Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

ruth-rochaΒιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Την περασμένη εβδομάδα είδα στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου το βιβλίο με τον τίτλο «Η Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Κέρδισε αμέσως την προσοχή μου. Σκέφτηκα πόσο επίκαιρο είναι αυτές τις μέρες με τις εικόνες που μας κατακλύζουν. Εικόνες ανθρώπων που ρισκάρουν τη ζωή τους αναζητώντας καλύτερη ζωή. Και όσο βλέπω γύρω μου ανθρώπους να αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο πείθομαι ότι η μόνη μας διέξοδος είναι η παιδεία. Το βιβλίο αυτό έχει εκδοθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προσφέρει με απλό και σύντομο τρόπο στα παιδιά και τους νέους το επίσημο κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

0406p33Το κείμενο είναι γραμμένο με τρόπο που να γίνεται κατανοητό από παιδιά μόλις έξι ετών. Η Ruth Rocha, κοινωνιολόγος από τη Βραζιλία και πολύ πετυχημένη συγγραφέας, έχει προσαρμόσει το κείμενο έτσι ώστε οι έννοιες της Διακήρυξης να είναι αντιληπτές από τα μικρά παιδιά. Η λιτή εικονογράφηση του Octavio Roth, του οποίου οι γκραβούρες για τα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε μεγάλες συλλογές ανά τον κόσμο, συμπληρώνει ιδανικά το κείμενο. Τη μετάφραση υπογράφει η Μαρία Μουμουλίδου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία έχει γράψει και ένα επίμετρο σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το βιβλίο αυτό από τους εκπαιδευτικούς.

2Σήμερα, που τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται καθημερινά, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Και μόνη μας άμυνα είναι η παιδεία. Τα παιδιά χάρη σε αυτό το βιβλίο θα μάθουν από μικρή ηλικία τις έννοιες της διακήρυξης και έτσι θα λάβουν γνώση των δικαιωμάτων τους ως μελλοντικοί πολίτες. Το κείμενο αυτό μπορεί να γίνει μια θαυμάσια αφορμή για να συζητήσετε με τα παιδιά σας τα θέματα αυτά και ασφαλώς μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών. Βέβαια, ίσως βρεθούμε στην άβολη θέση να χρειαστεί να απαντήσουμε στα παιδιά γιατί ο κόσμος γύρω μας δεν σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Είναι ένα όπλο για να μείνει ζωντανή η ελπίδα ότι τα παιδιά μας ίσως τα καταφέρουν να αλλάξουν αυτόν τον κόσμο.

κατάλογος

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

like-us-on-fb

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.