Ήπια τα χείλη σου και χάνομαι

Αυτό δεν είναι τραγούδι #122
Dj της ημέρας, ο Μάνος Πεπονάκης

Θεωρώ το Ήπια τα Χείλη Σου και Χάνομαι ένα από τα πλέον ερωτικά τραγούδια στην ελληνική δισκογραφία. Και αυτό, γιατί κρύβει πολλές αντιθέσεις. 

Ο Άκης Πάνου, ο ροκάς του λαϊκού, γράφει το 1971 εν μέσω της δικτατορίας το Ήπια τα Χείλη Σου και Χάνομαι. Οι στίχοι, από τους πιο ερωτικούς που έχουν γραφτεί, τονίζουν την πλήρη ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ο τραγουδιστής ζητά να μαρμαρώσει το σύμπαν και την αγαπημένη του την ώρα που γιορτάζει ο έρωτας και γίνονται ένα. Πάντα αντισυμβατικός, ο Πάνου δίνει αυτό το τραγούδι να το ερμηνεύσει όχι μια από τις στιβαρές λαϊκές φωνές, όπως ο Στράτος Διονυσίου και ο Δημήτρης Μητροπάνος, που συνεργάζονταν εκείνη την περίοδο, αλλά ένας perfomer που είχε σοκάρει το πανελλήνιο με την ανοιχτή έκφραση των σεξουαλικών του προτιμήσεων, ο σπουδαίος Γιώργος Μαρίνος. Ο Μαρίνος είναι ο απόλυτος ερμηνευτής του τραγουδιού. Ακούς στην ερμηνεία του κάθε λέξη, σαν να απευθύνεται στον δικό του «απαγορευμένο» και «σκανδαλώδη» έρωτα. Κρίμα που η συνεργασία με τον Πάνου περιορίστηκε μόνο σε αυτό το τραγούδι. Άλμα για τον Πάνου, που στρέφεται στο πιο ελαφρό, άλμα και για τον Μαρίνο, που τραγουδά ένα βαθύτατα λαϊκό τραγούδι με μεγάλο πάθος. ‘Ένα πραγματικό διαμάντι. Απολαύστε το.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Λάβαμε την επιλογή τραγουδιού και το κείμενο του Μάνου Πεπονάκη στο mail μας. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Κράτα το

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.