Εννέα μήνες — και μια ζωή

Η Μαιευτική στην Υποσαχάρια Αφιρκή

Από το 2011, ο φωτογράφος Paolo Patruno καταγράφει τις συνθήκες στις οποίες γεννούν οι γυναίκες στην Υποσαχάρια Αφρική. Στην Αιθιοπία, το Μαλάουι, την Ουγκάντα και τη Δημοκρατία του Κογκό —χώρες όπου κάθε χρόνο 200.000 γυναίκες πεθαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γέννας— ο Patruno επισκέπτεται μαιευτήρια, κλινικές, νοσοκομεία και μιλά με εγκύους, γιατρούς, μαίες και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδίως σε κωμοπόλεις και χωριά. Με τη συναίνεση των φωτογραφιζόμενων και με απόλυτο σεβασμό σε μια τόσο προσωπική και σημαντική στιγμή, όπως είναι η γέννα, ο Patruno καταγράφει τους χώρους και τις διαδικασίες και προσπαθεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για τις συνθήκες της Υγείας και ειδικότερα της Μαιευτικής στην Αφρική. Το πρότζεκτ, που ο Patruno τιτλοφορεί «Η γέννα είναι ένα όνεριο», ξεκίνησε ως προσωπικό και σύντομα τράβηξε το ενδιαφέρον ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα, όπως η οργάνωση «Save the children».

Ο φωτογράφος ισορροπεί επιτυχώς ανάμεσα στην καταγραφή των συνθηκών και στην ανεξαρτήτως συνθηκών μοναδικότητα της στιγμής της γέννας, την πανανθρώπινη διάστασή της, υπογραμμίζοντας έτσι —και, κατά κάποιον τρόπο, τεκμηριώνοντας ιδεολογικά— την «καταγγελία».

01

02

03

08

07

06

05

04

09

10

11

12

13

 

Φωτογραφίες © Paolo Patruno

Πηγή: featureshoot

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

2 comments

  1. Παράθεμα: Σημειώσεις

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.