Ρετρό #59 — Τι είδε το περιστέρι

Bltn1bmIAAArKVI

1908, Kronberg, Γερμανία: Ο φαρμακαποθηκάριος Julius Neubronner σκέφτηκε, το 1907, να κρεμάσει γύρω από τον λαιμό ενός ταχυδρομικού περιστεριού μια ειδικής κατασκευής, ελαφριά φωτογραφική μηχανή η οποία είχε ρύθμιση χρονοκαθυστέρησης για να τραβάει αεροφωτογραφίες. Η πρώτη του αίτηση για κατοχύρωση της εφεύρεσής του απορρίφθηκε διότι δεν έπεισε πως λειτουργεί, αλλά μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1908, όταν προσκόμισε ως τεκμήρια τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει τα περιστέρια του, απέκτησε τελικώς την πολυπόθητη πατέντα για την εφεύρεσή του. Η νέα αυτή τεχνική παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά το 1909, στην Διεθνή Έκθεση Φωτογραφίας της Δρέσδης. Αρχικά θεωρήθηκε πως η εφεύρεση θα προσέλκυε ενδιαφέρον για χρήση σε στρατιωτικές αναγνωριστικές αποστολές. Πλην όμως, ο άτυχος Neubronner έπεσε ακριβώς πάνω στην εποχή που οι αδελφοί Ράιτ εξέλισσαν ραγδαία τις δυνατότητες της αεροπορίας, και έτσι σύντομα εγκατέλειψε, απογοητευμένος, τα πειράματα που θα τελειοποιούσαν την ιδέα του. Όσο για τα ίδια τα περιστέρια-κατασκόπους, να θυμίσουμε πως, τόσο στον Πρώτο όσο και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έπαιξαν ανεκτίμητο ρόλο ως μεταφορείς απόρρητων μηνυμάτων. Αρκεί να αναφέρουμε πως δεκάδες από αυτά παρασημοφορήθηκαν ως ήρωες πολέμου.

* * *

—Πηγή: @HistoricalPics. Επιλογή φωτογραφίας / κείμενο: Μαρία Τσάκος—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο dim/art.

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage < Αφιερώματα

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.