ΕΞΟΔΟΣ στις τέχνες 27.3.2014

— Επιμέλεια: Τάνια Σιμοπούλου —

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, 11:00-22:00,  Είσοδος Ελεύθερη

ΣΤΟΑ festival: 

Τα περάσματα της πόλης, 7 δρώμενα σε 4 στοές, εκεί που δεν το περιμένεις!

stoa

Υπέροχη πρωτοβουλία που δίνει ζωή στις στοές της πόλης μας: μουσικά δρώμενα, εκθέσεις, performances, parties ακόμη και παιδικά εργαστήρια μας καλούν να γνωρίσουμε τις αστικές «τρύπες» που συνήθως προσπερνάμε. Βγείτε στους δρόμους – μπείτε μέσα τους

Αυτό το Σάββατο 29 Μαρτίου από τις 11:00 έως τις 22:00 η φοιτητική ομάδα intra των atenistas σας προσκαλεί να μπείτε στις στοές του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας για να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία. Κοινό σημείο αναφοράς των καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, παιδικών εργαστηρίων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων είναι οι νέοι να γνωρίσουν τα περάσματα του κέντρου και οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τη ζωή και τη σημασία που είχαν οι χώροι αυτοί για την εμπορική κίνηση της Αθήνας. Σκοπός της δράσης  οι Αθηναίοι να αγκαλιάσουν όχι μόνο αυτές αλλά όλες τις στοές της πόλης και να τις εντάξουν και πάλι στις καθημερινές διαδρομές τους.

 

Το πρόγραμμα του ΣΤΟΑ festival

3Στοά Παππου, Σοφοκλέους 7
11:00-13:00
Παιδικό εργαστήρι
Tο πρωί η Σοφία Γιαννόγκωνα και ο Θωμάς Κρύπας με την ομάδα τους από τον όμιλο Feel the Change Group, θα απασχολήσουν παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας με παιχνίδια, εργαστήριο ζωγραφικής, κατασκευές και άλλες δημιουργικές ιδέες που θα δώσουν χρώμα και φρεσκάδα στο αίθριο της στοάς.

 

5

Στοα Ανατολης, Αριστείδου 10-12
14:00-15:00
Θεατρικός αυτοσχεδιασμός
Ο Μενέλαος Πρόκος και η Βασιλική Κίσσα, οι εκπαιδευτές της ImproVIBE, της πρώτης σχολής αυτοσχεδιασμού και αυτοσχεδιαστικής θεατρικής κωμωδίας (improv comedy) στην Ελλάδα θα οργανώσουν στο αίθριο της στοάς διαδραστικά παιχνίδια αυτοσχεδιασμού για όλους, για να κάνουν το κοινό να ζήσει τη στιγμή διασκεδάζοντας με προφανείς αλλά και απροσδόκητες καταστάσεις!

 

7Στοα Φιξ, Αιόλου 102
15:30-17:30
Ρεμπέτικο γλέντι
Το μουσικό σχήμα με τους Μπάμπη Χατζόπουλο, Νικόλα Μαύρο και Θέμη Βασιλείου θα μας ανεβάσει κι άλλο τη διάθεση στήνοντας στο Υποβρύχιο Γευσιπωλείον ένα γνήσιο ρεμπέτικο γλέντι. Αυθεντικοί ήχοι από τα κουτούκια των στοών με τη συνοδεία κερασμάτων για το καλωσόρισμα υπόσχονται ένα αξέχαστο μεσημέρι Σαββάτου!

 

2Στοα Ανατολης, Αριστείδου 10-12
18:30-19:30
Θεατρική περφόρμανς
Ο περφόρμερ Δημήτρης Αλιμπέρτης θα παρουσιάσει στο αίθριο της στοάς την περφόρμανς Awakening σε εγκατάσταση της σκηνογράφου Λήδας Δοκουμετζίδη, η οποία θα φωτίσει κυριολεκτικά και μεταφορικά τη στοά. Μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη βιωματική αντιμετώπιση του χώρου θα αποδειχθεί  ότι με ένα «ξύπνημα» όλα μπορούν να αλλάξουν αν ο φόβος πάψει να υφίσταται.

 

1Στοα Σοφοκλεους, Σοφοκλέους 5
20:30-21:30
Συναυλία
Ο ανερχόμενος και ταλαντούχος George Gaudy θα μας χαρίσει ένα ιδιαίτερο live unplugged τραγουδώντας ξεχωριστά κομμάτια στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον της στοάς.

 

 

6PARTY!
21.30-….
Το ΣΤΟΑ festival θα κλείσει με ένα after party
σε μουσικές επιλογές του ιδιοκτήτη του δισκοπωλείου
Kasseta στη Στοά Σοφοκλέους (Σοφοκλέους 5).

 

 

4Ολη την ημέρα στο υπόγειο της Στοάς Ανατολής (Αριστείδου 10-12) θα βρίσκεται η εγκατάσταση Παρουσία-Απουσία της εικαστικού MariView, η οποία μέσα από ήχο και εικόνα θα επαναφέρει τη ζωή που είχαν οι στοές στο παρελθόν. Μαζί με φωτογραφίες που αναδεικνύουν όψεις της τωρινής κατάστασης αποσύνθεσης και εγκατάλειψης των στοών, στόχος της είναι να κινητοποιηθούν οι πολίτες να αποβάλλουν το φόβο τους για αυτές και να τις γνωρίσουν υπό ένα νέο φως.

 

 

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014, στις 8.30 μ.μ., Είσοδος Ελεύθερη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παρουσίαση στον ΙΑΝΟ, Σταδίου 24

aplo_theatro

Ο ΙΑΝΟS, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, οργανώνει ένα αφιέρωμα στον «Καλλιτεχνικό Οργανισμό Φάσμα – Απλό Θέατρο» του Αντώνη Αντύπα, ζωντανεύοντας βήμα-βήμα τη διαδρομή του θεάτρου από το πρώτο κουδούνι του 1990 μέχρι το 2012. Πρόσωπα, χειρονομίες, λέξεις, συναισθήματα, ιστορίες, τολμηρές επιλογές ρεπερτορίου, πρωτοποριακές αλλά και πειραματικές μορφές θεατρικής αναζήτησης που αγαπήθηκαν από κοινό και κριτικούς όλα αυτά τα χρόνια.

Την εκδήλωση προλογίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ στη συνέχεια, ο Παύλος Τσίμας συνομιλεί με τον Αντώνη Αντύπα,για την θεατρική του διαδρομή.
Η Μάνια Παπαδημητρίου μοιράζεται με το κοινό ένα μονόλογο από την ιστορική παράσταση “Μόλλυ Σουήνυ” του Μπράιαν Φρίελ (1996-1998).
Η Ελένη Καραΐνδρου, ζωντανεύει στο πιάνο επί σκηνής μουσικά στιγμιότυπα από  αγαπημένες θεατρικές παραστάσεις του Α. Αντύπα. Κοντά της οι Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε),Γιώργος Καλούδης (τσέλο) και Μάνια Παπαδημητρίου(τραγούδι).
Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από την προβολή σπάνιων και οπτικών και ηχητικών ντοκουμέντων.

 

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, 11.00 – 21.00

Ημερίδα για την Δημιουργία & την Επιχειρηματικότητα
World of Crafters

Τι σχέση μπορεί να έχει το crafting με την επιχειρηματικότητα;

crafters

Η 1η ημερίδα στην Ελλάδα για τη δημιουργία και την επιχειρηματικότητα, όπου θα παρουσιαστούν μέσα από ομιλίες και συζητήσεις με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες, οι τρόπου με τους οποίους μπορεί η χειροτεχνία να γίνει μόνημη πηγή εσόδων για τους δημιουργούς της!  Το World of Crafters είναι η πρώτη ημερίδα στην Ελλάδα με θέμα το χειροποίητο και την επιχειρηματικότητα, με άξονα τόσο την ελληνική πραγματικότητα όσο και την παγκόσμια αγορά. Πρόκειται για μία εκδήλωση με θέμα την έμπνευση και τη δημιουργία, όπου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν αυτές να αποτελέσουν – μέσα από πρακτικές λύσεις και συμβουλές – πηγή εσόδων.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στο θέατρο του κολλεγίου Pierce (The American College of Greece – Αγ. Παρασκευή), από τις 11.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ.

Φιλοξενώντας και παρουσιάζοντας καταξιωμένους επαγγελματίες από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, το World of Crafters έχει ως στόχο να εμπνεύσει, αλλά και να καλύψει τις κυριότερες θεματικές που απασχολούν έναν εν δυνάμει επαγγελματία crafter.

Η δομή της ημερίδας έχει ως εξής: Inspirational παρουσιάσεις, Crafting και Τεχνολογία, Τεχνολογία και Marketing, Ελληνική πραγματικότητα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ομιλητές και το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας http://www.worldofcrafters.gr Θέατρο Pierce, The American College of Greece, Γραβιάς 6, Αγ. Παρασκευή, www.worldofcrafters.gr, Τιμή εισητηρίου: 60 ευρώ

 

 

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

SWING SHOES & SUGAHSPANK , στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

SUGAAAH950

Sugahspank! Παρουσία ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα. Μία μαύρη Πειραιώτισσα όπως είθισται να την χαρακτηρίζουν και σίγουρα μία απόλυτη performer on stage. Swing Shoes, μια ανήσυχη, κεφάτη μπάντα με επιρροές από Django Reinhardt, Μανώλη Χιώτη αλλά και το σύνολο της swing, blues και παραδοσιακής jazz σκηνής.

Η συνεργασία τους άρχισε πριν από τρία χρονιά και έχει σημαδέψει και τους δυο. Έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο αβίαστο και αυθεντικό. To 2012 εμφανίζονται μπροστά σε 8000 κόσμο στους Κήπους του Μεγάρου Μουσικής, ενώ τον Αύγουστο ταξίδεψαν στο Μόναχο για μια συναυλία στο Kulturfestival Gräfelfing. Το Σεπτέμβριο του 2012 άνοιξαν τη δεύτερη μέρα του ΑRΚ festival στην Τεχνόπολη. Φέτος εμφανίζονται σε πολλές σκηνές της Αθήνας ενώ περιοδεύουν στις καλύτερες μουσικές σκηνές της Ελλάδας παρουσιάζοντας για πρώτη φορά και πρωτότυπο υλίκο.

Η Sugahspank! γεννήθηκε στον Πειραιά. Από τα 14 της χρόνια ασχολείται με τη μουσική και το performance μέσω διαφόρων underground σχημάτων, παίζοντας πολλά και ετερόκλητα είδη μουσικής, από soul, funk και hiphop μέχρι rock, blues, gospel, swing, experimental, πάντα προσπαθώντας να πλησιάσει την πιο πειραματική πλευρά του κάθε είδους. Κυκλοφορεί το ντεμπούτο της το soloalbum“The incredible, the invisible” σε παραγωγή Βlendaka Mishkin, παγκοσμίως από την Cast-a-Blast τον Σεπτέμβριο του 2008. Το album παίρνει σπουδαίες κριτικές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα σε πολλά μουσικά έντυπα και site ψηφίζεται Νο1 album του 2008.

Πληροφορίες: 210 9315600

 

απο Πέμπτη 27 μέχρι και την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

2o Βazaar βιβλίων στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 138

Bazaar-books-2014
Στο bazaar θα διατεθούν 244 τίτλοι, που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη, με έκπτωση 50 και 70% επί της τιμής πωλήσεώς τους.

Οι θεματικές των εκδόσεων καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Αρχιτεκτονική, μέχρι τη Φωτογραφία και την Ευρωπαϊκή τέχνη.

Ανάμεσα στα βιβλία που θα διατεθούν ενδεικτικά είναι:
Αθήνα 1839-1900. Φωτογραφικές μαρτυρίες – Ghika και η Ευρωπαϊκή Πρωτοπορία του Μεσοπολέμου – Κυριάκος Κρόκος – Νικόλαος Τομπάζης (1894-1986). Ινδίες – Ελλάδα – Ι. Μόραλης. Άγγελοι, μουσική, ποίηση – Κάρολος Κουν. Οι παραστάσεις – Ο κόσμος του Διονύση Φωτόπουλου – Φωτογραφικόν Πρακτορείον «Δ. Α. Χαρισιάδης» – Κώστας Μπαλάφας. Η χώρα μου, κ.ά.

Tα παιδιά που θα επισκεφτούν με τους γονείς τους το Bazaar βιβλίων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Από τα Βιβλία μου», εμπνευσμένη από τον γοητευτικό κόσμο των βιβλιοθηκών! Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 5 ετών.

 

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, στις 8.30 μ.μ.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Moving Silence Athens 2014 @ EMST

emst

3 Cinema Concerts, αφιερωμένα στη βωβή κινούμενη εικόνα και στον πειραματικό ήχο, προσφέρουν νέες οπτικοακουστικές εμπειρίες σε μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη συνάντηση ήχου και εικόνας.

Το Moving Silence 2014 στην Αθήνα είναι μια παραγωγή του Goethe-Institut Athen και της πλατφόρμας Moving Silence σε συνεργασία με τοΕθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Exile Room.

Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει βωβά πειραματικά ντοκιμαντέρ και ταινίες εμπνεόμενες από την ποίηση. Εκτός από μια επιλογή ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, δύο διακεκριμένα διεθνή φεστιβάλ από το Βερολίνο,το interfilm Festival και το Zebra Poetry Film Festival, προσκλήθηκαν να προτείνουν επιλογές ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες θα συνοδεύσουν ζωντανά Ελλήνες μουσικοί και sound artists. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσουν στο κοινό ο Heinz Hermanns, Διευθυντής του interfilm και ο Thomas Zandegiacomo Del Bel, Διευθυντής Προγράμματος του Zebra Poetry Film Festival, οι οποίοι και θα παρευβρίσκονται στις προβολές.

Ο Heinz Hermanns θα δώσει επίσης μια διάλεξη [Masterclass] με τίτλο «The art of the Short Film», η οποία απευθύνεται σε δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους αλλά και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο.

Περισσότερες πληροφορίες
http://www.movingsilence.net/

ΕΜΣΤ, Βασιλέως Γεωργίου B, Αθήνα 106 75
Τηλέφωνο: 21 0924 2111, Ώρες: 11:00 π.μ. – 10:00 μ.μ.

 

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

MEGARON PLUS

Πρόσωπα της Λογοτεχνίας:  Άλκη Ζέη

alki

Στο πλαίσιο του Κύκλου εκδηλώσεων «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους»

Σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης

Για το έργο της που αφορά στα παιδιά θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα. Για το έργο της που αφορά τους ενηλίκους θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Με την Άλκη Ζέη συνομιλεί η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο.
Παρεμβαίνει ο παιδικός της φίλος, ποιητής Τίτος Πατρίκιος.
Αποσπάσματα διαβάζουν οι ηθοποιοί Ξένια Καλογεροπούλου και Σοφία Κόκκαλη.

Κύκλος εκδηλώσεων όπου παρουσιάζονται καταξιωμένοι λογοτέχνες, εγνωσμένου κύρους και σημαντικού έργου. Στόχος, να δοθεί η ευκαιρία μιας ανασκόπησης του έργου τους αλλά κυρίως να διαμορφωθεί ένα πεδίο διαλόγου ανάμεσα στον συγγραφέα και τους αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Χώρος:
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:

31 Μαρτίου 2014/19:00

 Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

* * *

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook