Ο Πόλεμος της τροφής

growyourown

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος εξακολουθεί να φαντάζει ανατριχιαστικά πρόσφατος, κι ας έχουν περάσει τόσες δεκαετίες από τότε που έληξε. Σήμερα, με αφορμή την επέτειο των 72 χρόνων από την απόβαση στη Νορμανδία, η στήλη φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στον «άλλο» πόλεμο που διεξαγόταν στα μετόπισθεν, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά: τον πόλεμο του φαγητού.

Οι βρετανικές και αμερικανικές αφίσες της εποχής διηγούνται την ιστορία του πολέμου αυτού στα πιο εύγλωττα από οτιδήποτε άλλο: βλέπουμε γλαφυρά τις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής, για συντήρηση των τροφίμων, για περιστολή κάθε σπατάλης. Μεγάλη βαρύτητα είχε δοθεί στην ιδέα της μετατροπής των κήπων σε μποστάνια και στη συμμετοχή των γυναικών στις αγροτικές εργασίες, ώστε τόσο οι άμαχοι όσο και οι στρατιώτες να παραμένουν χορτάτοι, αφού «ο χορτάτος στρατός είναι στρατός νικηφόρος».

Έχει, πάντως, ενδιαφέρον η αισθητική των πόστερ που επιστρατεύτηκαν για τον σκοπό αυτόν: τα πρόσωπα είναι πάντα χαμογελαστά και μοιάζουν να σκάνε από υγεία και αισιοδοξία. Τα δε μηνύματα περιέχουν ενίοτε έως και ένα απλοϊκό χιούμορ. Άλλωστε και η καμπάνια εξοικονόμησης φαγητού ήταν απλώς ένα ακόμα κομμάτι της γενικότερης προσπάθειας των κυβερνήσεων να ατσαλώσουν το ηθικό των πολιτών και να σφυρηλατήσουν την ιδέα της ενότητας και της αλληλεγγύης, ιδίως στην Αμερική.

Ευτυχώς, τα κατάφεραν.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Και τρεις αφίσες από την αντίστοιχη καμπάνια των ναζί, για τους αγρότες ως μέλη της πολεμικής προσπάθειας: «Αγρότη, είσαι στρατιώτης της μάχης για τη σοδειά», λέει η πρώτη, στη δεύτερη γίνεται έκκληση για προστασία της αγροτικής παραγωγής από ατυχήματα, ενώ η τρίτη παρουσιάζει τον ρόλο των γυναικών στην παραγωγή τροφής. Φανερή, πάντως, είναι η διαφορά αισθητικής, η βαριά και βλοσυρή ατμόσφαιρα της εθνικοσοσιαλιστικής προπαγάνδας.

* * *

Καλλιτέχνες στην κουζίνα και σεφ με ανησυχίες:
μια στήλη για την τέχνη της γαστρονομίας και τη γαστρονομία της τέχνης.

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η κουζίνα του dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.