Ποίηση και λογοκρισία

A man shows a book by Saudi writer and poet Al-Rotayyan during the Riyadh Book Fair in Riyadh—Του Ali Younes. Απόδοση για το dim/art: Μαρία Τσάκος—

Η θρησκευτική αστυνομία της Σουδικής Αραβίας (πράκτορες της ασφάλειας συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της επιτροπής για την προστασία των ηθών)  έκανε έφοδο στον χώρο που φιλοξενείται η ετήσια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Ριάντ, στην πρωτεύουσα της Σουδικής Αραβίας, και κατάσχεσε 400 τίτλους βιβλίων (πάνω από 10.000 αντίτυπα) με την αιτιολογία ότι αποτελούν «βλασφημία και απειλή για την εθνική ασφάλεια». Ανάμεσα στους λογοτέχνες των οποίων βιβλία θεωρήθηκαν προσβλητικά βρίσκεται ο διάσημος παλαιστίνιος ποιητής Mahmoud Darwish, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο επιφανείς σύγχρονους άραβες ποιητές, καθώς και ο εξίσου διάσημος ιρακινός ποιητής Badr Shaker Al Sayyab.

Αυτά αναφέρει η ημερήσια εφημερίδα Okaz στο κυριακάτικο φύλλο της 16ης Μαρτίου και προσθέτει στον κατάλογο των λογοκριμένων συγγραφέων τον ποιητή Abdul Wahab al-Bayati (από το Ιράκ) και τους Παλαιστινίους Muin Bseiso και  Azmi Bishara.

riyad

Μην έχοντας άλλο μέσο διαμαρτυρίας οι συμμετέχοντες ανέβασαν φωτογραφίες
των κατεστραμμένων περιπτέρων τους στο twitter.

Οι διοργανωτές της Έκθεσης —η οποία άνοιξε τις πύλες της στις 4 Μαρτίου—, είχαν προειδοποιήσει τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες με περίπτερα στην έκθεση, ότι σε περίπτωση που ένα βιβλίο θεωρηθεί από την θρησκευτική αστυνομία «ενάντια στο Ισλάμ» ή «απειλή για την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας» υπήρχε κίνδυνος να κατασχεθούν ή να καταστραφούν όλα τα αντίτυπα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Σαουδική Αραβία, ένα βαθιά ισλαμικό κράτος, δεν έχει άλλο γραπτό σύνταγμα πέραν του Κορανίου και πως η θρησκευτική αστυνομία —παρότι, θεωρητικά, δεν έχει επίσημο θεσμικό ρόλο—  δεν έχει καμία υποχρέωση να αιτιολογήσει την απόφασή της να κατασχέσει τα βιβλία του Mahmoud Darwish και των υπολοίπων ποιητών και συγγραφέων, πολλοί από τους οποίους θεωρούνται λογοτεχνικοί γίγαντες στον σύγχρονο αραβικό κόσμο —και όχι μόνο.

Οι θρησκευτικές αρχές και η αστυνομία της χώρας ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο με τρόπο τόσο αυστηρό ώστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικρίνουν τις αποφάσεις αυτές ως ζημιογόνες συνολικά για τον ισλαμισμό και ασυμβίβαστες με την τρέχουσα κυρίαρχη ισλαμική θεωρία.

Σε κάθε περίπτωση, σε μια χώρα όπου οι γυναίκες, εν έτει 2014, απαγορεύεται έως και να οδηγούν αυτοκίνητο, κάθε συζήτηση για δικαιώματα και ελευθερία ─έκφρασης και όχι μόνο─, όσο αναγκαία και αν είναι, προσκρούει σ’ έναν θρησκευτικό φανατισμό που δε δείχνει σημάδια εκτόνωσης.

Πηγή: The Arab Daily News

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ελευθερία Λόγου/δικαιώματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.