Το Summer of Love είχε συμβεί πριν από δυο χρόνια, αλλού — στο Σαν Φρανσίσκο, και είχε σημάνει το τέλος της αθωότητας του χιπισμού. Το καλοκαίρι του 1969 περπατούσαν για πρώτη φορά άνθρωποι αλλού — στο φεγγάρι. Αλλού συνεχιζόταν ένας σκληρός και παράλογος πόλεμος — στο Βιετνάμ.
Στη Νέα Υόρκη οι νέοι περίμεναν πότε θα τους καλέσουν στον στρατό. Λίγες ώρες μακριά από το Μεγάλο Μήλο, στη φάρμα του Max Yasgur στο Woodstock, οι χίπις περνούσαν τρεις μέρες με αγάπη, ειρήνη και μουσική. Η αυξανόμενη αγανάκτιση για τον πόλεμο του Βιετνάμ, η όξυνση των φυλετικών προβλημάτων, οι απεργίες των υπαλλήλων του δήμου και των εκπαιδευτικών δημιουργούσαν μια αίσθηση αστάθειας και αβεβαιότητας στη Μητρόπολη της Ανατολικής Ακτής.
Οι New York Mets, ωστόσο, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, πήραν το πρωτάθλημα του μπέιζμπολ, συντρίβοντας μετά από μια εκπλητική σεζόν τους Baltimore Orioles, σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του αθλήματος. Κάτι ήταν κι αυτό.
Και οι κάτοικοι του Μεγάλου Μήλου μαζεύονταν στα πάρκα και στις παραλίες, τραγουδούσαν ενάντια στον πόλεμο και πλατσούριζαν στα συντριβάνια, προσπαθώντας να διασκεδάσουν την ανασφάλεια για το μέλλον και να αντέξουν άλλο ένα αποπνιχτικό νεοϋορκέζικο καλοκαίρι.
Τριάντα μία φωτογραφίες του περιοδικού Life αποτυπώνουν γλαφυρά την ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης, το καλοκαίρι του 1969.


Σχολιάστε