Rain Room

«Τι μπορείς να κάνεις σ’ ένα δωμάτιο με βροχή;» Αυτή η απλή μα και προκλητική ερώτηση αποτέλεσε την έμπνευση για την εκ Λονδίνου ορμώμενη καλλιτεχνική ομάδα rΑndom International  —που ιδρύθηκε από τους Stuart Wood, Florian Ortkrass και Hannes Koch— να συλλάβει και να δημιουργήσει το υδάτινο θέαμα με τίτλο Rain Room*.

—του Kevin Holmes. Μετάφραση για το dim/art: Μαρία Τσάκος—

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αρχικά το εγκατέστησαν στο Barbican στο Λονδίνο και εκεί αποδείχτηκε το πιο επιτυχημένο installation στην ιστορία του μουσείου, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να σταθούν όρθιοι ή και να περπατήσουν μέσα σ’ ένα δωμάτιο με βροχή χωρίς να βραχούν. Το θέαμα αυτό, που τόσο κέρδισε την προτίμηση του κοινού, μεταφέρθηκε τώρα στο MοMA (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) της Νέας Υόρκης ως μέρος της EXPO1: New York.

Rain Room 24

Με την χρήση ειδικών αισθητήρων που ανιχνεύουν και ακολουθούν σε κάθε τους κίνηση τους επισκέπτες, το έργο σε καλεί να μπεις και να περπατήσεις σε ένα χώρο όπου φαινομενικά βρέχει καταρρακτωδώς. Καθώς κάνεις το πρώτο διστακτικό βήμα, η βροχή γύρω σου σταματά να πέφτει πάνω από το κεφάλι σου, και σ’ αφήνει έτσι να ζήσεις μια πρωτόγνωρη εμπειρία: πώς θα ήταν αν μπορούσες να ελέγχεις τη βροχή. Οι συμμετέχοντες αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους: Άλλοι —οι περισσότεροι— σπεύδουν να αλληλο-φωτογραφηθούν με τα κινητά τους.  Άλλοι επιλέγουν να αγκαλιαστούν, άλλοι να μείνουν μόνοι, όρθιοι, να τριγυρνάνε στο δωμάτιο σαν μέσα σε όνειρο, ή να ξεκαρδίζονται στα γέλια.

Rain Room, Barbican, London, UK.

Το στοιχείο του ασυνήθιστου που χαρακτηρίζει το Rain Room προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στο κοινό που κινείται εντός του και διαδρά με αυτό με εξίσου απρόβλεπτο τρόπο. Αυτό το γεγονός μετατρέπει το installation σε ενός είδους παραστατικό κομμάτι, κάτι που οι rΑndom Interantional συχνά υπερτονίζουν με το να βάλουν επαγγελματίες χορευτές μέσα στο δωμάτιο να κινηθούν στο χώρο ανάμεσα στους επισκέπτες.

Rain Room 23

Κάθε παρουσίαση του Rain Room προσαρμόζεται στον συγκεκριμένο εκθεσιακό χώρο όπου εγκαθίσταται. Για παράδειγμα, στο Barbican εκμεταλλεύτηκαν την καμπυλότητα των τοίχων του κτιρίου, ενώ η έκδοση του MoMA καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο εμβαδόν καθώς στεγάζεται σε κτίριο που χτίστηκε ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό σε μία κενή έκταση, δίπλα στο μουσείο. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην καλλιτεχνική ομάδα να πειραματιστεί με διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης του πρότζεκτ καθώς και με το πώς θα το προσέγγιζε το κοινό, προσθέτοντας έτσι αλλη μια διάσταση στο έργο: εκείνη της διαρκούς εξέλιξης και της προσαρμογής στο εκάστοτε περιβάλλον.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η καλλιτεχνική ομάδα συζητά τη γένηση του installation, καθώς και το πώς η δημιουργία του έργου υπήρξε για εκείνους ένα ταξίδι με οδηγό την περιέργια.

***

***

*Το Rain Room στο MoMA, ως μέρος του “MoMA PS1’s EXPO 1: New York”, θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό ώς τις 28 Ιουλίου 2013.

 Πηγή: the creatorsproject.vice.com

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.