Φανταστική γεωγραφία

Η Diagon Alley του Χάρι Πότερ στους χάρτες της Google

—του Γιώργου Τσακνιά—

00

Η είδηση είναι ότι η Διαγώνιος Αλέα, η Diagon Alley, όπου ο Χάρι Πότερ αγόρασε όλα τα αναγκαία προτού πάει στο Χόγκουαρτς για να σπουδάσει μαγεία, εδώ και λίγες μέρες προστέθηκε στο street view mode των Google Maps. Eντάξει, όχι ακριβώς η ίδια η η Diagon Alley, μάλλον τα σκηνικά, το όλο σετ —που περιλαμβάνει κάπου 20.000 αντικείμενα τα οποία διακρίνονται στις βιτρίνες των καταστημάτων (χρειάστηκαν έξι μήνες να κατασκευαστούν)— των οχτώ ταινιών Χάρι Πότερ. Δηλαδή, τυπικά η Google χαρτογράφησε ένα υπαρκτό μέρος του κόσμου, ένα τμήμα των στούντιο της  Warner Bros στο Leavesden του Hertfordshire.

Το τούβλο που είχε χτυπήσει, άρχισε ξαφνικά να τρέμει, μετά σχίστηκε στα δύο κι ένα άνοιγμα φάνηκε· ένα άνοιγμα που μεγάλωνε καθώς το κοιτούσαν. Το άνοιγμα πήρε το σχήμα καμάρας και συνέχισε να μεγαλώνει, ώσπου έγινε αρκετά μεγάλο ακόμη και για τον ίδιο τον Χάγκριντ. Κι από αυτό το άνοιγμα φαινόταν τώρα η αρχή ενός πλακόστρωτου δρόμου, με πολλές στροφές, που χανόταν στο βάθος.

«Καλωσόρισες στη Διαγώνιο Αλέα», είπε ο Χάγκριντ.

Μετά έπιασε τον Χάρι απ’ το χέρι και πέρασαν μαζί το άνοιγμα. Ο Χάρι έριξε μια γρήγορη ματιά πίσω του κι είδε
το άνοιγμα να εξαφανίζεται, δίνοντας πάλι τη θέση του στον τοίχο.

‘Οταν κοίταξε πάλι μπροστά, είδε πως ο λαμπερός ήλιος φώτιζε ένα μεγάλο σωρό από τσουκάλια, στοιβαγμένα στη μια πλευρά του δρόμου. Από πάνω τους κρεμόταν μια επιγραφή: «Τσουκάλια — Όλα τα μεγέθη — Πήλινα, Χάλκινα, Ασημένια — Με αυτόματο ανακάτωμα».

«Ναι, σου χρειάζεται ένα απ’ αυτά», είπε ο Χάγκριντ, ακολουθώντας το βλέμμα του. «Αλλά πρώτα πρέπει να σου βρούμε χρήματα…»

Ο Χάρι ευχήθηκε σιωπηλά να είχε τώρα οκτώ μάτια, για να μπορεί να βλέπει το καθετί γύρω του. Ενώ προχωρούσαν στο στενό δρόμο, γύριζε το κεφάλι του δεξιά κι αριστερά, για να μη χάσει τίποτα: τα διάφορα μαγαζιά, τα απίθανα εμπορεύματα και τους άνθρωπος που έκαναν τα ψώνια τους! Έξω από ένα φαρμακείο, μια παχουλή γυναίκα κουνούσε το κεφάλι της και μουρμούριζε: «Συκώτι δράκου, δεκαεφτά δρεπάνια το κομμάτι! Μα τι ακρίβεια είναι αυτή;» Παρακάτω, έξω από ένα σκοτεινό και χαμηλό μαγαζί, η επιγραφή έλεγε: «Κουκουβάγιες σ’ όλα τα χρώματα». Λίγο πιο πέρα μερικά αγόρια στην ηλικία του Χάρι είχαν τις μύτες τους κολλημένες σε μια βριτρίνα γεμάτη σκουπόξυλα. «Για κοίτα», άκουσε ο Χάρι το ένα απ’ αυτά να λέει, «αυτό είναι το καινούριο Σύννεφο 2000! Το πιο γρήγορο απ’ όλα!» Μέχρι εκεί που έπιανε το μάτι του, ο Χάρι έβλεπε μαγαζιά που πουλούσαν μανδύες και μπέρτες, μαγαζιά που πουλούσαν τηλεσκόπια και παράξενα εργαλεία που δεν είχε ξαναδεί ποτέ στη ζωή του, βιτρίνες με βαρέλια γεμάτα χολές από νυχτερίδες και μάτια φιδιών, στοίβες ολόκληρες από βιβλία με ξόρκια, κοντυλοφόρους με φτερό, περγαμηνές σε ρολό, μπουκαλάκια για φίλτρα κι ολοστρόγγυλες γυάλινες μπάλες, που έμοιαζαν με το φεγγάρι.

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Ο Χάρρυ Πότερ και η ΦΙλοσοφική Λίθος, μετάφραση: Μάια Ρούτσου, εκδ. Ψυχογιός, Αθήνα 1998

20110708diagonalleyMap

Το λοιπόν, οι Μαγκλς —έτσι ονομάζονται οι κοινοί θνητοί, οι μη μάγοι, στα βιβλία της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και στις αντίστοιχες ταινίες με ήρωα τον μαθητευόμενο μάγο Χάρι Πότερ— θα μπορούν στο εξής να επισκέπτονται το καφέ μπαρ Το Ραγισμένο Τσουκάλι ή την τράπεζα Γκρίνγκολντς χωρίς να πρέπει πρώτα να διασχίσουν τη Μάγχη ή να περάσουν από το Χίθροου, παρά μόνο πλοηγούμενοι από τον υπολογιστή τους μέσω των Google Maps στις εντυπωσιακές τρισδιάστατες φωτογραφίες της Diagon Alley.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δεν είναι ο πρώτος εξωτικός προορισμός των Google Maps: οι χρήστες τους —και είναι γνωστό ότι έχουν πολλούς χρήστες, αλλά και αρκετούς φανατικούς οπαδούς— μπορούν εδώ και καιρό να εξερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ενώ πρόσφατα προσέθηκε στο street view (στο πολύ αναλυτικό και κοντινό επίπεδο των Google Maps, που κατασκευάζεται από συρραφή πραγματικών φωτογραφιών και στο οποίο μπορεί κανείς να πλοηγηθεί σε τρεις διαστάσεις) και το Battleship Island, όπως είναι γνωστό στη Δύση το νησί Hashima (端島) στην Ιαπωνία, το οποίο αποτέλεσε το πρότυπο για το κρυσφήγετο του Χαβιέ Μπαρδέμ στο τζεϊμσμποντικό Skyfall .

Από την άλλη —κι αυτό είναι το ενδιαφέρον στην είδηση— είναι η πρώτη φορά που κάποιος φανταστικός, επινοημένος (fictional, ρε παιδί μου!) τόπος εντάσσεται συνειδητά στην πραγματική γεωγραφία (έστω και με την τυπική διαμεσολάβηση του κινηματογραφικού σετ, όπως προαναφέρθηκε). Μέχρι τώρα, φανταστικοί τόποι έχουν χαρτογραφηθεί είτε αυτόνομα είτε μαζί με τους πραγματικούς, αλλά μόνο επειδή ο χαρτογράφος τούς θεωρούσε κι αυτούς πραγματικούς, ως ένα βαθμό τουλάχιστον.

Η είδηση δημιουργεί επίσης ερωτήματα και σκέψεις για το μέσον· η χαρτογραφική απληστία της Google, εκτός του ότι μας βάζει στον πειρασμό να αναρωτηθούμε αν σε λίγο θα μπορούμε να πιούμε κι ένα ποτό (φανταστικό ή πραγματικά «φανταστικό») στο Ραγισμένο Τσουκάλι, φέρνει στον νου εκείνο το διήγημα του Χ.Λ. Μπόρχες, για τον χάρτη σε κλίματα 1:1 — με τη διαφορά, όμως, ότι οι Google Maps χωράνε σε μια συσκευή μεγέθους παλάμης. Ναι, πρόκειται για ανατροπή των κλιμάκων, των μεγεθών και των διαστάσεων που ξέραμε μέχρι τώρα, συνεπώς και για ανατροπή της αντίληψης που έχουμε για τον χώρο, άρα και για τον χρόνο.

Περί της ακριβείας εν τη επιστήμη

…Σ’ εκείνη την Αυτοκρατορία, η Τέχνη της Χαρτογραφίας άγγιξε τόση Τελειότητα, ώστε ο Χάρτης μιας και μόνης Επαρχίας καταλάμβανε μια Πόλη ολόκληρη, και ο Χάρτης της Αυτοκρατορίας, μια Επαρχία ολόκληρη. Με τον καιρό, αυτοί οι Εκτεταμένοι Χάρτες έπαψαν να ικανοποιούν, και τα Κολέγια των Χαρτογράφων ανέπτυξαν ένα Χάρτη της Αυτοκρατορίας που είχε το Σχήμα της Αυτοκρατορίας και συνέπιπτε με αυτήν, σημείο προς σημείο. Λιγότερο παθιασμένοι με τη Σπουδή της Χαρτογραφίας, οι Επόμενες Γενεές σκέφτηκαν πως αυτός ο Εκπεπταμένος Χάρτης ήταν άχρηστος και, όχι εντελώς άκαρδα, τον εγκατέλειψαν στο Έλεος του Ήλιου και των Χειμώνων. Στις Ερήμους της Δύσης υπάρχουν ακόμα χαλάσματα του Χάρτη. Τον κατοικούν Ζώα και Ζητιάνοι. Σε ολόκληρη τη Χώρα, δεν υπάρχει κανένα άλλο ίχνος της Επιστήμης της Γεωγραφίας.

Σουάρεθ Μιράντα, Ταξίδια συνετών ανδρών
Βιβλίο Δ’, Κεφ. ΙΔ’, Λέριδα, 1658

Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Άπαντα πεζά. Μετάφραση, επιμέλεια, σχόλια: Αχιλλέας Κυριακίδης. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2009.

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.