Μικρές Αγγελίες

Ιστορίες ανάγνωσης #42 — μια στήλη για επίμονους αναγνώστες, γραμμένη από λάτρεις της ανάγνωσης

Γιόρις-Καρλ Ίσμανς, «Στο μαγερειό» (απόσπασμα), από την Ανθολογία του μαύρου χιούμορ του Αντρέ Μπρετόν. Μετάφραση: Θανάσης Θ. Νιάρχος.

* * *

Ο Αντρέ επειγόταν να πάρει το καπέλο του και να φύγει από δω μέσα, αλλά η υπηρεσία δε βιαζόταν καθόλου. Είχε κατεβάσει το μισό ενός πολύ σκληρού ροσμπίφ κι είχε εγκαταλείψει το υπόλοιπο, παρακαλούσε να του έρθει τώρα ένα ρέψιμο, που όμως δεν έφτανε. Ζήτησε από το αφεντικό που διασκέδαζε μ’ έναν ανόητο τρόπο, αν είχε μιαν εφημερίδα. Κρατούσε τον Αιώνα. Του έφερε τις Μικρές Αγγελίες. Προσπάθησε ν’ απορροφηθεί απ’ την ανάγνωσή τους, ν’ απομονωθεί απ’ τη χαρά αυτών των τραπεζιών, να κλείσει τ’ αυτιά του στις διαπεραστικές φλυαρίες αυτών των ηλίθιων, όμως τις άκουγε. Προσπάθησε να διαβάσει τρεις σελίδες αυτού του φύλλου, σταμάτησε σε μιαν αγγελία που πρόσφερε, σα μια υψίστη ευκαιρία, στη συνέχεια μιας οικογενειακής διάλυσης, μια προίκα δεκαοκτώ χιλιάδων φράγκων και μια ορφανή· απόμεινε σκεφτικός. Η λέξη «επείγον» που ήταν γραμμένη ανάμεσα σε παρενθέσεις, στη βάση αυτής της είδησης, ξεδίπλωσε μπροστά στα μάτια του ατέλειωτες, ακάθαρτες προοοπτικές. Οραματίστηκε πρόορους τοκετούς, φουσκωμένες κοιλιές μετά από ένα μήνα γάμου. Συλλογίστηκε τις απογοητεύσεις που θα δοκίμαζε μ’ αυτή την ορφανή, τον τίμιο βλάκα που θα γινόταν. Αυτός εδώ είχε την πιθανότητα να παντρευτεί μια παρθένα, που θα είχε αισχρολογήσει για πολύ απ’ τα μικρά της χρόνια! και σκεφτόταν: είναι πια τόσο δύσκολο να μην ξεγελαστούμε, όταν γνωρίζουμε την οικογένεια κι έχουμε ζήσει για μήνες με την αρραβωνιαστικιά μας. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι η γυναίκα του δεν τον είχε απατήσει; Μια φορά ακόμη ξαναγύρισε στο σημείο που είχαν ξεκινήσει οι σκέψεις του, στις αθλιότητες του νοικοκυριού του. Θέλησε, με κάθε τρόπο, ν’ απομακρύνει αυτές τις αναμνήσεις. Ανάγκαζε τώρα τον εαυτό του να παρατηρεί τους γειτόνους του και να τους ακούει.

* * *

GP1-6a

Εικόνα εξωφύλλου: «Η ταβέρνα του χωριού», John Lewis Krimmel 1814 (λεπτομέρεια)

* * *

Επιμέλεια στήλης: Γιώργος Τσακνιάς

Εδώ άλλες Ιστορίες ανάγνωσης

Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.