—Γιατί πρέπει οι εξωγήινοι να ανεβάσουν τα στάνταρ τους;—
Η στήλη δεν είναι δυστυχώς σε θέση να βεβαιώσει πως οι δημιουργοί των μυστηριωδών κύκλων στα σπαρτά ανά τον κόσμο —των «αγρογλυφικών», όπως αποκαλούνται—, είναι δημιούργημα εξωγήινων, μπορεί όμως να υποστηρίξει με απόλυτη σιγουριά πως, όποιοι κι αν είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους, θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο πήχυς έχει ανέβει πολύ ψηλά και καλά θα κάνουν να ξαναδούνε λίγο το όλο θέμα με περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα.
Διότι τι να μας πουν αυτοί οι άχαροι και βαρετοί κύκλοι όταν υπάρχουν Γιαπωνέζοι (οι οποίοι σε σύγκριση με τον μέσο Έλληνα είναι το ταυτόσημο του εξωγήινου, ούτως ή άλλως) που ζωγραφίζουν σε ορυζώνες φυτεύοντας διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού;
Η καλλιτεχνική αυτή έκφραση και η σχετική τεχνική ονομάζεται «tanbo art» (田んぼアート), δηλαδή, «τέχνη του ορυζώνα».
Συχνά, σ’ αυτή την άσκηση «ιχνογραφίας» λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες ντόπιοι αγρότες, φυτεύοντας με το χέρι τις διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού, κάθε μία σε προσχεδιασμένη επιφάνεια, σα να πρόκειται για ζωγραφική με νούμερα.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι, προϊόντος του χρόνου (πάντοτε θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πολύ ψαγμένη έκφραση σ’ αυτή τη στήλη) τα φυτά αλλάζουν χρώμα, τα έργα τέχνης αλλάζουν μορφή, επιδεικνύοντας μια εξελιξιμότητα και μια διαδραστικότητα με τις εποχές και το περιβάλλον.
Η tanbo art δεν είναι κάτι καινούργιο. Πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ένα χωριό στην περιφέρεια Aomori θέλησε να βρει έναν τρόπο για αναζωπυρώσει το τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Βρέθηκε, όμως, στην επικαιρότητα ξανά προ ημερών, όταν ανέβηκε στο twitter ─κι έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής─, η πιο πρόσφατη δημιουργία του είδους, ένα πορτρέτο του παιδικού ήρωα Naruto.
Το εγχείρημα είχε τόση επιτυχία που σύντομα εξαπλώθηκε και σε άλλες περιφέρειες, όπου συρρέουν τουρίστες για να φωτογραφηθούν με φόντο τους πίνακες από φυτά ρυζιού.
Η τέχνη του ορυζώνα εξελίσσεται με τους καιρούς. Έτσι, ενώ ξεκίνησε με παραδοσιακές παραστάσεις δανεισμένες από την ιαπωνικό ή και τον δυτικό πολιτισμό, τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε μοτίβα όπως ο Mazinger-Z, ή ακόμα πιο πρόσφατα, ο Naruto, αλλά και άλλοι παιδικοί ήρως από καρτούν ή κόμιξ.
Πηγή: that’s nerdalicious! – kotaku
