσοδος ελεύθερη). Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τις ξεναγήσεις κτλ (09:00 – 17:00): 210 3713015.

* * *

One comment

 1. Εγκρίθηκαν οι οριστικές μελέτες για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας- rethink Athens

  Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να προβλέπεις το μέλλον, από το να το σχεδιάζεις. (όπως λένε και οι μελετητές (ΟΚRA landscape architects)

  Επισκέφτηκα την έκθεση των οριστικών μελετών στη στοά Αρσάκη, όπου αξιοποιήθηκε ο κενός χώρος των μαγαζιών που δυστυχώς έχουν κλείσει. Πρώτη φορα έκτίθενται δημόσια σε χώρο εύκολα προσβάσιμο από όλους τους πολίτες τα οριστικά σχέδια για ένα μεγάλο έργο: αρχιτεκτονικές, στατικές μηχανολογικές, περιβαλλοντικέςμελέτες, φυτεύσεις, νερό, αστικός εξοπλισμός, κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Και δικαίως, γιατί αφορά την καρδιά της πόλης, την καθημερινότητα όλων των Αθηναίων.

  Λανθασμένα έχει επικρατήσει οτι πρόκειται για “πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου”. πρόκειται για μικτή χρήση: διπλή λωρίδα πεζοδρόμου διέλευσης κατά μήκος των μαγαζιών- λωρίδες πεζοδρόμου για στάση και αναψυχή με πράσινο (800 νέα δέντρα και χαμηλό πράσινο) και υδάτινα στοιχεία (με υπόγειους τανιευτήρες ομβρίων)- λωρίδα ποδηλατοδρόμου- γραμμές τραμ διπλής κατεύθυνσης – οδός διέλευσης ταξί και οχημάτων εφοδιασμού και έκτακτης ανάγκης. Όλα πλήρως οικολογικά στη σύλληψη και στο σχεδιασμό τους.
  βλ. και http://melittag.wordpress.com/

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.