ΕΔΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ένας λογικός γρίφος

–του Γιώργου Θεοχάρη–

Δύσκολες οι ώρες για την Ελληνική Διαπραγματευτική Ομάδα (ΕΔΟ) στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα, στην ευρωπαϊκή αίθουσα αναμονής, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Για να περάσει η ώρα, ας παίξουμε κανένα παιχνίδι πιο σοφιστικέ από το τάβλι, να δείξουμε πως έχουμε κι ένα άλφα επίπεδο, εμείς οι πρώην, νυν και αεί Βαλκάνιοι.

Λέγεται ότι η Μέρκελ διαφωνεί πλέον με τον Σόιμπλε. Αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε. Σε μια διαπραγμάτευση, τα ψέματα και οι μπλόφες συνυφαίνονται με τις αλήθειες αξεδιάλυτα – κατανοητό. Ας βάλουμε τα δεδομένα σε έναν λογικό γρίφο: δεν θα γίνουμε σοφότεροι, αλλά θα περάσει τουλάχιστον η ώρα. Ας υποθέσουμε ότι η ΕΔΟ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι – σε μια διχάλα δρόμου, ακριβέστερα. Ο δρόμος στα αριστερά οδηγεί σε GREXIT και ο δρόμος στα δεξιά οδηγεί σε ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Στη διασταύρωση κάθονται η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, πρόθυμοι να δώσουν κατευθύνσεις. Η ΕΔΟ ξέρει εκ των προτέρων ότι ένας από τους δύο λέει πάντα αλήθεια και ο άλλος πάντα ψέματα. (Σημ.: η χρήση αρσενικών προσδιορισμών για την κυρία Καγκελάριο δεν έχει σεξιστικές συνδηλώσεις – απλώς διευκολύνει την ανάγνωση.) Ας υποθέσουμε επίσης ότι η ΕΔΟ θέλει να πάει σε ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Εντούτοις, έχει δικαίωμα να κάνει μία και μόνη ερώτηση, σε οποιονδήποτε από τους δύο, ως προς το πού πρέπει να πάει για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ζητούμενο: Υπάρχει αυτή η μία και μόνη ερώτηση που θα δώσει 100% τη δυνατότητα στην ΕΔΟ να επιλέξει σωστά; (Είναι προφανές ότι η ερώτηση αυτή δεν είναι η εξής: «Από πού πάνε για ΣΥΜΦΩΝΙΑ, από δεξιά ή από αριστερά;» γιατί η ΕΔΟ δεν ξέρει ποιος από τους δύο λέει αλήθεια και ποιος ψέματα· άρα οι πιθανότητες που προσφέρει αυτή η ερώτηση είναι σε κάθε περίπτωση 50%.)

11419987_10153937667973696_540082724_n

[Μεσολαβεί εύλογος χρόνος για σκέψη – πάντως, όχι άπειρος.]

Και βέβαια υπάρχει η ερώτηση-κλειδί και είναι η εξής: «Ποιο δρόμο θα μας πρότεινε ο άλλος για να πάμε σε ΣΥΜΦΩΝΙΑ;» Δεν έχει σημασία σε ποιον από τους δύο θα γίνει η ερώτηση – το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: βεβαιότητα 100%. Και ιδού γιατί:

Ας πούμε ότι η ΕΔΟ απευθύνει την ερώτηση στη Μέρκελ και ας αναλύσουμε τις δύο δυνατές καταστάσεις.

Αν ο Σόιμπλε λέει ψέματα, τότε η Μέρκελ λέει αλήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, ο Σόιμπλε, ερωτώμενος, θα έστελνε την ΕΔΟ αριστερά. Άρα η Μέρκελ, που λέει πάντα αλήθεια, αναγκαστικά θα απαντούσε στην ΕΔΟ: «Ο Σόιμπλε θα σας έλεγε να πάτε αριστερά».

Πάμε τώρα στη δεύτερη δυνατή κατάσταση.

Αν ο Σόιμπλε λέει αλήθεια, τότε η Μέρκελ λέει ψέματα. Σε αυτή την περίπτωση, ο Σόιμπλε, ερωτώμενος, θα έστελνε την ΕΔΟ δεξιά. Άρα η Μέρεκλ, που λέει πάντα ψέματα, αναγκαστικά θα απαντούσε στην ΕΔΟ: «Ο Σόιμπλε θα σας έλεγε να πάτε αριστερά».

Με άλλα λόγια, και στις δύο δυνατές καταστάσεις, η Μέρκελ θα απαντούσε ότι ο Σόιμπλε θα έλεγε στην ΕΔΟ να πάει αριστερά, προς το GREXIT. Συνεπώς, η ΕΔΟ, αν θέλει να πάει σε ΣΥΜΦΩΝΙΑ, δεν έχει παρά να πάρει τον άλλο δρόμο από αυτόν που θα περιλαμβάνει η απάντηση της Μέρκελ. Και τότε θα είναι 100% σίγουρη πως πάει προς ΣΥΜΦΩΝΙΑ. (Στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξει η ΕΔΟ, είτε ρωτήσει τη Μέρκελ είτε τον Σόϊμπλε – μια δοκιμή θα σας πείσει.)

Βέβαια, στη σκληρή πραγματικότητα, η ΕΔΟ δεν γνωρίζει όχι μόνο ποιος από τους δύο, Μέρκελ και Σόιμπλε, λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, αλλά ούτε αν λένε και οι δύο αλήθεια – ή και οι δύο ψέματα. Αυτή η περιπλοκή καθιστά τον γρίφο άλυτο.

Ακόμα χειρότερα: η ίδια η ΕΔΟ δεν είναι βέβαιο ότι έχει αποφασίσει προς τα πού ακριβώς θέλει να πάει: προς GREXIT ή προς ΣΥΜΦΩΝΙΑ; Δυστυχώς, εδώ η λογική δεν μπορεί να μας βοηθήσει: η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

[Μεσολαβεί κι άλλος χρόνος (για σκέψη, για προσευχή, για καθυστέρηση· για ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή) – αλλά έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Προσδεθείτε και δαγκώστε καλού-κακού τα διαβατήρια: όπου να ’ναι προσγειωνόμαστε.]

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Διάφορες παρεκβάσεις

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.