Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων: μια επιτυχής (κι ευτυχής) σύμπραξη

—του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη—

Πολύ συχνά διαβάζουμε για την μεγάλη επιτυχία του El Sistema, του μουσικού αυτού εγχειρήματος της Βενεζουέλας που στόχος του είναι να αποτρέψει τα παιδιά από την έκθεση στη βία και την ανομία. Και τα καταφέρνει. Υπάρχουν όμως κι άλλα εγχειρήματα με ορχήστρες νέων που αξίζουν της προσοχής μας για άλλους λόγους, διαφορετικούς. Ένα τέτοιο είναι της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων, ένα σύνολο που έχει καταστεί πραγματικότητα χάρη στις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες της Λένης Κονιαλίδη και του προσωπικού που την συνδράμει.

Τη 1η Σεπτεμβρίου 2014 είχα τη χαρά να παρακολουθήσω τη συναυλία που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη η Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου (κατά τη γνώμη μου, του καλύτερου) Τούρκου μαέστρου Cem Mansur και με σολίστα έναν νεαρό Έλληνα κλαρινετίστα, τον Παύλο Σεράση, για τον οποίο είχα καλή άποψη από το 2012 και του οποίου την αλματώδη πρόοδο είχα την ευκαιρία να δω με τα μάτια μου και να ακούσω με τα αυτιά μου, στην προχθεσινή συναυλία. Θα αναφερθώ ξανά σε κείνον παρακάτω. Η συναυλία έγινε στο  Zorlu Center και η ορχήστρα έπαιξε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με έργα Μότσαρτ (κι ένα έργο έκπληξη για encore).

Η στιγμή που μου έμεινε περισσότερο από τη συναυλία δεν ήταν αυτό που διαδραματιζόταν κατά τη διάρκειά της, αν και το μουσικό αποτέλεσμα θα άφηνε ευχαριστημένο τον οποιονδήποτε (μακάρι να έλειπαν τα χειροκροτήματα ενδιάμεσα από τα μέρη της Συμφωνίας αρ.40 και του Κοντσέρτου για Κλαρινέτο σε Λα που αποσπούσαν τη προσοχή των μουσικών). Στέκομαι στη στιγμή που τελείωσε η συναυλία κι αυτά τα νεαρά παιδιά αγκαλιάζονταν χαρούμενα. Νέοι μουσικοί, που πιθανώς συναντήθηκαν για πρώτη φορά αυτές τις μέρες εδώ στη Κωνσταντινούπολη, που μοιράζονται το ίδιο αναλόγιο και τις ίδιες αγωνίες κατά τη διάρκεια της συναυλίας αλλά και μετά από αυτή, στη καθημερινότητά τους.

Η επιλογή έργων Μότσαρτ λειτούργησε ως συγκολλητική ουσία, δένοντας τους μουσικούς σε ένα σύνολο ομοιογένειας και ταυτοηχίας. Ο Cem Mansur διηύθυνε την ορχήστρα με αξιοζήλευτο κέφι κι ενέργεια, στοιχείο απαραίτητο για έναν εξαιρετικό μαέστρο. Και φτάνουμε στον κατ’ εμέ σταρ της βραδιάς, τον κλαρινετίστα Παύλο Σεράση. Τον θυμάμαι να κερδίζει την υποτροφία Αλεξάνδρα Τριάντη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Ο Σεράσης ουσιαστικά συμμετείχε σε μια χορογραφία στη διάρκεια του κοντσέρτου καθώς η ασταμάτητη κίνησή του πάνω στη σκηνή είχαν άμεση σχέση με τον παλμό της μουσικής όπως μεταδιδόταν από το μαέστρο και την ορχήστρα. Στο τέλος της συναυλίας είχαμε την τύχη να απολαύσουμε και μια άλλη πλευρά του ταλέντου του: αυτή του συνθέτη. Ο Σεράσης έγραψε ένα κομμάτι ειδικά για αυτή τη σειρά συναυλιών, το οποίο λειτουργεί ως encore. Ατμοσφαιρική γραφή με σαφείς επιρροές από τα ακούσματά του, το τελευταίο κομμάτι έμελλε να ολοκληρώσει την ηχητική αλλά κι οπτική εμπειρία του να βλέπεις μία project ορχήστρα να αποδίδει και να συμπαρασύρει. Το σημαντικότερο; Να ενώνει. Όσο για τον Σεράση, κρατήστε το όνομά του στη μνήμη σας, θα χρειαστεί να το ανακαλέσετε πολλές φορές τα επόμενα χρόνια.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι μιας και τώρα η ορχήστρα έρχεται προς τα αθηναϊκά λημέρια καλό θα ήταν να πάτε να την ακούσετε κι εσείς. Οι Τούρκοι ήρθαν να την ακούσουν και ήταν εξαιρετικοί οικοδεσπότες, ας είναι λοιπόν και οι Έλληνες το ίδιο καλοί οικοδεσπότες για τους μουσαφίρηδες. Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων εμφανίστηκε χτες, Τετάρτη, στο Πυθαγόρειο της Σάμου και την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, θα βρίσκεται στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για να παίξει ένα πρόγραμμα γεμάτο Μότσαρτ.

*Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης είναι μουσικολόγος κι εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο για τη μουσική ΜΙΑΜ του Istanbul Technical University

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Συναυλίες < Προτάσεις

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.