Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

IMG_4740-001

Εδώ και καιρό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δίνει μάχη με τον χρόνο, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, προκειμένου το νέο του κτήριο να ανοίξει για το κοινό, εξοπλισμένο και στελεχωμένο επαρκώς. Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, στην εκδήλωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς με τίτλο «Ποιος πολιτισμός — Θεσμοί και πολιτιστική πολιτική σε δύσκολους καιρούς», η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Άννα Καφέτση παρουσίασε τα προβλήματα και τις προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους:

* * *

Πριν από μια εβδομάδα περίπου, ανακοινώθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η δωρεά 3 εκατομμυρίων ευρώ προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αναλυτικά η είδηση από τη Ναυτεμπορική:

ethniko-mouseio-sugxronis-texnis

 Το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε δωρεά ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με σκοπό την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του κτηρίου του Μουσείου, στο πρώην εργοστάσιο Φιξ.


Ειδικότερα, η δωρεά συμβάλλει στην επικαιροποίηση και εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης του ΕΜΣΤ και παρέχει τον απαραίτητο γενικό και ειδικό εξοπλισμό, ενώ, επιπλέον, καλύπτει την παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του Μουσείου μέσω της μεταφοράς και εγκατάστασης των έργων τέχνης στο νέο κτήριο και της διαμόρφωσης των νέων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου.

Το ΕΜΣΤ αποτελεί το μοναδικό κρατικό Μουσείο σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης της Αθήνας. Η δωρεά του Ιδρύματος δίνει την ευκαιρία για πρώτη φορά στο ΕΜΣΤ να ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή του και να αναλάβει τον κεντρικό του ρόλο ως ο κύριος χώρος σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νέων ιδεών στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Επιπλέον, η δωρεά του Ιδρύματος έχει ως αποτέλεσμα την άμεση προσθήκη ενός ακόμα σημαντικού αρχιτεκτονικού χώρου στο αστικό τοπίο της πόλης, και τη διαμόρφωση μιας σημαντικής πολιτιστικής περιοχής, η οποία ξεκινά από την Ακρόπολη συνεχίζει στο ΕΜΣΤ και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και καταλήγει στο υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ethniko-mouseio-sugxronis-texnis-emst

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής στο κτήριο του Μουσείου, η Αθήνα θα αποκτήσει έναν από τους πλέον σύγχρονους και άρτια εξοπλισμένους μουσειακούς χώρους στην Ελλάδα, όπου τόσο το ελληνικό κοινό, όσο και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία και τη διεθνή διάσταση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του 2013, περίπου 15.000 άτομα επισκέφθηκαν τις εκθέσεις και εκδηλώσεις του ΕΜΣΤ στις προσωρινές εγκαταστάσεις του, ενώ εκτιμάται ότι η λειτουργία του νέου κτηρίου θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην επισκεψιμότητα του Μουσείου, λόγω των μεγαλύτερων εκθεσιακών χώρων που θα διαθέτει, αλλά και των επιπλέον παράλληλων δραστηριοτήτων που θα είναι πλέον σε θέση να διοργανώνει.

Μέσω της συγκεκριμένης δωρεάς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δε συμβάλλει μόνο στην έναρξη της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΜΣΤ, αλλά και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, προκειμένου το Μουσείο να μπορέσει να συνδράμει άμεσα στην ευρύτερη κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη των γειτονικών περιοχών.

apokaluptiria-gia-to-ethniko-mouseio-sugxronis-texnis

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η δωρεά προς το ΕΜΣΤ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος για την υποστήριξη σημαντικών πολιτιστικών θεσμών της χώρας. Η ολοκλήρωση του ΕΜΣΤ αποτελεί όνειρο δεκαετιών και καλύπτει ένα σημαντικό κενό στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης αλλά και της χώρας. Η ενίσχυση της Τέχνης και του Πολιτισμού ως δημιουργικά κεφάλαια και ως κινητήρες ευημερίας και ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητα και βασική  επιλογή του Ιδρύματος».

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτισμός και πολιτική

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.