Ρετρό #80 — Βάρκα στο γιαλό

 

4a17051a

Όρμοντ, Φλόριντα, c. 1900: Ιστιοπλοΐα ξηράς. Η λογική είναι η ίδια με την ιστιοπλοΐα θαλάσσης, με τη διαφορά ότι το στεριανό όχημα (τρίτροχο συνήθως, όπως εδώ, τετράτροχο σε άλλες περιπτώσεις) δεν έχει την αντίσταση του νερού στο βυθισμένο μέρος του ούτε απώλειες λόγω έκπτωσης από την πορεία του και, ως εκ τούτου, αναπτύσσει μεγαλύτερες ταχύτητες. Τα ποικίλα στεριανά ιστιοφόρα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για αναψυχή αλλά και για μεταφορές στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, ενώ από τη δεκαετία του 1950 χρησιμοποιούνται για αγώνες. Προφανώς χρειάζονται άπλα, δηλαδή μεγάλες ομαλές παραλίες, ερήμους ή αεροδρόμια. Στη φωτογραφία βλέπουμε τρεις κυρίες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους και τον καπετάνιο στην πρύμη. Είναι άγνωστο τι θα συμβεί όταν χρειαστεί το σκάφος να κάνει αναστροφή (τακ) ή υποστροφή (τσίμα): λογικά, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μάτσα (το μακρύ οριζόντιο ξύλο που, μαζί με το άλμπουρο και το πίκι, ρυθμίζουν τη μαΐστρα, το μεγάλο πανί) φαίνεται δολοφονική, ή θα πρέπει οι κυρίες να αποβιβαστούν για να στραφεί στο σκάφος ή θα πρέπει να αποκεφαλιστούν και να συνεχίσουν τη βόλτα τους ακέφαλες.

—Επιλογή φωτογραφίας/ κείμενο: Γιώργος Τσακνιάς—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο dim/art.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.