Η αναγγελία ενός προκαθορισμένου εγκλήματος σώζει ζωές

kad

Έγκλημα στην Πόλη #2 — από το Αστυνομικό Δελτίο της δεκαετίας του ’40

—της Σεβαστής Λιοναράκη-Χρηστίδου—

Ο Καμίλ μπέη, ιδιοκτήτης μεγάλου χανιού στο Ταχτάκαλε, είχε ένα ωραίο σπίτι στο Καντίκιοϊ. Αυτός, η γυναίκα του και η μοναχοκόρη τους Ντουρσούν, ζούσαν την άνετη ζωή των ανερχόμενων αστών της εποχής. Δεν τους έλειπε τίποτα. Ο Καμίλ μπέη είχε μόνο έναν παράπονο, ένα μοναδικό. Από μικρό παιδί, καλός μαθητής, ξύπνιος και επιμελής —ο συνδυασμός της επιτυχίας δηλαδή— ήθελε να σπουδάσει και να γίνει γιατρός. Η μοίρα τα έφερε όμως έτσι που δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το όνειρό του. Σιγά-σιγά συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι μεγαλώνοντας θα κάνει ο ίδιος οικογένεια και θα σπουδάσει τους γιους του. Γιους δεν απέκτησε, αλλά απέκτησε την Ντουρσούν. Πρωτοπόρος για την εποχή του, ο Καμίλ μπέη έκανε ό, τι μπορούσε για να σπουδάσει την κόρη του. Ελάχιστα τα κορίτσια στα τουρκικά πανεπιστήμια τότε. Ένα από αυτά και η Ντουρσούν. Δεν είχε επιλέξει την ιατρική αλλά τη φιλολογία, κανένα πρόβλημα για τον Καμίλ μπέη, η φοίτηση της κόρης του στο πανεπιστήμιο ήταν από μόνο του ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, ήταν η δικαίωσή του. Συνέχισε να ασχολείται με τα του χανιού του, να μαζεύει τα ενοίκια, να αυγατίζει την περιουσία του και να σχεδιάζει το λαμπρό μέλλον της κόρης του.

Η νεαρή φοιτήτρια, απαστράπτουσα από ομορφιά, αυτοπεποίθηση και όνειρα, μπαινόβγαινε συχνά στο χάνι, επισκεπτόμενη τον πατέρα της στο γραφείο του. Σαν οπτασία την είδε μια μέρα να διασχίζει την εσωτερική αυλή του χανιού ο Χασάν. Έμεινε καρφωμένος στη γη, με τα μάτια του τεράστια από έκπληξη να την κοιτάνε και την καρδιά του να γεμίζει από την εικόνα της. Η Ντουρσούν καρφώθηκε στο μυαλό του, δεν έβγαινε με τίποτα, για να απαλλαγεί από τη μαγεία της έπρεπε να την παντρευτεί, να την κάνει δική του, να την κάνει από όραμα γυναίκα για να την ξεπεράσει. Ο τριαντάχρονος Χασάν ήταν χαμάλης στο χάνι του Καμίλ μπέη, ανεβοκατέβαζε εμπορεύματα, φόρτωνε και ξεφόρτωνα κιβώτια, σακιά, καλαθούνες. Ένα μεροκάματο το έβγαζε, τα λεφτά έφταναν να ζήσουν δυο, τόσοι άλλοι πώς κατάφερναν να ζήσουν ολόκληρη οικογένεια με τα ίδια λεφτά; Το ίδιο θα έκανε κι αυτός. Μια μέρα το αποφάσισε, εξομολογήθηκε τον έρωτά του στον Καμίλ μπέη και ζήτησε την κόρη του σε γάμο.

Ποιος θα περίμενε ότι ο Καμίλ μπέη θα αποδεχόταν την πρόταση του χαμάλη Χασάν; Κανείς, μόνο ο ίδιος ο Χασάν μέσα στον βαθύ του έρωτα πίστεψε πως θα ήταν δυνατόν να παντρευτεί την όμορφη φοιτήτρια. Γι αυτό και θύμωσε πολύ με την απόκρουση της πρότασής του.

Στις 3 Ιανουαρίου 1946, ο πάντα ερωτευμένος και απελπισμένος Χασάν άφησε στο γραφείο του Καμίλ μπέη μια επιστολή, μια απειλητική επιστολή. Δίνοντας πέντε μέρες διορία στον υπερήφανο για την κόρη του πατέρα, δήλωσε ότι εάν δεν είχε την συγκατάθεσή του να παντρευτεί την Ντουρσούν το αργότερο μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, θα σκότωνε όλη την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης και της νέας που τόσο σφοδρά είχε ερωτευτεί. Ο Καμίλ μπέη σίγουρα τρόμαξε και θύμωσε πολύ. Κατέφυγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και υπέβαλε μήνυση κατά του Χασάν. Ο Χασάν συνελήφθη και μετανιωμένος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι ευχαριστούσε τον Θεό γιατί αν και χαμάλης ήξερε να γράφει και να διαβάζει και έτσι έστειλε την επιστολή που τελικά τον γλίτωσε από το να γίνει δολοφόνος. Αν δεν ήξερε γράμματα δεν θα έδινε τη διορία των πέντε ημερών και θα είχε ήδη προβεί στο τριπλό έγκλημα.

* * *

Εικόνα εξωφύλλου: Καντίκιοι, Αλτιγιόλ, c. 1940

Η Σεβαστή Λιοναράκη-Χρηστίδου ανασύρει από τις τουρκικές εφημερίδες της δεκαετίας του ’40 πραγματικά εγκλήματα και με την αναδιήγησή τους φωτίζει την απρόβλεπτη ανθρώπινη φύση, αλλά και τη ζωή και την ιδιοσυγκρασία καθημερινών ανθρώπων της Πόλης της εποχής.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Έγκλημα στην Πόλη

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.