Με «αυτόματο πιλότο» η ΚΟΑ

—της Σάντρας Βούλγαρη—

«Πιστεύω πως αν λυθούν τα προβλήματά της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μπορεί να μεγαλουργήσει». Με αυτή τη φράση, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για το μέλλον της ΚΟΑ, έκλεισε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για τον απολογισμό της τριετούς θητείας του, ο Βασίλης Χριστόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, ο οποίος μέσα στα τρία αυτά χρόνια έφερε την πολυπόθητη αναγέννηση στην πρώτη ορχήστρα της χώρας. Χθες μίλησε για τελευταία φορά ως διευθυντής της, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Από σήμερα λήγει επισήμως η θητεία των διευθυντών των κρατικών ορχηστρών της χώρας κι έτσι η ΚΟΑ είναι πλέον ακέφαλη και συν τοις άλλοις σε οικονομικό αδιέξοδο. Και να θέλει ο Βασίλης Χριστόπουλος νομικά δεν μπορεί να κυβερνήσει άλλο την Ορχήστρα, η οποία θα συνεχίσει με «αυτόματο πιλότο» έως τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ για τη νέα σεζόν όλα είναι στον αέρα, αφού κανονικά, όπως ενημέρωσε ο Χριστόπουλος, η Ορχήστρα θα έπρεπε να διακόψει και να ξαναξεκινήσει από το 2015 τις δραστηριότητές της λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Όταν πριν από έξι μήνες ο Βασίλης Χριστόπουλος εξέθεσε τα κρίσιμα θέματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, του ζήτησε να λάβει άμεσα την απόφαση της ανανέωσης ή αντικατάστασής του. Μέχρι χθες δεν είχε λάβει καμιά απάντηση… Σε αντιπαράθεση με τα όσα συμβαίνουν, ο Β. Χριστόπουλος εξέφρασε χθες στη συνέντευξη Τύπου τις απόψεις του, μεταξύ των οποίων το πιστεύω του ότι τα τρία χρόνια θητείας είναι λίγος χρόνος για να ολοκληρώσει κανείς το έργο του, την αναγκαιότητα έγκαιρης ενημέρωσης της ανανέωσης ενός διευθυντή και ύπαρξης επιτροπής που να αποφασίζει, η οποία να συμπεριλαμβάνει μουσικούς της ορχήστρας.

Πώς είναι δυνατόν η ΚΟΑ παρά τα πολλά και σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια επί Χριστόπουλου (αλλαγή της εικόνας της, εξωστρέφεια, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, μεγάλη οικονομία, εισπρακτική επιτυχία και κυρίως άνοδος του καλλιτεχνικού επιπέδου της Ορχήστρας) να βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση; Λογικό, όταν η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί στα βασικά, όταν οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν με ένα απαρχαιωμένο οργανόγραμμα, οι κενές θέσεις μόνιμων μουσικών έχουν πολλαπλασιαστεί και επιπλέον το Μέγαρο Μουσικής στο οποίο η ΚΟΑ θα μπορούσε να λειτουργεί ως resident orchestra (πρόταση του Χριστόπουλου) κρατάει από τον Μάρτιο του 2012 τα έσοδα από τις συναυλίες της ΚΟΑ. «Φεύγω με βαριά καρδιά αλλά ήσυχη τη συνείδησή μου» λέει ο Βασίλης Χριστόπουλος, διερωτώμενος και ο ίδιος ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Πηγή: Καθημερινή [9.5.2014]

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Copy-paste

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.