Μικρός ήλιος

Η οικολογική τέχνη του  Olafur Eliasson και του Frederik Ottesen

«Το ζήτημα της πρόσβασης στην ενέργεια δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, την πράσινη οικονομία κλπ. Πρόκειται για ένα βαθύτερο, θεμελιώδες ερώτημα: αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες και επιθυμίες;» Τάδε έφη ο δανοϊσλανδός Olafur Eliasson —γνωστός από την «ηλιακή εγκατάσταση» στην Tate modern, στο πλαίσιο της έκθεσής του με τίτλο The weather project (2003)— ο οποίος κατασκεύασε, σε συνεργασία με τον μηχανικό Frederik Ottesen, τον «μικρό ήλιο», μια λάμπα στο σχήμα του Ήλιου, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Μπορείς να την κρατήσεις στο ένα σου χέρι ή να την κρεμάσεις και χαρίζει άπλετο φως. Η ιστορία του «μικρού ήλιου» δεν τελειώνει εκεί: η λάμπα / έργο τέχνης / οικολογικό-κοινωνικό statement πωλείται online και σε πωλητήρια μουσείων έναντι 25$ και μέρος του ποσού αυτού καλύπτει την πώληση του «μικρού ήλιου» σε πολύ χαμηλότερη τιμή, σε φτωχές περιοχές του πλανήτη. Περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν περιορισμένη ή μηδενική πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια· οι εμπνευστές του project ευελπιστούν ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα έχουν αποκτήσει τον «μικρό ήλιο» τουλάχιστον 50 εκατομμύρια από αυτούς.

Για να προωθήσει τον «μικρό ήλιο», ο Eliasson απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν δεκαέξι βίντεο, τα οποία μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στην εικόνα:

Little sun videos
Τέλος, κάνοντας κλικ στο banner που ακολουθεί, μπορείτε να απισκεφθείτε το site του project και να παραγγείλετε online τον δικό σας «μικρό ήλιο».

buy3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.