Μοίρα και ψυχή

Το βιβλίο της άμμου #15

Κάθησα για πολλήν ώρα μπροστά στη ζωγραφιά, ακόμα κι όταν αυτή σβήστηκε. Τότε σιγά σιγά κατάλαβα πως η εικόνα μου δεν ήταν ούτε η Βεατρίκη ούτε ο Ντέμιαν, αλλά απλώς και μόνο ο εαυτός μου. Η εικόνα δεν μου έμοιαζε, δεν έπρεπε να μου μοιάζει —το ένιωθα αυτό—, αλλά έμοιαζε να ανήκει στη ζωή μου, στη μοίρα μου ή ακόμα στον δαίμονά μου. Κάπως έτσι θα ήταν ο φίλος μου, αν ποτέ θα έβρισκα κάποιον, ή η αγαπημένη μου, αν αποκτούσα ποτέ καμιά· έτσι θα ήταν η ζωή μου κι ο θάνατός μου. Μέσα σ’ αυτή την εικόνα έβρισκα τον ήχο, τον ίδιο το ρυθμό της μοίρας μου.

Στο μεταξύ, είχα αρχίσει να διαβάζω κάτι που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από κάθε τι άλλο που είχα διαβάσει ως τότε — εκτός ίσως από τον Νίτσε. Ήταν ένας τόμος με τα έργα του Νοβάλις, με επιστολές και αποφθέγματα, που πολλά δεν καταλάβαινα, αλλά που παρ’ όλα αυτά εξασκούσαν πάνω μου ένα απέραντο θέλγητρο. Μια από τις σκέψεις που διάβασα μου έκανε τότε μεγάλη εντύπωση και την έγραψα με μελάνι κάτω από την εικόνα: «Μοίρα και ψυχή είναι δύο διαφορετικές λέξεις για το ίδιο πράγμα». Αυτό το είχα καταλάβει.

* * *

Έρμαν Έσσε, Ντέμιαν, μετάφραση: Μένης Κουμανταρέας, Γαλαξίας, Αθήνα 1961.  (Index #17, Νοέμβριος 2007).

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Η ανθολόγηση έγινε από τον Γιώργο Τσακνιά για το περιοδικό Index, από το 2006 έως το 2011—

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.