“…Love, Marilyn”

Η Μέριλιν στο σφαγείο (Matadero)*

—της Εύης Τσακνιά—

Την περασμένη Πέμπτη, 30 Μαΐου, στην ταινιοθήκη της Μαδρίτης, (Cineteca Madrid) στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Matadero, έγινε η πρεμιέρα της ταινίας της Liz Garbus, “…Love, Marilyn” (May 2013), με αφορμή την επέτειο της γέννησης της Marilyn Monroe, (1 Ιουνίου1926).

* * *

* * *

 

Πρόκειται για μια προσωπική ματιά στη ζωή της Marilyn, μέσα από αδημοσίευτα μέχρι σήμερα ημερολόγια, σημειωματάρια και επιστολές της, που διαβάζουν / αφηγούνται γνωστοί ηθοποιοί και σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Glenn Close, η Ellen Berstyn, η Uma Therman ο Paul Giamatti και πολλοί άλλοι.

marilyn-letters-2b (1)

marilyn andy

Κάντε κλικ στο έργο του Andy Warhol για να δείτε το περσινό αφιέρωμα του dim/art στη Μέριλιν με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό της: έξι φωτογραφίες, έξι ιστορίες για τη Μέριλιν από σπουδαίους φωτογράφους που αποθανάτισαν στιγμές της ζωής της.

* * *

*Το Matadero, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους συνάντησης, διαλόγου και έκθεσης της σύγχρονης τέχνης στη Μαδρίτη.

Όπως προδίδει κι ο τίτλος του, πρόκειται για τον χώρο όπου στεγάζονταν τα παλιά σφαγεία της πόλης· από το 2007 επαναλειτουργεί ως Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, με περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, θέατρο, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και παιδιά και με μόνιμη έκθεση το ίδιο το κτήριο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα πρώην σφαγεία, είναι ένα σύμπλεγμα 48 κτηρίων, χτισμένων μέσα στην πρώτη 20ετία του 20ού αιώνα, με το χαρακτηριστικό Neo-Mudéjar στιλ — ένα αρχιτεκτονικό  κίνημα που ξεκίνησε από τη Μαδρίτη στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού, το οποίο συνδύαζε τα εμφανή τούβλα σαν στίγμα της βιομηχανικής εποχής, αλλά και τα κομψά αετώματα και άλλες πολλές στιλιστικές neo –gothic λεπτομέρειες.

Όπως και πολλά άλλα αντίστοιχα κτήρια της πρόσφατης ιστορίας τής πόλης, έτσι και το Matadero χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1997. Χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα από την παλιά του όψη, δένει αρμονικότατα με τη σύγχρονη τέχνη και οι 48  χώροι των παλιών σφαγείων σφύζουν από ζωή, επιβεβαιώνοντας αυτό που γράφει η ταμπέλα στον πίνακα ανακοινώσεων: “Al Matadero sin Miedo”: «Στο σφαγείο, χωρίς φόβο».

Άλλες επετειακές αναρτήσεις του dim/art

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχόλια

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.