Τούμπου τούμπου ζα

Αυτό δεν είναι τραγούδι #81
Dj της ημέρας: Βαγγέλης tix Στύκας

Παύλος Σιδηρόπουλος, ο πρίγκηπας της ελληνικής ροκ σκηνής και ένας από τους 3 «άγιους» της πλατείας των Εξαρχείων. «Χωρίς αυτόν και τον Πουλίκα δεν θα υπήρχαμε», είχε πει ο Αγγελάκας σε ανύποπτη φάση. Και μάλλον είχε δίκιο. «Ο Παύλος είναι ίσως ο πρώτος καλλιτέχνης με αρκετά μεγάλο κοινό που μίλησε για την ηρωίνη και τους τοξικοεξαρτημένους. Άνθρωπος ελευθεριακός, ανοιχτός και σε καμία περίπτωση σκοτεινός όπως τον φανταζόμαστε εμείς λόγω του θανάτου του από την ηρωίνη», εκμυστηρεύτηκε o Aντώνης Καφετζόπουλος σε μια εκπομπή για τον Σιδηρόπουλο.

Και μετά τα εισαγωγικά για τον καλλιτέχνη, η επιλογή ενός από τα όχι και τόσο γνωστά κομμάτια του –και σίγουρα έξω από το συνηθισμένο του ύφος–, σε live εκτέλεση από συναυλία του Μαρκόπουλου, το “Τούμπου τούμπου ζα”.

Το παιδί ήταν ήδη 2 μηνών και έπρεπε να βρω επειγόντως ένα κομμάτι να ακούει πέρα από τα νανουρίσματα και την φωνή της μαμάς του. Από τότε και για τα επόμενα 3 χρόνια το ακούει ανελλιπώς – και τώρα πια το τραγουδάει όλο χαρά και το ζητάει: «μπαμπά τον Παύλο».

Αντιγράφοντας τη wikipedia: Το 1987 πραγματοποιεί μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου «Τολμηρή επικοινωνία» –που κυκλοφόρησε και σε δίσκο με αυτό τον τίτλο– ερμηνεύοντας τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Βάρου και απαγγέλοντας ποιήματα του ιδίου από το βιβλίο Θηρασία. Συγκλονιστική ερμηνεία, αλλά και τόσο ξεχωριστή αν την συγκρίνεις με όλη την υπόλοιπη συναυλία. Σηματοδοτώντας την εποχή που ο Σιδηρόπουλος πειραματίστηκε και συνεργάστηκε με τον Μαρκόπουλο (δίνοντάς μας τον Ηλεκτρικό Θησέα , το Παπαντόπ-ντοπ-ντοπ κ.α.), λίγο πριν την τελευταία στροφή με τον θάνατο της μητέρας του, την παράλυση του χεριού (που ποτέ δεν αποδείχτηκε σε τι οφειλόταν) και το τέλος, στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, από ανακοπή λόγω υπερβολικής δόσης. Ο πρώτος της γενιάς που πλήρωσε χωρίς να ζητήσει ποτέ λογαριασμό…

 

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. 

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Κράτα το

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s