Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Η Απονομή

Με τον αναμένομενο θρίαμβο της «Μικράς Αγγλίας» του Παντελή Βούλγαρη ολοκληρώθηκε η πέμπτη τελετή των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 14 Απριλίου. Το dim/art δανείζεται από το Flix.gr την πιο λεπτομερή αποτύπωση της εκδήλωσης και σας τη μεταφέρει.

brabeia1

Στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, 14 Απριλίου, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου απένειμε, για 5η χρονιά, τα Βραβεία της, σε όσους σχεδίασαν και διαμόρφωσαν μέσα στο 2013 το ελληνικό σινεμά σε μια τελετή που σκηνοθέτησε ο Χρίστος Γεωργίου και παρουσιάσε η Μίνα Ορφανού.

Η τελετή ξεκίνησε με το «Feeling Good» της Νίνα Σιμόν και στην οθόνη σκηνές από τις διαγωνιζόμενες ταινίες – και μερικές ακόμα, για την ακρίβεια όλες τις ταινίες που έγιναν φέτος και προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες. Στη σκηνή η Μίνα Ορφανού, με υπέροχη μαύρη τουαλέτα του Βασίλη Μπαρμπαρήγου με φούξια φόδρα, κηρύσσει την έναρξη της βραδιάς.

21.30 Ο Πρόεδρος της ΕΑΚ, Βασίλης Κατσούφης, ευχαριστεί χορηγούς και συνεργάτες. Επισημαίνει ότι οι μισές ταινίες που έγιναν φέτος ανήκουν σε πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Παρά τις αντοχές τους, το ελληνικό σινεμά χρειάζεται την υποστήριξη της πολιτείας.  «Ο Υπουργός Πολιτισμού», συνεχίζει ο κ. Κατσούφης,   «θυμάται το σινεμά μόνο όταν μια ταινία βραβεύεται στο εξωτερικό – τον υπόλοιπο χρόνο το ξεχνάει». «Ο Υπουργός δεν είναι εδώ σήμερα, αν και τον καλέσαμε και περιμένουμε να μας πει τι θα κάνει με τον κινηματογράφο». Ομοίως ο κ. Κατσούφης διαμαρτύρεται για την αδιαφορία της ΝΕΡΙΤ, τόσο για την αποπληρωμή των χρεών της ΕΡΤ, όσο και για την εφαρμογή του νόμου για το 1.5%. Μπορεί ο κ. Κατσούφης να μην είναι ιδιαίτερα εύγλωττος, αλλά όσα λέει είναι ξεκάθαρα, επιθετικά και μαχητικά.

EAK1

 

21.37 Η Μίνα Ορφανού λέει ότι φέτος η Ακαδημία αποφάσισε στην τελετή να χαρίσει λίγο συναίσθημα. Γι’ αυτό, το κεντρικό θέμα της βραδιάς είναι… τα ζευγάρια! Στη σκηνή, για ν’ απονείμουν το Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας, ο Όμηρος Πουλάκης και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, συμπρωταγωνιστές στο «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου. Και το βραβείο απονέμεται στον Άγγελο Σπάρταλη για το «Από τη Γη στη Σελήνη». Αυτό που αναζητάμε, λέει ο Σπάρταλης, είναι το σέβας, όχι τα φράγκα. Αναφέρεται ιδιαίτερα στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη όπου αφιερώνει την ταινία και στον Λεωνίδα Παπαγεωργίου, μια και αυτή ήταν η τελευταία ταινία της οποίας ανέλαβε τη διανομή.

21.44 Για να παρουσιάσουν το Βραβείο Μακιγιάζ, στη σκηνή οι Βίκυ Χάρις και Βαλέρια Χριστοδουλίδου, πρωταγωνίστριες του «Θα σε Δω στην Κόλαση Αγάπη μου» του Νίκου Νικολαΐδη, κουβαλώντας ένα πτώμα. Το οποίο, μάλιστα, κουβαλά το φάκελο με το αποτέλεσμα. Νικήτρια, η Εύη Ζαφειροπούλου για τη «Μικρά Αγγλία». Μου είναι πιο εύκολο να σας βάψω όλους εδώ από κάτω, παρά να μιλήσω αυτή τη στιγμή λέει χαριτωμένα.

21.49 Στη σκηνή το «ζευγάρι» της Μίνας Ορφανού – Στρέλλας, ο Γιάννης Κοκκιασμένος, για να παρουσιάσει το Βραβείο Ενδυματολογίας. Το βραβείο κερδίζει η Γιούλα Ζωιοπούλου για τη «Μικρά Αγγλία», το δεύτερο βραβείο για την ταινία ήδη.

EAK2

Σε κάθε βραβείο και κάθε ενότητα, η οθόνη πίσω από τη σκηνή αλλάζει με διαφορετικού ύφους ντεκόρ, γραφιστικό. Οι εικόνες είναι λιτές και πολύχρωμες, ευχάριστες, αν και υπερβολικά απλές και όχι πάντα λειτουργικές με τα μικρού μεγέθους βίντεο στο πάνω κέντρο και τον όχι και τόσο πετυχημένο συγχρονισμό τους με την αναγγελία του βραβείου, τα ευχαριστήρια του βραβευμένου, την αποχώρησή του.

21.53 Οι δύο πρωταγωνίστριες του «Hardcore» του Ντένη Ηλιάδη, η Δανάη Σκιάδη και η Κατερινα Τσάβαλου, απονέμουν το Βραβείο Σκηνογραφίας στον Αντώνη Δαγκλίδη για τη «Μικρά Αγγλία» που φτάνει τα τρία βραβεία.

21.59 Στη σκηνή ο Γιάννης Στάνκογλου και η Βίκυ Παπαδοπούλου, ζευγάρι στο «Τανγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη. Το Βραβείο Ηχου απονέμεται για τη «Μικρά Αγγλία», στους Στέφανο Ευθυμίου, Κώστα Βαρυμποπιώτη και Τάκη Γιαννόπουλο.

Παρότι τα κείμενα των παρουσιαστών δεν έχουν ιδιαίτερη ένταση ή χιούμορ, η Μίνα Ορφανού ως παρουσιάστρια μοιάζει να έχει τον έλεγχο και την απαραίτητη άνεση και χάρη, ώστε να κάνει την τελετή να περνά γρήγορα κι ευχάριστα, αν και με τα περισσότερα ονόματα παρουσιαστών και βραβευμένων να προφέρονται… λάθος.

22.04 Στη σκηνή, ο Κώστας Καζανάς κι η Πέγκυ Τρικαλιώτη, το ζευγάρι που γνωρίσαμε πριν 20 χρόνια στο «Τέλος Εποχής» του Αντώνη Κόκκινου. Το Βραβείο Μουσικής απονέμεται  σε άλλον Βούλγαρη αυτή τη φορά, τον Αλέξανδρο Βούλγαρη aka The Boy, για τους «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

EAK4

 

22.07 Χωρίς ζευγάρι στη σκηνή, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης θ’ απονείμει το Βραβείο Μοντάζ. Το Βραβείο κερδίζει ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, για την ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ο Εχθρός μου». Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης είναι στο Λονδίνο και δουλεύει (στο «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου ίσως;) και το βραβείο παραλαμβάνει η παραγωγός της ταινίας, Ελένη Κοσσυφίδου.

22.11 Στη σκηνή οι περσινοί παρουσιαστές της Τελετής Απονομής της ΕΑΚ, Μάκης Παπαδημητρίου και Βάσω Καβαλιεράτου, ζευγάρι στο «Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη. Οι δυο τους απονέμουν το Βραβείο Φωτογραφίας, στον Σίμο Σαρκετζή για τη «Μικρά Αγγλία» – πέμπτο βραβείο για την ταινία. Ο Σαρκετζής βρίσκεται στην Πάτμο για τα γυρίσματα της ταινίας της Αντζελας Ισμαήλου και το βραβείο παραλαμβάνει ο παραγωγός Γιάννης Ιακωβίδης.

22.15 Ο Τάσος Μπουλμέτης στη σκηνή, για να παρουσιάσει το Τιμητικό Βραβείο Λουκία Ρικάκη. Η οικογένεια της Λουκίας Ρικάκη, εξέφρασε το 2013 την πρόθεση να θεσπίσει ένα κινηματογραφικό βραβείο στη μνήμη της και εμπιστεύτηκε για την πραγμάτωσή του την ΕΑΚ. Το Βραβείο «Λουκία Ρικάκη», απονέμεται κάθε χρόνο στον/στην σκηνοθέτη μιας ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μικρού ή μεγάλου μήκους, που προάγει τον κοινωνικό διάλογο και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, δωρεά της οικογένειας. Νικητής του φετινού βραβείου, ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης για το «Λάμπουν στο Σκοτάδι». Πολύ συγκινημένος ο Ευαγγελίδης, θυμάται τη Λουκία Ρικάκη όπως τη γνώριζε, όταν ήταν 10 χρόνων εκείνη κι εκείνος 16 – βουρκώσαμε κι εμείς!

22.22 Ντουέτο η Ορφανού με τον Παπαδημητρίου, καλούν στη σκηνή την Καίτη Παπανίκα (πληθωρική στη χαρά και στα λόγια της) και τον Αλκη Κούρκουλο, συμπρωταγωνιστές στο «Αντε Γεια» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος το 1990. Μαζί απονέμουν το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Νίκο Γεωργάκη για το «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά. «Thank you Γιώργο Σερβετά, πλακωθήκαμε λίγο αλλά δεν πειράζει. Ευχαριστώ.» ήταν ο πιο λιτός λόγος της βραδιάς.

22.27 Η Ορφανού κι ο Παπαδημητρίου εξακολουθούν να μας κάνουν να γελάμε και καλούν στη σκηνή τους Στέλιο Μάινα και Γεράσιμο Σκιαδαρέση, συμπρωταγωνιστές στο «Βαλκανιζατέr» του Σωτήρη Γκορίτσα, για ν’ απονείμουν το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου. Το Βραβείο κερδίζει η Ρένη Πιττακή, για το ρόλο της στο «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά. «Νιώθω ότι είμαι τουρίστρια σ’ αυτόν τον κόσμο του σινεμά, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ», λέει η Πιττακή και αφιερώνει το βραβείο της σ’ αυτόν που ήταν ο «προξενητής της» σ’ αυτήν την ταινία, τον Λευτέρη Βογιατζή.

Ο Παπαδημητρίου διαβάζει με γοργό ρυθμό ένα in memoriam, στη μνήμη όσων έφυγαν πέρσι, τόσο βιαστικό που θα μπορούσε και να λείπει.

22.33 Στη σκηνή ο Γιάννης Ζουγανέλης, ανάμνηση και του Σάκη Μπουλά μια και οι δυο τους είχαν παίξει μαζί στο «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρυ Τσιώλη. Απονέμει το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Θέμη Πάνου για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά. «Ειναι λίγο πιο ελαφρύ από αυτό της Βενετίας», αστειεύεται ο Πάνου, προσθέτοντας: «Τώρα και… Ακαδημαϊκός».

22.39 Η Θέμις Μπαζάκα και ο Δημήτρης Καταλειφός ανεβαίνουν στη σκηνή με συνοδεία το μουσικό θέμα από τα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη. Απονέμουν το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Κόρα Καρβούνη για το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Ανάμεσα σε όσους ευχαριστεί, η Κόρα Καρβούνη αναφέρει τους γονείς της που της έκαναν το σημαντικότερο δώρο απ’ όλα: τη ζωή της.

Costas Gavras

22.40 Η Διευθύντρια Ψηφιακής Πλατφόρμας στη Nova, Κατερίνα Κασκανιώτη στη σκηνή για να απονείμει το τιμητικό βραβείο της Nova. Φετινός τιμώμενος ο Κώστας Γαβράς. Το standing ovation ήταν αναμενόμενο. Ο Κώστας Γαβράς δηλώνει συγκινημένος που βρίσκεται στα βραβεία της Ακαδημίας. Εκφράζει τη χαρά του για την ύπαρξη της Ακαδημίας και λιτός όπως πάντα δηλώνει «Κάθε φορά που πρέπει να έρθω στην Ελλάδα παίρνω αμπάριζα και ξαναβγαίνω. Και εδώ σήμερα είναι μια πολύ ειδική αμπάριζα».

22.49 Το αγόρι και το κορίτσι – Γιώργος Γεροντηδάκης και Μαρκέλλα Παππά – του «Peppermint» του Κώστα Καπάκα – δεν είναι πια παιδιά – κανεβαίνουν στη σκηνή για να δώσουν το Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας στην Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη για το «Washingtonia».

22.53 Ο Σταμάτης Γαρδέλης – αιώνιο είδωλο των 80s – απονέμει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στην Ελίνα Ψύκου για την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά». Η Ελίνα Ψύκου καλεί τους παραγωγούς να εμπιστευτούν τους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες.

22.59 Ο ‘Αρης Σταύρου και ο Γιώργος Πανουσόπουλος δίνουν το τιμητικό βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2014 στον τεχνικό / colorist της Cinemagic από την εποχή της Finos Films μέχρι και σήμερα, Γιώργο Στάμου.

23.04 Ο Μάριος Καραμάνης και η Ισμήνη Καρυωτάκη, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της «Καρκαλού» του Σταύρου Τορνέ απονέμει το Βραβείο Σεναρίου στον Γιάννη Τσίρο για τον «Εχθρό Μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

23.09 Η διευθύντρια προγράμματος της Nova, Αγάπη Κεφαλογιάννη και η υπεύθυνη παραγωγών του καναλιού απονέμουν το Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Γιώργο Τσεμπερόπουλο για τον «Εχθρό Μου»**. Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του, εύχεται να λέγονται ιστορίες που να περνάνε στον κόσμο και ευχαριστεί όλους τους μικρομηκάδες για τις ταινίες τους.

EAK3

23.13 Στη σκηνή ο Γιάννης Βόγλης και η Αν Λόνμπεργκ από το «Κορίτσια στον Ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη σε μια πραγματικά συγκινητική στιγμή. Απονέμουν το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στον Παναγιώτη Ευαγγελίδη και την παραγωγό του, Αμάντα Λιβανού για το «Λάμπουν στο σκοτάδι» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

23.25 Η Εύα Κοταμανίδου και η Ειρήνη Στρατηγοπούλου από τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου απονέμουν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη. Στη σκηνή οι παραγωγοί Κατερίνα Χελιώτη και Γιάννης Ιακωβίδης. Ο Γιάννης Ιακωβίδης ευχαριστεί ανάμεσά σε άλλους τον Παντελή Βούλγαρη και την Ιωάννα Καρυστιάνη, όλα τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου και όλους τους κατοίκους της Ανδρου. Η Κατερίνα Χελιώτη ευχαριστεί τους πάντες λέγοντας «Είμαστε πολύ περήφανοι για τη «Μικρά Αγγλία».»

23.23 Η τελετή ολοκληρώθηκε. Η Μίνα Ορφανού ζητά από το κοινό και τους Ελληνες κινηματογραφιστές να εμπιστεύονται τους νέους ανθρώπους και ο Μάκης Παπαδημητρίου από όλους να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα γύρω μας κάνοντας ωραία πράγματα.

Πηγή: flix.gr

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Σινεμά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.