Ρετρό #44 – Οικογενειακά βάρη

BheqnrCIYAA0iXb

Δυτική Αυστραλία, 1916: μια καμήλα που κουβουλάει (μεταξύ άλλων) το μικρό της (φωτο: C.P. Scott). Η πρώτη καμήλα εισήχθη στην Αυστραλία το 1840 από τα Κανάρια Νησιά. Το 1860 ήρθε μια ολόκληρη ομάδα για να χρησιμοποιηθεί στην εξερευνητική αποστολή των Bourke και Wills. Το 1866 δημιουργήθηκαν οι πρώτες φάρμες αναπαραγωγής, οι εισαγωγές ωστόσο δεν σταμάτσαν, παρ’ όλο που οι αυστραλιανές καμήλες αποδείχτηκαν πολύ γερές και ανθεκτικές, καθώς η ζήτηση ήταν μεγάλη: από το 1860 ως το 1907 υπολογίζεται ότι εισήχθησαν κάπου 10 με 12 χιλιάδες στην Αυστραλία από την Ινδία. Τα καραβάνια αποτελούνταν από περίπου 70 καμήλες και κάλυπταν 20-25 μίλια τη μέρα στην έρημο. Μια μεγάλη καμήλα μπορούσε να κουβαλήσει 600 κιλά. Χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για την κατασκευή της γραμμής του τηλέγραφου, για έργα ύδρευσης και άρδευσης, σε ορυχεία και, βέβαια, στο γενικό εμπόριο. Γύρω στο 1920, με την επικράτηση των μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς, οι αυστραλιανές καμήλες βγήκαν στη σύνταξη: αφέθηκαν ελεύθερες και σχημάτισαν αγέλες στις ακατοίκητες περιοχές της Αυστραλίας. Υπολογίζεται ότι σήμερα στη χώρα ζουν κάπου 300.000 καμήλες.

—Πηγή: @HistoricalPics. Επιλογή φωτογραφίας / κείμενο: Γιώργος Τσακνιάς—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο dim/art.

* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage < Αφιερώματα

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.