Ιδιώτες, οι νέοι Μοροζίνι!

—της Όλγας Σελλά—

Οι αντιδράσεις είναι παρεμφερείς, μερικές φορές καρμπόν, και έχουν ακριβώς τον ίδιο αποδέκτη: την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είτε αυτή έχει τη μορφή χορηγίας σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς (π.χ., Εθνικό Θέατρο), είτε αυτή αφορά επίσης δημόσιους οργανισμούς που μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αναζητούν ιδιώτες διαχειριστές των υπηρεσιών που προσφέρουν. Η προχθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ξεσπαθώνει κατά των ιδιωτών επενδυτών που ενδεχομένως θα αποκτήσουν την πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ: «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι αντίθετος στο επιχειρούμενο ξεπούλημα του ΟΛΠ, πόσω μάλλον που εντός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΠ, που θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια, περιλαμβάνονται σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως τμήμα του αρχαίου τείχους του Πειραιά, ο τύμβος των Σαλαμινομάχων και ο ιστορικός τόπος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, βιομηχανικά μνημεία και κτίρια που προορίζονταν για να μετατραπούν σε μουσείο του ΥΠΠΟ».

peiraias_arxaio_teixos_olp

Τμήμα του αρχαίου τείχους

Ευτυχώς αναφέρουν, ευθαρσώς και ειλικρινώς, τη λέξη «προορίζονταν». Γιατί τα τελευταία χρόνια τα πολιτιστικά τμήματα των εφημερίδων έχουν φιλοξενήσει δεκάδες ρεπορτάζ, ειδήσεις, χαρμόσυνες αναγγελίες για τη δημιουργία του τάδε αρχαιολογικού πάρκου, για την ανάδειξη του δείνα βιομηχανικού μνημείου, για τις πολλές διαδρομές που θα προσκαλούν τουρίστες να απολαύσουν τους πράγματι πλούσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς που υπάρχουν και στην περιοχή του Πειραιά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ όμως ανατράπηκαν πολλά σ’ αυτήν τη χώρα. Και όταν δεν υπάρχουν ακόμα δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία, πώς να αναζητάς την ανάδειξη και αξιοποίηση των τόσων πολλών μνημείων που χρειάζονται συντήρηση;

Μπορείς όμως να την αναζητήσεις ως πρόσθετη ευθύνη και υποχρέωση στους επικείμενους ιδιώτες επενδυτές ή διαχειριστές, του ΟΛΠ στην προκειμένη περίπτωση. Με υπογραφές, με συμφωνίες. Και φαντάζομαι ότι ο Σύλλογος Αρχαιολόγων θα χαρεί τότε πάρα πολύ που θα έχει γίνει δυνατόν το σώσιμο μιας περιοχής με τεράστια αρχαιολογική και ιστορική σημασία, που δεν θα είναι θαμμένη, που θα είναι επισκέψιμη, που θα προσελκύσει επισκέπτες, που θα απασχολήσει εργαζόμενους… Αντί όλων αυτών ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απλώς βγάζει ανακοινώσεις, τονίζοντας με bold στοιχεία ότι «Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή ιδιωτικοποίησης».

Ευτυχώς που δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος σύλλογος στα σχολεία της χώρας, κι έτσι γίνεται δεκτή η νέα δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για την υποστήριξη του προγράμματος «Διατροφή» για τη σίτιση και την προώθηση υγιεινής διατροφής σε δημόσια σχολεία της χώρας, στο τρέχον σχολικό έτος, που θα υποστηρίξει περίπου 3.800 παιδιά. Ευτυχώς, γιατί τα παιδάκια μπορεί και να λιποθυμήσουν, ενώ τα αρχαία αντέχουν…

Πηγή: Η Καθημερινή

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Copy-paste

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.