Freddie Freeloader

Αυτό δεν είναι τραγούδι #1369
DJ της ημέρας, ο Τάκης Φωτιάδης

Είναι το δεύτερο κομμάτι στο Kind of blue του Miles Davis (1959). Freddie Freeloader ήταν το όνομα ενός από τους πιο γνωστούς ήρωες του τηλεοπτικού κωμικού Red Skelton (ο Skelton εισήγαγε τον F.F. το 1952). Σύμφωνα με τον πιανίστα Monty Alexander, ωστόσο, ο Miles έγραψε το κομμάτι εμπνευσμένος από κάποιον φανατικό θαυμαστή του ονόματι Freddie, ο οποίος προσπαθούσε να μπαίνει στα live του χωρίς να πληρώνει εισιτήριο — αυτό σημαίνει εξάλλου freeloader: «τζαμπατζής».

Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια ενός από τους καλύτερους δίσκους του μεγάλου Miles. Στο πιάνο, ο Wynton Kelly αντί του Bill Evans που ήταν ο πιανίστας του σχήματος· ο Miles φώναξε τον Kelly για το συγκεκριμένο τραγούδι γιατί ήταν ειδικός στα (τζαζ) μπλουζ.

Εκτός από τον Miles και τον Kelly, απολαμβάνουμε τον John Coltrane και τον Julian «Cannonball» Adderley στο τενόρο και στο άλτο σαξόφωνο αντίστοιχα, τον Paul Chambers στο κοντραμπάσο και τον Jimmy Cobb στα ντραμς.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.