Το Βατικανό διαθέτει δικό του περίπτερο στο φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης της Βενετίας, όπου εκτίθενται έργα εμπνευσμένα από το βιβλίο της «Γένεσης»

—της Lizzy Davies, για τον Guardian. Μετάφραση για το dim/art: Αθηνά-Χριστίνα Μιχαλακέα—
Η Μπιενάλε της Βενετίας δεν είναι γνωστή για τη θρησκευτική της ευλάβεια. Το 1990, ένα έργο με τίτλο «Ο Πάπας και το πέος» ασκούσε κριτική στην άρνηση της Καθολικής Eκκλησίας να εγκρίνει τη χρήση προφυλακτικών· το 2001, ένα ομοίωμα του Ιωάννη Παύλου Β΄ απεικονιζόταν πεσμένο καταγής, χτυπημένο από μετεωρίτη.
Τη φετινή χρονιά, όμως, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, σε ένα από τα περίπτερα της έκθεσης θα παρουσιάζονται έργα τέχνης κατά παραγγελία του Βατικανού. Η Αγία Έδρα προ ολίγων εβδομάδων δήλωσε ότι τα έργα που θα εκτίθενται στο περίπτερό της δεν είναι εξ ολοκλήρου θρησκευτικά, αλλά εμπνευσμένα από το βιβλίο της «Γένεσης».
O Gianfranco Ravasi, Ιταλός καρδινάλιος και πρόεδρος του παπικού συμβουλίου για τον πολιτισμό, ο οποίος μάλιστα περιγράφεται ως «ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος στην Εκκλησία», έχει ηγηθεί του συγκεκριμένου πρότζεκτ με τίτλο «Δημιουργία, Από-Δημιουργία, Επανα-Δημιουργία» (Creation, Un-Creation, Re-Creation), μαζί με τα Μουσεία του Βατικανού.

Ο ιταλικός όμιλος πολυμέσων Studio Azzuro, ο Τσέχος φωτογράφος Joseph Koudelka, και ο Αμερικανός ζωγράφος Lawrence Carroll έχουν συμβάλει στη δημιουργία έργων, που βασίζονται στα τρία ξεχωριστά θέματα.

«Δεν τους δόθηκαν συγκεκριμένα θέματα όπως η Μαρία ή ο Ιησούς, αλλά τους ζητήθηκε να σκεφτούν πάνω στα 11 πρώτα κεφάλαια της ‘Γένεσης’, γιατί στην ουσία αποτελούν αντικατοπτρισμούς της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ravasi στο Reuters.
Μίλησε για την επιθυμία του Βατικανού να επιστρέψει στις εποχές όπου υπό την καθοδήγησή του δημιουργούνταν σπουδαία έργα τέχνης, από δασκάλους της Αναγέννησης, όπως ο Μικελάντζελο και ο Ραφαήλ.
Η 55η Μπιενάλε, με τον τίτλο “Encyclopaedic Palace”, άνοιξε την 1η Ιουνίου.
Πηγή: The Guardian
