Υποβρύχια διάσωση

—της Stucano Closer—

Για τον δύτη Τζακ Λαρός, που οργανώνει στη Χαβάη καταδύσεις ώστε οι τουρίστες να θαυμάσουν τα μεγάλα σαλάχια με την εξωγήινη εμφάνιση και την ασύλληπτα αρμονική κίνηση, η συγκεκριμένη κατάδυση, τον Ιανουάριο του ’13, αποδείχτηκε πολύ ιδιαίτερη. Ξαφνικά, ενώ κοιτούσε με τους άλλους δύτες τα σαλάχια, άκουσε πίσω του έναν ήχο. Γυρνώντας, ανακάλυψε πως του μιλούσε ένα ρινοδέλφινο, το οποίο τον πλησίασε και με μεγάλη σαφήνεια έστρεψε προς το μέρος του το αριστερό του πτερύγιο. Ο Τζακ αμέσως διαπίστωσε πως κάτω από το πτερύγιο του θαλάσσιου θηλαστικού ήταν καρφωμένο ένα αγκίστρι ψαρέματος, ενώ η πετονιά ήταν τυλιγμένη σφιχτά (και σίγουρα επώδυνα) γύρω από το πτερύγιο και το στόμα του. Το δελφίνι είχε έρθει για να ζητήσει βοήθεια από αυτά τα άλλα πλάσματα που, εκτός από νοημοσύνη, διαθέτουν και τεχνολογία.

Άνθρωπος και δελφίνι συνεννοήθηκαν μια χαρά. Ο Τζακ κατάφερε γρήγορα να ξεκαρφώσει το αγκίστρι, το δελφίνι ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια για να πάρει ανάσα και ξανακατέβηκε για να συνεχιστεί η επέμβαση. Η απελευθέρωση από την πετονιά αποδείχτηκε πιο περίπλοκη και πιο χρονοβόρα, αλλά το δελφίνι συμπεριφέρθηκε σαν άκρως πολιτισμένος ασθενής. «Ανησυχούσα μήπως το πονέσω και ενστικτωδώς με χτυπήσει, αλλά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη», λέει ο Λαρός. Τελικά, με τη βοήθεια του ψαλιδιού από τον καταδυτικό του εξοπλισμό, κατάφερε να κόψει σε μερικά σημεία την πετονιά και να απαλλάξει το δελφίνι από το μαρτύριο, ξαναδίνοντας στη φύση ένα ευτυχισμένο ζώο. Που όμως σίγουρα δεν ήταν το μόνο ευτυχισμένο πλάσμα σ’ αυτή την ιστορία.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποιον είπες ζώο, ρε;

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.