Το πορτρέτο ενός σκλάβου

Το Jamestown-Yorktown Foundation απέκτησε μια σπάνια ελαιογραφία που χρονολογείται γύρω στο 1733· πρόκειται για  ένα από τα δύο πορτρέτα που ζωγράφισε ο William Hoare (από το Bath της Αγγλίας), και τα οποία αποτελούν τα παλαιότερα έργα που γνωρίζουμε να υπάρχουν με θέμα έναν αφρικανό σκλάβο στην Αμερική.

slave

Το συγκεκριμένο πορτρέτο ανήκει στον Ayuba Suleiman Diallo, έναν μορφωμένο αφρικανό από επιφανή οικογένεια μουσουλμάνων κληρικών, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής, το 1731, στον ποταμό Γκάμπια, και πουλήθηκε ως δούλος στη βρετανική αποικία Maryland της Αμερικής. Δύο χρόνια αργότερα ο Diallo απέκτησε ξανά την ελευθερία του, χάρη στις προσπάθειες του Thomas Bluett, μελλοντικού βιογράφου του.

Μετέπειτα, ταξίδεψε στην Αγγλία και εκεί ποζάρησε στον Hoare για το πορτρέτο αυτό, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις για θρησκευτικούς λόγους. Στον πίνακα, ο Diallo φοράει την παραδοσιακή αφρικανική περιβολή: λευκή κελεμπία και τουρμπάν κι ένα δερμάτινο πουγκί σε έντονο κόκκινο χρώμα κρεμασμένο γύρω από τον λαιμό, το οποίο πιθανόν περιέχει ένα αντίτυπο του κορανίου.

Το έργο αγοράστηκε από το Μουσείο Αμερικανικής Επανάστασης που θα εγκαινιαστεί στο Yorktown περί τα τέλη του 2016. Μια δεύτερη εκδοχή του πίνακα υπάρχει στην National Portrait Gallery του Λονδίνου, χάρη σε ένα μεγάλης διάρκειας χρησιδάνειο από την Διεύθυνση Μουσείων του Κατάρ.

weopwepowepo

«Το πορτρέτο αυτό είναι ένα δυνατό σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας του πληθυσμού στις αμερικανικές αποικίες, ενός πληθυσμού που συμπεριλάμβανε πολλές διαφορετικές αφρικανικές κουλτούρες», είπε ένας από τους διεθυντές του Jamestown-Yorktown Foundation, ο Fred D. Thompson Jr, σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε ειδικά. «Ο Diallo ─η εικόνα και η ιστορία του─ αποτελεί ιδανικό παράδειγμα».

«Το πρόσωπο του Diallo μιλάει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμους αφρικανούς και αφρο-αμερικανούς που ζούσαν υπό καθεστώς δουλείας και αποτελούσαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατά την τελευταία περίοδο των αμερικανικών αποικιών», πρόσθεσε ο Thomas E. Davidson, επιμελητής του Jamestown-Yorktown Foundation. Ελπίδα του Davidson είναι ότι το υπό ανέγερση Μουσείο Αμερικανικής Επανάστασης  θα πετύχει «να μεταδώσει τον τρόπο με τον οποίο η Αμερικανική Επανάσταση αντιπροσωπεύει την αρχή του τέλους για τη δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρότι, δηλαδή, η ίδια η Επανάσταση δεν επέφερε το τέλος της δουλείας, δημιούργησε το πνευματικό, ηθικό και πολιτικό περιβάλλον  μέσα στο οποίο ο θεσμός της δουλείας δε θα μπορούσε ─και δεν μπόρεσε─ να συνεχιστεί επ’ αόριστον».

Η ιστορία του Diallo με τίτλο Ορισμένα Απομνημονεύματα από τη ζωή του Ιωβ, Υιού Σολομώντα, Αρχιερέα του Boonda στην Αφρική· Ο οποίος διατέλεσε Σκλάβος για Περίπου Δύο Έτη στο Maryland· και Κατόπιν Μεταφερθείς στην Αγγλία, Απελευθερώθηκε και Εστάλη στα Πάτρια Εδάφη το Σωτήριο Έτος 1734*, όπως την έγραψε ο Thomas Bluett, εν ευθέτω χρόνω, υιοθετήθηκε από το κίνημα για την κατάργηση της δουλείας.

* Some Memoirs of the Life of Job, the Son of Solomon, the High Priest of Boonda in Africa; Who was a Slave About Two Years in Maryland; and Afterwards Being Brought to England, was Set Free, and Sent to His Native Land in the Year 1734.

Πηγή: artnet newsΜετάφραση για το dim/art: Μαρία Τσάκος

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Eικαστικά

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ελευθερία λόγου / δικαιώματα

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.