Ατζέντα του Σαββατοκύριακου 22-23/11

Σχεδόν ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, τα μπαζάρ έχουν την τιμητική τους (να θυμηθώ να ψάξω πότε εξαπλώθηκε αυτή η ενδιαφέρουσα μόδα στην Ελλάδα). Ωστόσο, προς το παρόν, θα επιμείνουμε στις άλλες, πολλές και ενδιαφέρουσες, εκδηλώσεις που γίνονται στην Αθήνα. Θα υπενθυμίσουμε μόνο, κατ’ εξαίρεσιν, ότι σήμερα και αύριο, από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα, γίνεται το βιβλιοφιλικό παζάρι του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του ΜΙΕΤ, Αγίου Ανδρέου 5 στην Πλάκα. Το dim/art θα είναι εκεί.

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON: Dialogue in the Dark

Dialogue_InTheDark

Το Θέατρο Badminton μάς προσκαλεί σε «Διάλογο στο σκοτάδι» για να δούμε τον κόσμο με «άλλα» μάτια. Ένα πρωτοποριακό αυτό δρώμενο, που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει 7.000.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 30 χώρες, αντιστρέφει τους ρόλους: οδηγοί με μειωμένη ή καθόλου όραση συνοδεύουν τους επισκέπτες σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της εγκατάστασης, οι επισκέπτες, για 80 περίπου λεπτά, ξεναγούνται σ’ έναν κόσμο χωρίς φως, και βασίζονται μόνο στους ήχους, τη θερμοκρασία και την αφή, αλλά κυρίως στους τυφλούς οδηγούς, οι οποίοι γίνονται τα μάτια τους. Έτσι, οι επισκέπτες μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους αλλιώς. Στην έξοδο, όταν ανάβουν και πάλι τα φώτα, τίποτε δεν είναι πια το ίδιο.

Το «Dialogue in the Dark» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1988 κι έκτοτε έχει ταξιδέψει σε 30 και πλέον χώρες και σε 27 πόλεις σε όλον τον κόσμο. Άλλαξε κυριολεκτικά την οπτική εκατομμυρίων ανθρώπων για την τύφλωση, και δικαίως χαρακτηρίστηκε «βαθιά φιλοσοφική εμπειρία» (Harretz) και «μια έκθεση που μας διδάσκει ν’ αντικρίζουμε, μες από το σκοτάδι, την πραγματικότητα» (Corrieredella Serra). Αναμφίβολα, όμως, το πιο σημαντικό στοιχείο της εγκατάστασης είναι, όπως έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι «Οι θεατές ανακαλύπτουν στο σκοτάδι την ίδια την ανθρωπιά τους».

 • Θέατρο Μπάντμιντον, Άλσος Στρατού, Γουδή, Tηλ: 210 8840600 (σε κάθε ξενάγηση συμμετέχουν μέχρι 8 άτομα)
 • Σάββατο 3 μ.μ.-8.30 μ.μ. / Κυριακή 12 μ.μ.-8.30 μ.μ. (μέχρι 30/6)
 • Είσοδος: 12 €, μειωμένο (παιδικό/σπουδαστικό/ανέργων/ΑΜΕΑ)10€
 • Ομαδικά πακέτα 6 έως 8 ατόμων: 55 € / Ειδικές τιμές για σχολεία

* * *

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ: Αφιέρωμα στον Ελ Γκρέκο

el-greco

«Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο»: Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και επικεντρώνεται στην παρουσίαση των διανοούμενων, των συλλεκτών και των παραγγελιοδοτών, οι οποίοι αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο, εμπνέοντας και στηρίζοντάς τον σε όλη τη δημιουργική του πορεία.

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικό αρχειακό υλικό από τα Αρχεία στοΤολέδο (Archivo Municipal de Toledo, Archivo Provincial de Toledo, Biblioteca de Castilla-La Mancha) και στη Μαδρίτη (Archivo Historico de Protocolos de Madrid), χειρόγραφα και βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας (Biblioteca Nacional de Espana), καθώς και τέσσερις προσωπογραφίες του Γκρέκο από τις συλλογές του Museo del Prado, του Museo del Greco στο Τολέδο, καθώς και από μια ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού (Λονδίνο).

 • Επιμέλεια έκθεσης: Richard Kagan (καθηγητής στο John Hopkins University, Βαλτιμόρη), Νίκος Χατζηνικολάου
 • Μουσείο Μπενάκη, Βασ. Σοφίας & Κουμπάρη 1, Κολωνάκι, Τηλ.: 210 3671000
 • Εισιτήρια: 5€, 3€
 • Πέμπτη, Σάββατο: 9 π.μ. – 12 π.μ. / Κυριακή: 9π.μ. – 3 μ.μ.
 • Wi-Fi, σε όλους τους χώρους του μουσείου

* * *

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Έκθεση Ελ Γκρέκο

BAPTISM-web

Έκθεση η οποία επίσης πραγματοποιείται με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και είναι επικεντρωμένη σε δύο έργα της ιταλικής περιόδου του ζωγράφου, τα οποία φυλάσσονται στην πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για τη «Βάπτιση του Χριστού», που ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου, και την «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά», που αγοράστηκε από τα Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, το 1991.

Η έκθεση (που παρουσιάστηκε αρχικά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ) διερευνά τα πρώτα βήματα του καλλιτέχνη στη Δύση, τόσο στη Βενετία όσο και στην αρχή της ρωμαϊκής περιόδου της ζωής του (1567-1574). Με τη βοήθεια ζωγραφικών έργων, χαρακτικών και χειρογράφων, ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του φιλόδοξου και υπερήφανου ζωγράφου από την Κρήτη στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της μετα-αναγεννησιακής Ιταλίας. Επίσης, εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο πίνακας του Γκρέκο «Παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί» του Museo Nazionale di Capodimonte της Νάπολης.

 • Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
 • Παρασκευή, Σάββατο: 10 π.μ. – 10 μ.μ. / Πέμπτη, Κυριακή: 10 π.μ. – 6 μ.μ.
 • Wi-Fi στους χώρους του κυλικείου, στο πωλητήριο, στο αίθριο και στο αμφιθέατρο

* * *

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: Βραδιά για τον Μάνο Χατζιδάκι

manos-xatzidakis

Οι Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας οργανώνουν την Κυριακή 23 Νοεμβρίου βραδιά λόγου και μουσικής με θέμα: «Μάνος Χατζιδάκις, ο στοχαστής και ο μουσικός», στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Γαία, στην Κηφισιά. Θα παρουσιαστεί η συνεισφορά του Μάνου Χατζιδάκι στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και η γενικότερη αντίληψη του συνθέτη για τη μουσική ως τρόπο επικοινωνίας, έκφρασης, συνδιαλλαγής. Θα διερευνηθεί επίσης η χρήση του τραγουδιού ως μέσου παιδείας, κοινωνικής συνειδητοποίησης και δράσης.

O ποιητής Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει Μάνο Χατζιδάκι, ενώ θα τραγουδήσουν ο Ανδρέας Καρακότας και η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού. Στο  πιάνο, ο  Σάκης  Κοντονικόλας. Τέλος, θα προβάλλεται οπτικό υλικό που θα αφορά τη ζωή και ο έργο του Χατζιδάκι.

 • Επιμέλεια προβολής – συντονισμός: Άννα Κρεμέζη – Μαργαριτούλη
 • Γαία: Όθωνος 100, Κηφισιά
 • Είσοδος: 12 € (για τα μέλη των «Φίλων»), 15 € (για τα μη μέλη)
 • Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του Μουσείου

 * * *

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ: Ημερίδα

afisa hmeridas-01

Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου «UNIMA», διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η Κούκλα στο Σύγχρονο Θέατρο». H διεύρυνση του δυτικού θεατρικού ορίζοντα μέσω της κούκλας έχει τις ρίζες του στα κινήματα τέχνης των αρχών του 20ού αιώνα. Στην Ελλάδα, τα τελευταία είκοσι χρόνια η κούκλα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις παραγωγές των νέων σκηνοθετών. Η ημερίδα έχει ως στόχο την σκιαγράφηση του φαινομένου, την παρουσίαση εφαρμοσμένων παραδειγμάτων, και βέβαια τη συνάντηση των δύο κόσμων, του κουκλοθεάτρου και του θεάτρου, μέσω των ανθρώπων τους.

Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε νέους ηθοποιούς, φοιτητές θεάτρου, σκηνοθέτες, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για τις σύγχρονες τάσεις της ενιαίας θεατρικής τέχνης.

Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι οι εξής: Βασίλης Κανελόπουλος (Θέατρο Σχεδία), Αντώνης Κουτρουμπής (Ομάδα Πλεύσις), Σίμος Κακάλας (Θέατρο Χώρος), Νίκος Τόμπρος (Θέατρο Μαριονέτας Αντάμαπανταχού), Στάθης Μαρκόπουλος (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!), Francois Lazaro (Theatre Clastic).

 • Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ: 210 3418550
 • Κυριακή 23/11, ώρες: 10 π.μ.-5 μ.μ.

 * * *

Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Θόλος-Τηλεσκόπιου-Newall-Αστεροσκοπείου-Πεντέλης-Θεοφάνης-Ματσόπουλος2

Γνωρίστε το σύμπαν με τη βοήθεια του αστρονόμου Ν. Ματσόπουλου και απολαύστε τον νυχτερινό έναστρο ουρανό από το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

 • Αστεροσκοπείο Πεντέλης, Ι. Μεταξά και Βασ. Παύλου, Π. Πεντέλη, τηλ: 210 6131247
 • Κυριακή 23/11: 8 μ.μ.
 • Είσοδος: 5 €

 * * *

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ: Φωτογραφική έκθεση

argo31

Φωτογραφική έκθεση του φωτογράφου και αρχιτέκτονα Γιώργου Γερόλυμπου που εκοιτάζει το χώρο από ψηλά και παγώνει στο χρόνο την εικόνα του πιο μεγάλου εργοταξίου πολιτισμού στην πόλη, που είναι το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο ημέρα με την ημέρα εξελίσσεται και αλλάζει.

Ο Γερόλυμπος, με φωτογραφική δραστηριότητα 19 ετών, διερευνά τη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας: Αποτελούν δύο διαφορετικούς κόσμους ή αντιθέτως αλληλοσυμπληρώνονται; Ποια είναι η σχέση περιεχομένου και σύνθεσης, πληροφορίας και αισθητικής;

 • Κέντρο Επισκεπτών στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Πρώην Ιππόδρομος Φαλήρου. Πρόσβαση από τη Λεωφ. Συγγρού, στάση Ωνάσειο, και μετά μέσω της πεζογέφυρας της οδού Ευριπίδου. Από την παραλιακή μέσω της Εσπλανάδας
 • Σάββατο 10 π.μ.-4 μ.μ. / Κυριακή 10 π.μ.-7 μ.μ.
 • Πληροφορίες: 210 8778396, 8
 • Μέχρι : 7/12

 * * *

Σ υ ν ε χ ί ζ ο ν τ α ι

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ: Θεματική Παρουσίαση

ακροπολη

Παρουσίαση με θέμα τα αριστουργηματικά έργα που εκτίθενται στις αίθουσες του μουσείου και τη σημασία τους για την εποχή τους και για την παγκόσμια τέχνη. Οι επισκέπτες συζητούν με τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου ζητήματα για την τέχνη, την αισθητική, τη θρησκεία και την κοινωνία της εποχής κατά την οποία δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά που ήταν όλα κομμάτι του σπουδαιότερου ιερού της αρχαίας Αθήνας, της Ακρόπολης. Παράλληλα, σχολιάζεται ο τρόπος έκθεσής τους στο μουσείο και η σημασία τους.

 • Ελληνικά: κάθε Κυριακή, στις 12:30 μ.μ. (και βραδινή παρουσίαση κάθε Παρασκευή, στις 8 μ.μ.). Αγγλικά: κάθε Κυριακή, στις 2:30 μ.μ. (και βραδινή παρουσίαση κάθε Παρασκευή, στις 6 μ.μ.). Γαλλικά: κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, στις 2:30 μ.μ.
 • Συμμετοχή: Έως 30 επισκέπτες ανά θεματική παρουσίαση.
 • Διάρκεια: 60 λεπτά.
 • Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

* * *

ΕΚΘΕΣΗ: 100 χρόνια Γενικά Αρχεία Κράτους

ΓΑΚ

Μια διαδρομή στην ελληνική ιστορία, από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία έως τις μέρες μας, χάρη σε επιλεγμένα αρχειακά τεκμήρια: κώδικες, σιγίλια, αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφικές πλάκες, μπομπίνες κινηματογραφικών ταινιών, δίσκοι μουσικής, έργα τέχνης και άλλοι θησαυροί από τις εγκαταστάσεις των ΓΑΚ στο Ψυχικό. Σε αυτά στηρίζεται η έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια Ιστορίας».

Σε εννέα συν μία ενότητες, που καλύπτουν από το 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα μέσω χειρογράφων, χαρακτικών και φωτογραφιών, επιχειρείται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση μια αναδρομή στα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας μας: από τον αγώνα για ανεξαρτησία, τη διακυβέρνηση Καποδίστρια, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την υποδοχή των Μικρασιατών προσφύγων μέχρι την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία και τη Μεταπολίτευση.

 •  Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9469600
 • Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ.-10 μ.μ ( Τετ.-Παρ. 5-8 μ.μ.• διάρκεια έκθεσης έως 30/11)

* * *

ΙΜΑGINING THE BALKANS: Ταυτότητες και μνήμη στον μακρύ 19ο αιώνα

ΒΑΛΚΑΝΣ

Μια πρωτοποριακή διεθνής έκθεση από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, όπου το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με άλλα έντεκα Μουσεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μια ιστορία ιδεολογικών, κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών μεταλλάξεων στα Βαλκάνια την περίοδο ανάδυσης των εθνικών κρατών. Πρόκειται για μία φιλόδοξη συνεργασία Mουσείων Eθνικής Iστορίας, που συντονίστηκαν υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), ώστε να εξερευνήσουν από κοινού την ανάδυση των σύγχρονων εθνικών ταυτοτήτων και των εθνικών κρατών, με επίκεντρο τον 19ο αιώνα. Η έκθεση παρουσιάζει μία ιστορία ιδεολογικών, κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών και πολιτισμικών μεταλλάξεων στα Βαλκάνια, χωρίς να εστιάζει σε γεγονότα και ημερομηνίες. Διηγείται μία κοινή ιστορική πορεία, μέσα από την οποία αναδύονται ομοιότητες μεταξύ λαών και κρατών, οι οποίες συνήθως κρύβονται πίσω από εθνικούς ανταγωνισμούς και διεκδικήσεις.

 • Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, τηλ: 210 3237617
 • Σάββατο και Κυριακή: 9 π.μ.-2:30 μ.μ. (διάρκεια έκθεσης: 11/11/2014 – 19/4/2015)

* * *

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: «Αόρατες διαδρομές»

ΣΧΕΔΙΑ

Πρόκειται για κοινωνική πρωτοβουλία του περιοδικού δρόμου «σχεδία»: ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους, στo πρότυπo αντίστοιχων περιηγήσεων που διοργανώνονται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού (Μόναχο, Αμβούργο, Βασιλεία, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Πράγα, Ταϊπέι/Ταϊβάν κ.ά.).

Οι διαδρομές αυτές περιλαμβάνουν συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά. Οδηγοί θα είναι τρία μέλη του δικτύου διανομής της «σχεδίας», άνθρωποι για τους οποίους ο δρόµος σηματοδοτεί την απώλεια της ασφαλούς κατοικίας, της στέγης. Ο Χρήστος, ο Λάμπρος και ο Γιάννης, οι τρεις πρώτοι οδηγοί µας στις «Αόρατες Διαδρομές» είναι ή υπήρξαν άστεγοι.

Βασικός στόχος των περιηγήσεων της «σχεδίας» είναι να ενεργοποιήσουν τον άνθρωπο-οδηγό, ώστε να κάνει ένα βήμα προς την κοινωνική (επαν)ένταξη, αλλά και να οξύνουν την ευαισθησία όλων μας, γνωρίζοντας την πόλη και τους ανθρώπους της από την οπτική συνανθρώπων μας που ζουν δίπλα μας και στερούνται την ασφαλή κατοικία.

 • Κάθε Σάββατο στις 11:00 το πρωί. Οι περιηγήσεις ξεκινούν από τα γραφεία του περιοδικού «σχεδία» (Φαβιέρου 24-26, Άγιος Παύλος, τηλ.: 213 0231220) και ακολουθούν μια διαδρομή που περνά από την πλατεία Βάθης, τη Σωκράτους, την Πειραιώς, τη Μενάνδρου, τη Ζήνωνος, τη Δεληγιώργη, τη Σοφοκλέους και την οδό Αθηνάς. Συνεχίζουν έπειτα στη γειτονιά του Ψυρρή και καταλήγουν στο Μοναστηράκι, σε ένα από τα καφέ που είναι ενταγµένα στο δίκτυο του «καφέ που περιμένει».
 • Διάρκεια: περίπου δύο ώρες
 • Κόστος συμμετοχής: 6€, μαθητές: 3€, άνεργοι και συνταξιούχοι: δωρεάν
 • Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι από 15 ετών και άνω
 • Οι περιηγήσεις γίνονται στην ελληνική γλώσσα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας σε γκρουπ (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά κ.ά)
 • Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον για ομαδικές συμμετοχές (φορείς, σχολεία, αλλά και παρέες φίλων κ.λπ.), είναι δυνατή η πραγματοποίηση περιήγησης σε διαφορετική μέρα της εβδομάδας, κατόπιν συνεννόησης.

 * * *

Επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.